El Liceu acull els primers premis Òpera XXI

01.11.2019

Author

El Gran Teatre del liceucomunica que després de l’acte de deliberació del jurat, s’ha completat el cartell de guanyadors dels I Premis Ópera XXI, amb els quals es premiarà l’activitat lírica nacional durant la temporada 2017-2018. Aquesta primera edició dels premis es tancarà amb la cerimònia d’entrega de guardons que tindrà lloc al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu el proper 21 de març i comptarà amb l’assistència de tots els premiats.

D’acord amb les bases publicades el passat mes de maig, d’entre les sis categories d’aquests I Premis Ópera XXI, corresponia al jurat decidir sobre la concessió de: (I) direcció musical, (II) direcció d’escena, (III) millor cantant, (IV) millor iniciativa de desenvolupament o difusió de l’activitat operística i (V) nova producció lírica.

Han resultat premiats Guillermo García Calvo, per la direcció musical de Siegfried a la Ópera de Oviedo (setembre 2017), el director d’escena Calixto Bieito, pel seu treball a la producció de Die Soldaten al Teatro Real (maig-juny 2018) i la soprano Mariella Devia, per la seva interpretació de Lucrezia Borgia a la temporada operística organitzada per la Asociación de Amigos de la Ópera de La Coruña (setembre 2017). Mirna Lacambra recollirà el premi al projecte de desenvolupament de l’activitat operística per la seva tasca al capdavant dels Amics de l’Òpera de Sabadell. Per últim, el Teatro Real rebrà el guardó a la nova producció operística per l’escenificació de Gloriana (abril 2018).

El jurat ha estat integrat pels musicòlegs Jaume Radigales i Begoña Lolo, la reconeguda soprano Ana María Sánchez, els periodistes especialitzats Gonzalo Alonso, Pablo Meléndez-Haddad, Fernando Sans i Juan Ángel Vela del Campo, així com l’escriptor i divulgador musical Ramon Gener. Tots ells són experts de reconegut prestigi nacional i internacional i amb un profund coneixement de l’activitat lírica nacional actual.

D’altra banda, i d’acord a les mencionades bases, el veredicte sobre el premi honorífic a la persona i institució per la seva contribució significativa al món de la lírica corresponia a la Asamblea de la Asociación. Reunida el passat 3 de novembre, la Asamblea va decidir premiar amb aquest guardó la tasca de Josep Carreras i de la Asociación de Amigos de la Ópera de La Coruña.

Amb aquests premis, l’associació pretén reconèixer i donar visibilitat a la intensa activitat lírica nacional, prenent d’aquesta manera el relleu dels extints Premios Líricos Teatro Campoamor. Els Premis Ópera XXI neixen des del compromís de tots els teatres d’Espanya per la creació d’uns guardons que gaudeixin de viabilitat i la seva continuïtat al llarg del temps. Per a aquesta convocatòria s’ha firmat un conveni de col·laboració amb l’empresa Clemente Pianos/Polimúsica/Bilbao Trading PartnerShip, que ha desitjat d’aquesta manera impulsar aquesta primera edició.

Author