El Grec_Pro reuneix programadors, artistes i altres professionals escènics al Lliure

07.12.2019

Author

A més de totes les fantàstiques estrenes que enguany ens està proposant el Festival Grec, aquests dies –del 10 al 14 de juliol- s’està celebrant el Grec_PRO. Trobada Internacional de Professionals. És un encontre entre professionals, artistes i responsables de festivals d’arreu del món, que vol ser un espai d’intercanvi i relació per teixir aliances més enllà de les fronteres del Grec. Durant els dies de la trobada tenen lloc un seguit d’activitats per facilitar els contactes i un programa específic per anar a veure els espectacles.

Avui s’ha celebrat un dinar informal a la terrassa del Teatre Lliure, on hi havia un munt de cares conegudes (Àlex Serrano, de Agrupación Señor Serrano, que hi està fent un Taller; Òscar Rodríguez, director del SAT; Gaston Core, director de l’Hiroshima; Leandro Mendoza, director de Trapezi, la psicoperruquera brasilera Fafá Franco, de Sienta la Cabeza, altres artistes que participen al Festival i els seus representants, directors artístics de teatres, directors d’altres festivals… a més de programadors i productors. Si aquesta edició del Grec_PRO compta amb més d’un centenar de professionals de més de 20 països diferents, i a la trobada d’avui hi afegim els artistes i la premsa… probablement hem sobrepassat els 200!

L’impuls que fa néixer el Grec Pro és, sobretot, el de donar a conèixer el talent nascut a Catalunya i té com a objectiu propiciar complicitats i projectes comuns entre artistes diversos i entre artistes i programadors. Durant aquests quatre dies, el Grec Pro crearà dinàmiques de comunicació mútua entre els participants i esdevindrà, així, una eina estratègica i comuna per als professionals de l’escena d’arreu de Catalunya.

El director del Lliure Juan Carlos Martel Bayod i el del Grec, Cesc Casadesús, han donat la benvinguda al assistents en anglès, la llengua més fàcil per als nombrosos vinguts des d’Austràlia, Canadà, Mèxic, Corea, Brasil i molt països d’Europa. Durant la trobada, hem anat parlant amb alguns dels presents i la conclusió és que un dinar com aquest, amb tots els professionals junts, informal, a peu dret… potser no servirà per tancar un tracte “però si per retrobar-nos, saludar-nos, explicar-nos com ha anat l’any…  amb altres programadors amb els que ens coneixem d’altres edicions i altres festivals, i als que tenim molt de gust de retrobar. I potser també per establir una cita i fer tractes un altre dia! Les trobades com aquesta són molt profitoses i agradables. Nosaltres hem vingut expressament de Girona, som del Cirque Éloize i avui mateix actuem al Festival de Peralada!”

Però no tot són contactes, tenen un programa força atapeït. Per posar un exemple, avui, a partir de les 16.30 h, els programadors que són a Barcelona tenien programat veure 5 espectacles als diferents teatres on es representen, que acabarà amb una Trobada nocturna al final. Demà a la tarda passarà el mateix i, al matí, se’ls convoca, entre d’altres coses, a la Presentació de Projectes Grec Festival 2020, assajos oberts… El programa també inclou una passejada per la ciutat els primers dies, per entrar en contacte amb els barris on es desenvolupa el Festival, i una altra que segueix un Mapa Literari. També els preparen recepcions a diversos teatres que ofereixen una programació específica i a les Fàbriques de Creació.

Grec_Pro és finança gràcies a una aportació de 10.000 euros per part de Acció Cultural, en col·laboració amb el Grec, festival que en la seva major part s’organitza amb les aportacions de l’Ajuntament de Barcelona. Si bé la Generalitat havia arribat a aportar 30.000 euros, ara, des de fa dos anys, només en posa 2.000. “Als Programadors els hem contactat nosaltres des del mateix Grec, ja que no ens arriba cap més subvenció ni ajut per acollir-los,” diu Casadesús, que  assegura que molts d’aquests programadors han vingut del Festival d’Avinyó i que s’està celebrant una trobada molt potent. “Creiem que és molt necessari que vinguin i que vegin les peces que fa la gent de casa nostra.”  Per al director  “també és molt important teixir relacions amb altres festivals que, a més de generar un intercanvi artístic, ens posen en contacte amb altres realitats, com funciona el teatre, la cultura o fins i tot la política als seus països. El nostre objectiu és, sobretot, teixir una xarxa sòlida i espessa de coproduccions i intercanvis.”

Author