Aquest matí, el Teatre Goya ha acollit la festa de presentació de El fil invisible. El musical, una obra amb dramatúrgia de Alícia Serrat, Daniel Anglès i Víctor Arbelo (basat en el conte: El fil invisible de Míriam Tirado, publicat per B de Blok Penguin Random House Grupo Editorial; amb text d’Alícia Serrat, lletres de Daniel Anglès, Víctor Arbelo i Alícia Serrat i música de Víctor Arbelo i Alícia Serrat. L’obra està dirigida per Alícia Serrat, amb direcció musical de Víctor Arbelo i produïda per Viu el Teatre.
L’esdeveniment d’aquest matí ha servit per a presentar el repartiment de l’espectacle, que està encapçalat per la cantant i actriu Beth, qui estarà acompanyada en escena per Alba Serrano, Aina da Silva, Rubén Albadalejo i Sergi Espina. Els intèrprets Javi Vélez i Marina Requero actuaran com a swings dels personatges masculins i femenins de la funció.
PARAULES DELS CREADORS
Gisela Juanet, directora de projectes de Viu el Teatre, ha encetat l’acte agraint la presència dels mitjans; en aquesta presentació de l’elenc i del tema principal de l’espectacle, un esdeveniment que la directora no ha dubtat en qualificar de festa ateses les emocions palpables entre l’equip.
“Aquest és un espectacle que ens il·lusiona moltíssim i volíem parlar-vos de la seva existència, compartir-lo amb tots vosaltres. Aquest és un muntatge que, com totes les coses bones de la vida, neix d’allò quotidià. Tenim la sort de poder comptar avui amb la Míriam Tirado, l’autora del llibre original; en el qual es basa aquesta adaptació, qui podrà parlar-vos més en profunditat d’on i com va sorgir tot plegat.”
Míriam Tirado, en efecte, ha confessat sentir-se encantada de poder formar part de l’adaptació teatral del seu èxit supervendes. L’autora ha compartit amb tots els assistents com la idea inicial del conte se li va acudir: en una situació quotidiana quan, banyant un dia a la seva filla; va sentir-la un xic nerviosa per l’inici de l’escola i, per tranquil·litzar-la i per evitar que s’enyorés, va parlar-li d’aquest fil que ens surt del melic; i que ens connecta amb els éssers estimats amb un vincle irrompible.
“Uns quants anys més tard, la meva editora em va demanar un llibre que tractés sobre els vincles personals; i vaig tenir clar de seguida que era el moment d’escriure El fil invisible. Vaig escriure’l el 2019 i, des d’aleshores, ha estat traduït a diverses llengües, ajudant a famílies de tot el món: a sentir-se connectades més enllà del temps i de l’espai. Aquest és l’objectiu d’aquest conte; ajudar a petits i grans; i permetre que experimentin la sensació de saber que no estan mai sols. És una sensació potent i molt poderosa.”
Parlant de l’adaptació dramàtica del relat, Tirado ha explicat que: feia temps que veia el potencial de dur la història del conte sobre l’escenari per convertir-ho en un musical.
“Estava convençuda que podria ser un bon espectacle adaptant-ho a un altre format. I no he parat fins a aconseguir-ho. Estic molt feliç que el somni que vaig tenir aquell dia ara es faci realitat; i més amb un equip format per en Daniel Anglès, en Víctor Arbelo i l’Alícia Serrat. Jo necessitava estar al cas del procés; necessitava saber que l’espectacle es mantenia en sintonia amb el que jo vull transmetre a les famílies. L’equip ha estat molt curós amb el material original i em van obrir les portes des del primer dia. Ha estat un autèntic plaer treballar amb ells.”
Després de les paraules de Míriam Tirado ha aparegut a l’escenari del Teatre Goya: l’equip de dramatúrgia i direcció de l’obra, format per Alícia Serrat, Víctor Arbelo i Daniel Anglès.
Alícia Serrat, qui signa la direcció escènica de l’espectacle: ha exposat com l’equip va aproximar-se a la idea d’una adaptació dramàtica del conte original.
