El Teatre Nacional de Catalunya ha encetat aquesta temporada 2018/19 un nou projecte de teatre pensat especialment per a joves de 12 a 16 anys, amb la voluntat d’acostar-los al teatre amb temàtiques properes a les seves realitats. Va començar a finals del novembre amb Youth#4, de Didier Ruiz, va seguir Amanda T, d’Àlex Mañas i ara, des del 20 de març al 14 d’abril, entra a la Sala Tallers El futur, d’Helena Tornero, espectacle que tancarà del cicle. L’obra està interpretada pe Ester Cort, Júlia Genís, David Menéndez i David Vert i la dirigeix la mateixa autora.
El futur planteja reflexions a partir del viatge de dos joves per diferents països europeus a la recerca de la veritat i la llibertat. Són un home i una dona joves que es troben i es creuen, malgrat caminaven per camins diferents: el noi fuig del seu passat i la noia, del seu futur. L’home, estranger, vol anar a Estocolm per trobar-se amb algú, però hi ha problemes de burocràcia i de fronteres. La noia s’acaba de treure el carnet de conduir i vol fer alguna cosa perquè el seu pare s’enfadi de veritat…. Tota aquesta història podria no haver passat, però passa. Ha passat. Passarà. El futur és aquella cosa que quan arriba, deixa d’existir. “Es pot fugir d’allò que encara no existeix? El futur, deixa de ser futur quan hi arribem? “, ens pregunta l’autora. I queden moltes, motes més preguntes…
La dramaturga Helena Tornero escriu sobre la peça:
“Passem del naixement a la mort, de joves a adults, d’aprenents a mestres, de fills a pares, de no pertànyer a un grup a integrar-nos-hi… Durant aquestes cerimònies, als joves no se’ls permet mostrar el dolor. Han de fer-se «homes» i «ser forts». Per a les dones, els rituals de pas solen ser diferents: són maquillades, arreglades i guarnides com un objecte passiu, de lluïment, el «complement perfecte» pels seus «homes»; en el pitjor dels casos són mutilades per garantir la seva submissió al mascle i al sistema. Ara que la necessitat d’un sistema que no es basi en la submissió i l’explotació de les persones i el planeta comença a ser una evidència, seria hora de pensar en la necessitat d’uns altres rituals. Unes engrunes de pa que ens permetin trobar el camí a casa.
Només començar a escriure aquest viatge em va venir al cap Hamlet, aquell jove príncep que volia ser més civilitzat que el seu pare, però que no va saber trobar el camí a casa. I Èdip Rei, obsessionat en conèixer els seus orígens, quan el seu tràgic destí en aquell camí hauria estat molt diferent si s’hagués dedicat a conèixer bé les seves emocions.
Posar-se en el lloc de l’altre, aquesta és la qüestió. Trobar un lloc, una persona, un grup de gent a qui poder dir «casa». Un lloc on la gran aventura no sigui conquerir, sinó conviure, on els herois no siguin els conqueridors, sinó els cuidadors. Un lloc on més enllà de la paraula,
hi hagi l’acció. L’acció amable. Un lloc on la gran aventura sigui conèixer l’altre.”
Helena Tornero
SERVEI EDUCATIU
Cursos recomanats: 4t d’ESO i 1r i 2ERVEIn de Batxillerat.
Aquesta obra està recomanada pel Servei educatiu del TNC com a eina útil per a la formació i el desenvolupament cultural dels infants i dels joves.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Les funcions de cap de setmana són generals, obertes a tot el públic, mentre que les funcions de dimecres a divendres són matinals i exclusives per a centres educatius.
Gràcies a la tarifa Preu Jove l’entrada té un cost de 10 € per a les persones de fins a 35 anys (un descompte del 50%).
Text inclòs a les lectures del projecte Club de lectura Llegir el teatre TNC/Biblioteques públiques de Catalunya.
Text de l’obra i Teatre reunit, d’Helena Tornero publicat per Arola Editors i TNC.
A la sortida de l’espectacle es pot adquirir el llibret a un preu de 3€.