Els Museus i altres espais culturals de la ciutat, acullen enguany algunes propostes del Festival Grec lligades a la creació. És un projecte que va néixer fa quatre anys al marge del Festival, “amb l’objectiu de crear sinergies amb les Fàbriques de Creació i els equipaments museístics. Una idea de posar-los en diàleg i obrir així noves portes per als museus, perquè no siguin només un espai per veure exposicions”, ha expressat Carles Sala, director de de Cultura de Proximitat de l’ICUB. Una idea molt vinculada al que ja és La Nit dels Museus, que acull actuacions de diferents registres. “La Nit dels Museus és la Festa Major del museu, i teniem interès en singularitzar-ho”, ha afegit Carles Vicente, director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB. Tots dos han passat a explicar-nos el programa. Tot i que: “el Museu no és un espai per a programar. Forma part protagonista de la proposta que ens fan les Fàbriques de Creació, vinculant l’ADN dels museus com a equipament amb el de la Fàbrica, amb la que s’han de posar d’acord.”
Ester Nadal, que ha participat en el projecte, explica que “cada proposta és diferent. Cadascú aporta els seus fantasmes i follets però hi ha un fil conductor. Un muntatge comú misteriós a partir de gent que no es coneix.” Cesc Casadesús, director del Grec, està molt satisfet de “poder-ho posar en context.” I puntualitza que “hi participa gent que ja manté habitualment un diàleg directe amb els museus, no gent nova.”
Doncs anem-hi!
EXTREMADAMENTE REBELDES Y PELIGROSAS, de Paradiso 99
Born Centre de Cultura i Memòria
Co-creació amb el teatre Tantarantana
Dia 29 de juny. 8 passis (de 12 a 14 i de 18 a 20 h)
Activitat gratuïta
Un espectacle de amb text i direcció de Begoña Moral, i amb Albert Bassas, que es cuida del moviment. “És una instal·lació performativa. Ha estat un procés ràpid, diu l’Albert. L’interpreten Paula Rizquez i Maria Jurado. Per a la Paula: “És el primer cop que participo a un projecte com aquest. Estic feliç! El tema és profundament dolorós, ja que representem dones represaliades a la Guerra Civil, però és una responsabilitat gratificant i dolorosa a la vegada. El text pala de moltes dones, entre d’altres de Matilde Landa, que va tenir una vida extremadament dura.
Ferran Murillo, director del Tantarantana, ha dit que “treballar amb el Born ha estat un procés enriquidor. Hi ha un treball de recerca al darrere que hem compartit i hem trobat un excel·lent punt de fusió.”
…………………………………………………………………..
PAISAGEM DE PASSAGEM, de Alice Rende
Jardí Botànic / Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Co-creació amb la Central del Circ
Dia 21 de juliol, 19 h
Activitat gratuïta
És un espectacle de circ. “Alice Renda interactua amb l’espai a partir de l’acrobàcia i els equilibris, Com que no és un espai tancat, és una mica complicat. però està molt bé i és un espai que la gent no coneix!”
…………………………………………………………………..
10 ATLÀNTIDES
Co-producció Fabra i Coats – Fàbrica de Creació i Museu de Història i Casa Verdaguer de la Literatura (Vil·la Joana). Direcció i coordinació: Za!
Vil·la Joana (Vallvidrera)
Dia 11 de juliol, 21.30 h
A les 20 h, visita guiada a la Casa Verdaguer.
Inscripció prèvia a http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/cat
Activitat gratuïta
Aquesta activitat va començar per un encàrrec, “però tots som residents a Fabra i Coats i volíem fer un espectacle coral on participéssim tots els residents. Vam escollir Verdaguer, per les mil cares que té (capellà, exiliat…) Utilitzarem l’espai de la casa. Som 32 artistes!”, expliquen. Hi ha músics, cantants, poetes, artistes visuals, tecnos…
ZA! són Pau Rodríguez i Eduard Pou, referents de l’underground experimental amb més de 500 concerts als 5 continents. També són coautors LosCorderos.
…………………………………………………………………..
NIGHTINGALE, de Ana Barroso
Castell de Montjuïc
Co-creació amb El Graner
Dia 16 de juliol, 20 h
Activitat gratuïta
“El Graner ens ha permès connectar amb el Barri de La marina. Hem anat allà i, implicant la gent de l’entorn, hem fet la creació. És una creació site-specific que dialoga íntimament amb l’espai històric i de representació del castell de Montjuïc, un entorn medieval”, diu Barroso.
…………………………………………………………………..
LA COLECCIÓN. GUINEA ECUATORIAL. 1948-1961
Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. Montjuïc
Co-creació amb la Caldera
18 de juliol, 19.30 h
Activitat gratuïta
És un projecte de Laida Azkona i Txalo Tolosa. “Fan documentals que parlen del passat, per entendre on som. Estan fent diverses peces sobre el passat colonial de Barcelona”, diu Casadesús. “És una ciutat colonial i té responsabilitat amb la seva pròpia memòria. Treballem amb material fotogràfic sobre l’expedició protagonitzada per August Panella i Jordi Sabater Pi. Diferents museus ens han cedit les fotos i treballem sobre els cossos que apareixen a les fotos. És com portar aquestes persones als museus. Volem incorporar guineans que viuen a Barcelona per fer les lectures”, explica Azcona.
En aquest sentit, el responsable del Museu manifesta que “Estem contents de coincidir amb La Caldera, hi ha un enamorament. Estem treballant i persistint amb el tema memòria incòmoda.”
Trobareu informació detallada de cada peça a: https://www.barcelona.cat/grec/cat