33a Nit de l'EdicióDes de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet o Jordi Herralde, entre d’altres.

El jurat del Premi Atlàntida, consta de 18 membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i format pels tres vicepresidents del Gremi d’Editors de Catalunya Roman de Vicente (Anagrama), Patxi Beascoa (Penguin Random House) i Montserrat Ayats (Eumo i presidenta d’EDITORS.CAT); els editors Daniel Fernández (Edhasa), Jordi Herralde (Anagrama), Claudio López Lamadrid (Penguin Random House), Idoia Moll (Alba), Carles Revés (Planeta) i Luis Solano (Libros del Asteroide); i els periodistes Ignasi Aragay (Ara), Lluís Bassets (El País), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Francisco Marhuenda (La Razón), Álex Sàlmon (El Mundo), Iosu de la Torre (El Periódico de Catalunya) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).

La Nit de l’Edició, que enguany celebra la seva 33a edició, ha esdevingut el punt de trobada anual de totes les persones vinculades al món del llibre que contribueixen al seu creixement.

Durant la vetllada, a més del Premi Atlàntida 2018 a Lluís Pasqual, el Gremi d’Editors de Catalunya farà també un reconeixement especial a Herder Editorial, pels seus 75 anys d’activitat editorial continuada; i a Alba Editorial Edicions Baula pel seu 25è aniversari.

Durant el mateix acte es lliurarà també el Memorial Fernando Lara, que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya a una iniciativa empresarial jove del sector del llibre, que aquest any ha recaigut en Paula Jarrin de la Llibreria Al·lots de Barcelona; i finalment l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya farà el lliurament del XXI Premi de Traducció Ángel Crespo a Juan de Sola.

Lluís PasqualLluís Pasqual, Premi Atlàntida

Lluís Pasqual (Reus, 1951) és director d’escena i un dels fundadors, el 1976, del Teatre Lliure de Barcelona. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre, compagina la direcció escènica amb la direcció de diverses institucions teatrals com el Centro Dramático Nacional de Madrid, l’Odéon-Théâtre de l’Europe a París, la Biennale de Venezia, el Teatro Arriaga de Bilbao o el Teatre Lliure. Dirigeix un centenar d’espectacles als equipaments esmentats, així com al Piccolo Teatro di Milano, el Maly de Sant Petersburg, el Teatro Martín de Buenos Aires o el Festival d’Avignon. D’entre els últims destaquen El rei Lear (William Shakespeare, Teatre Lliure), In memoriam. La quinta del biberó (Teatre Lliure), Medea (a partir d’Eurípides i Sèneca, Teatre Lliure) o Romancero gitano (Federico García Lorca, Teatro de la Abadía).

La seva trajectòria comprèn també nombroses direccions operístiques, tant al Liceu de Barcelona com al Teatro Real de Madrid, l’Opéra de Paris, el Teatro alla Scala di Milano o el Festival de Salzburg. D’entre els molts premis i distincions que ha rebut destaquen el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya, el Premio Nacional de Teatro del Ministerio de Cultura, el Premi Ciutat de Barcelona, el Chevalier de l’Ordre National de la Légion d’Honneur -atorgat per la República Francesa-, o la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

El 2016 publica De la mano de Federico (Arpa Editores), un assaig sobre la seva relació amb Federico García Lorca, de qui és un devot coneixedor.

Paula Jarrin, Memorial Fernando Lara

La Cambra del Llibre de Catalunya atorga anualment aquest premi, dedicat a la memòria del que fou el seu president durant 8 anys (1987-1994) i es confereix en reconeixement a una iniciativa empresarial jove del sector del llibre, ja sigui editor, distribuïdor, llibreter o gràfic. Enguany s’atorgarà el 24è Memorial Fernando Lara a Paula Jarrin de la Llibreria Al·lots de Barcelona.

Juan de Sola, Premi de Traducció Ángel Crespo

Juan de SolaD’altra banda, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, per tal de retre homenatge a la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo i tenint present que una gran proporció de les traduccions al castellà s’editen a Catalunya, lliurarà el XXI Premi de Traducció Ángel Crespo a Juan de Sola per la traducció del francès al castellà de l’obra «Marcel Proust-Jacques Rivière, correspondencia 1914-1922», publicada per La Uña Rota Ediciones.