“En les adaptacions, el més difícil es trobar aquest equilibri, fórmules per explicar-ho des d’un altre lloc, d’una altre forma; en el nostre cas, des d’una obra de teatre. El que hem fet és expandir aquest univers, fent servir com a punt de partida la història d’una escriptora: que està intentant trobar les paraules del conte que vol escriure. El conte original conté elements que a mi m’encanten del teatre com és estimular la imaginació; i arribar a contemplar com a possible allò que no ho sembla. A més, tant els contes com les obres de teatre serveixen com a exemple on veure reflectides les nostres preguntes; dubte o preocupacions, tant si som petits com grans. És per això que hem apostat per un espectacle pensat per nens però que no exclogui als pares. Teníem clar que havíem de comptar amb tres ingredients fonamentals: la màgia, que es tractés d’un gran musical i que fos una història emocionant, on hi passessin moltes coses.”
Víctor Arbelo, a càrrec entre altres aspectes, de la direcció musical de l’espectacle, ha remarcat: l’emotivitat i ànima de la història, un sentiment que, en el gènere del teatre musical; sovint es vehicula a través de les cançons i de la composició musical. “Ha estat un gran repte transportar la sensibilitat del conte, la seva ànima. Està sent, sens dubte, un procés molt enriquidor, on estem explorant diferents tipus de sons. En l’obra, cada personatge té la seva personalitat i això implica que cada un d’ells té la seva canço; amb la seva sonoritat i estil particulars. És un espectacle que connectarà amb tota la família.”
Arbelo també ha anunciat que s’està treballant en un disc amb la banda sonora; que veurà la llum durant les properes setmanes.
Daniel Anglès ha destacat la importància de presentar, una vegada més, un musical original escrit i composat en llengua catalana; una circumstància que cal agrair a les dues empreses implicades: Focus i Viu el Teatre. “És molt important aquesta aposta sòlida i constant. És una gran inversió de futur, ja que treballa al servei del públic d’ara: que és el públic que omplirà els nostres teatres durant molt de temps.”
Parlant de la història en sí, Anglès confessa que un del aspectes que més li va agradar va ser: la transversalitat de la història, com les lliçons que ensenya no estan només reservades als més menuts. “Al cap i a la fi – ha explicat – als grans també ens passa de no saber com gestionar algunes coses.”
Daniel Anglès ha estat l’encarregat de presentar un per un els membres del repartiment d’El fil invisible. El musical, que encapçala l’actriu i cantant Beth, que estarà acompanyada en escena per: Alba Serrano, Aina da Silva, Rubén Albadalejo i Sergi Espina.
Com a representant de l’elenc, la cantant i actriu Beth que interpreta a la narradora, a més d’altres personatges; ha compartit què sent en formar part d’un projecte com aquest.: “Em feia molta il·lusió tornar al teatre. Els meus fills no em recorden en la meva faceta d’actriu; i, ara, em veuran sobre l’escenari interpretant la història d’un llibre que coneixen molt bé com és El fil invisible. Aquest és un llibre que ha estat molt present a casa meva, com a mare de tres criatures; i també a l’escola bressol. Estic encantada de formar part de tot això.”
Un cop presentat el repartiment de l’obra, el públic assistent, format per famílies i infants seguidors de l’obra original; que han omplert la platea del Teatre Goya, han pogut escoltar en exclusiva el tema principal de l’espectacle: interpretat, en directe i per primer cop en públic, pel repartiment al complet. La cançó principal, que porta el mateix títol de l’espectacle, ja està disponible a totes les plataformes digitals; a través de la discogràfica U98 Music.
Sinopsi
La Míriam és una escriptora que busca inspiració per escriure un conte molt especial: el relat de la Nura; una nena que descobreix un secret amagat al seu melic; l’existència d’un fil invisible que la connecta: amb les persones que estima més enllà del temps i de l’espai.
La Nura, juntament amb els seus amics en Quim i la Lia, emprendrà una emocionant i divertida aventura; per intentar recuperar el somriure perdut del seu company Àlex, i tots quatre descobriran la màgia dels vincles que establim; amb els altres. El fil invisible, el musical parla sobre els vincles que ens uneixen amb qui més estimem.
El fil invisible. El musical es representarà a partir de diumenge 17 de novembre de 2024 al Teatre Goya.