Amb motiu del 20è aniversari de la seva reobertura, el Gran Teatre del Liceu posa a disposició dels ciutadans els seus Annals, una base de dades online amb tota la informació artística, material gràfic i programes de mà dels darrers 20 anys.
Des d’ara i fins la celebració del 175è aniversari del Liceu l’any 2022, s’aniran obrint gradualment la resta de temporades per trams fins a publicar tot el llegat artístic i cultural del Teatre des de la seva inauguració l’any 1847, uns trams que coincideixen amb les etapes clau en la història del Gran Teatre del Liceu:
1994-1999. Mentre el Liceu estava en procés de reconstrucció.
1981-1994. Des de la creació del Consorci del Liceu fins a l’incendi.
1939-1980. Des de la fi de la Guerra Civil fins a la mort de l’últim empresari, Joan Antoni Pàmias.
1936-1939. Durant la Guerra Civil.
1894-1936. Després de la bomba Orsini i fins a l’inici de la Guerra Civil.
1862-1893. Des de la inauguració del segon edifici fins a la bomba Orsini.
1847-1861. Des de la inauguració del Liceu fins el primer incendi.
Els Annals són fruit de la investigació d’en Jaume Tribó, mestre apuntador del Teatre des del 1975, que ha treballat conjuntament amb l’Arxiu de la Fundació del Gran Teatre del Liceu per fer pública la història artística del coliseu barcelonès.
Tribó ha investigat, documentat i compilat la totalitat d’espectacles que s’han desenvolupat al Teatre des de 1847 fins a l’actualitat. A més de recollir la fitxa artística de cada funció, ha elaborat un buidatge sistemàtic de les notícies i anècdotes que recollia la premsa barcelonina al voltant de cada representació, generant també un interessant Anecdotari que acompanya les dades artístiques del Teatre.
L’Arxiu de la Fundació treballa des de la temporada 2016/17 en la digitalització i l’accés a la informació artística del Liceu i ara es presenta aquesta eina digital que permetrà els usuaris accedir, navegar i consultar de forma remota, ràpida i intuïtiva totes les temporades del Teatre. S’ha creat un entorn de consulta que serà d’utilitat per qualsevol tipus d’usuari: investigadors professionals, investigadors aficionats, estudiants universitaris i no universitaris i ciutadans en general interessats en la història i l’art que s’ha desenvolupat al Teatre al llarg dels anys.
COM ES FA UNA CERCA?
La tasca d’investigació, compilació i catalogació exhaustiva que s’ha dut a terme ha permès obrir una base de dades complexa amb la descripció i fragmentació dels camps, que permet fer una cerca per paraules per títol, professionals, companyies o teatres productors. Ens permet, per exemple, que puguem saber qui ha cantat cada funció, quines anul·lacions hi ha hagut cada dia, i saber la data dels seus debuts entre d’altres dades.
Per a cerques poc precises o que mostren molts resultats hi ha un filtre a la part esquerra de la pantalla que permet acotar més els resultats trobats. Permet filtrar per tipologia d’espectacle i per nom, i indica si la paraula que s’ha cercat coincideix amb informació introduïda en els camps “notes”, “repertori” i “anecdotari”.
La base de dades també permet una forma alternativa de trobar la informació, amb l’eina Descobreix les temporades, amb la qual es pot visualitzar la totalitat de temporades en forma d’arbre i accedir ràpidament a la funció concreta, es pot també cercar representacions per calendari i per períodes concrets.
En el futur s’activaran noves funcionalitats com la cerca avançada, que permetrà cercar combinant elements en múltiples camps. Per exemple, es podran buscar totes aquelles òperes o concerts en què Montserrat Caballé i Josep Carreras varen compartir escenari.
L’ANECDOTARI DEL LICEU
La tasca d’investigació i documentació que el mestre Tribó porta desenvolupant durant dècades ha permès que, a més de poder oferir la informació artística del Teatre, es pugui consultar l’Anecdotari del Liceu, que recull incidents destacables que han succeït durant les milers de representacions que ha acollit el Liceu, com per exemple la caiguda que va patir la solista Véronique Gens durant la representació de Don Giovanni el 9 de desembre de 2002. La soprano va entrebancar-se fora d’escena amb uns objectes, va caure i es va fer un trau al front. A través de megafonia i aprofitant una pausa de recitatiu, la regidora Stéphanie Montalvo anunciava que Véronique Gens havia sofert un accident, sense més precisions, i que no podria continuar la funció. La mezzo Heidi Brunner, present a la platea, s’oferia per acabar la representació amb la partitura a la mà.
EINA COL·LABORATIVA
L’eina Documenta l’escena és una funcionalitat que permet als usuaris aportar coneixement en la descripció de les imatges. Podran ajudar a l’arxiu a identificar les persones que apareixen a les fotografies i enviar la informació a través d’un formulari. Aquesta informació, després de ser contrastada, serà incorporada a la base de dades. Actualment s’està treballant en la catalogació de totes les fotografies.
Podeu accedir als Annals, fent clic aquí