‘El llarg dinar de Nadal’ es fa circ a l’Ateneu Popular 9 Barris

12.10.2019

Author

El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris arriba enguany a la seva vint-i-quatrena edició amb Sopa i el que el vent no s’emportà, un espectacle que es podrà veure entre el 14 de desembre i el 19 de gener. La direcció del projecte és a càrrec de Marcel Vidal i Marine Fourteau, acròbates i directors de la companyia belga ‘Marcel et ses drôles de femmes’. Cada any des de fa més de dues dècades, l’Ateneu ha propiciat un espectacle de circ de factura pròpia, potenciant la disciplina i situant el Circ d’Hivern com una de les manifestacions circenses amb més trajectòria i qualitat de la ciutat de Barcelona.

‘Sopa i el vent que no s’emportà’ és el títol de la proposta d’enguany amb què Vidal i Fourteau exploren, amb una barreja a parts iguals d’humor i tragèdia, un seguit de dinars de Nadal d’una mateixa família a través de diverses generacions: la tradició, els hàbits, l’absència, la vida que passa i els records que defineixen qui som. La proposta succeeix any rere any a la mateixa taula, sota la mateixa finestra, la mateixa recepta, el mateix avet, les mateixes cançons i el vent a fora. Així, al ritme dels hiverns, en el temps d’un àpat, l’espectador es pot reconèixer dins d’aquesta estranya família.

“Volíem parlar d’aquella cara del Nadal de la qual no s’acostuma a parlar i posar sobre la taula totes les coses que continuem fent sense preguntar-nos massa bé per què les fem”, explica Vidal, qui matisa que ho fan amb una mirada tragicòmica i “rient-nos de nosaltres mateixos”. La voluntat de Fourteau, codirectora de l’espectacle, rau en què l’espectador s’identifiqui amb el que veu, es reconegui i es plantegi que un espectacle per a públic familiar, “a més de ser divertit, també pot fer-nos reflexionar i sortir de la sala amb una nova mirada”. I afegeix: “el circ, per a nosaltres, és un element amb què jugar metafòricament per tractar temes de manera no explícita. Utilitzem l’equilibri per parlar de desequilibris emocionals, per exemple, o el joc amb la gravetat i la caiguda per representar una caiguda emocional”. Buscant aquesta altra manera de mostrar el ritual Nadalenc, van topar amb el text en un acte escrita pel dramaturg nord-americà Thornton Wilder El Llarg dinar de Nadal.

Sopa és fruit d’un procés de creació col·lectiu que s’ha anat forjant els darrers mesos al teatre de l’Ateneu. Cinc intèrprets –Agnès SalesGines BelchiGewn BuczkowskiMarta Camuffi i Mila Martínez– i sis disciplines diferents -corda volant, corda fixe, capil·lotracció, acrobàcia, trapezi i acrobàcia en moviment amb break dance-.

Marcel Vidal va començar la seva trajectòria dins del món del circ a l’Ateneu Popular 9 Barris, fet que fa encara més especial la direcció que aquest any assumeix del Circ d’Hivern. Posteriorment, el 2009, Vidal va entrar a l’Escola Nacional de les Arts de Rosny-sous-Bois i també es va formar després al Centre Nacional de les Arts del Circ de Chalons-en-champagne. Per la seva banda, Marine Fourteau va descobrir el circ i l’acrobàcia, amb tan sols 10 anys, al Pop Circus de la ciutat d’Auch i va continuar la seva formació, el 2008, també a l’Escola Nacional de les Arts de Rosny-sous-Bois.

L’any 2013, Marcel Vidal Marine Fourteau van crear la companyia ‘Marcel et ses drôles de femmes’ amb un primer espectacle de carrer anomenat Miss Dolly . Des d’aleshores han produït tres espectacles entre els quals destaca La Femme de Trop. Ambdós creadors defineixen les seves creacions com “un cric cru i sense pudor que busca l’absurditat del gest”. Defensors dels espectacles per a totes les edats, que incorporin lectures diferents, Vidal i Forteau acostumen a treballar les seves creacions a partir de l’escriptura col·lectiva. “Donem molta importància al grup, a la mirada, les idees i els desitjos de cadascú de nosaltres”, insisteixen. Acròbates, trapezistes i una ballarina de hip-hop que experimenta amb el circ són els intèrprets d’aquets espectacle.

Sobre el Circ d’Hivern
El projecte Circ d’Hivern va sorgir l’any 1996 a l’Ateneu Popular 9 Barris amb la intenció de fomentar la creació de companyies estables professionals relacionades amb el circ i d’oferir propostes inèdites i de qualitat adreçades a tota mena de públic a través d’una convocatòria pública. Èxits com Circus Klezmer Garbuix han demostrat que la producció de circ feta a Barcelona pot tenir projecció internacional.

Sobre l’Ateneu Popular 9 Barris
L’Ateneu Popular 9 Barris és un espai sociocultural fruit d’una ocupació veïnal, fa quaranta anys, en la qual els veïns i veïnes reivindicaven el tancament d’una fàbrica que llançava fums tòxics. Des del seu naixement ha funcionat com a projecte cultural i fins al dia d’avui s’ha mantingut a través d’una gestió comunitària i assembleària com a equipament públic. El circ és un dels eixos principals de la seva activitat. L’entitat que gestiona les instal·lacions, El Bidó, ha rebut el Premio Nacional de Circ que atorga el Ministeri de Cultura.

Author