El Lliure presenta el seu programa ‘Ajuts a la creació Carlota Soldevila’

11.25.2019

Author

Del 5 al 12 de desembre es presentaran al Teatre Lliure de Montjuïc els resultats delnou programa Ajuts a la Creació Carlota Soldevila, coincidint en què aquest 2019 es commemora el 100 aniversari del naixement de Carlota Soldevila, que fou fundadora del Teatre Lliure i d’Els Joglars. Aquest matí ens ha citat per a la presentació al Hall del teatre, un lloc no habitual però que avui era necessari per fer-hi cabre un cotxe. “La Carlota va ser una persona molt important per a aquest teatre i hem volgut celebrar l’efemèride amb una nova activitat que portarà el seu nom. I també hem volgut buscar un cotxe com el seu, perquè sabem que se l’estimava molt!”, explica Juan Carlos Martel, director del Lliure. I continua: “Hem investigat i hem descobert un munt d’anècdotes amb el cotxe. Ja no existeix, però n’hem buscat un de semblant, de color clar, un xic esportiu. En comptes de buscar fotos de la seva vida, hem optat per portar el que més la definia!” I és que aquest cotxe, “a més de ser el que va conduir Albert Boadella a l’exili quan es va escapar del Clínic, va dotar a la Carlota d’una independència lloable per a una dona del seu temps. Ell la portava on ella volia anar i sabem que, Carlota i cotxe, teníen una forta relació.” Situats, doncs, al vell mig del Hall, els espectadors s’hi podran acostar i escoltar 8 tracks que parlaran de les anècdotes. 

Pel que fa al Programa d’Ajuts era gairebé una assignatura pendent. En col·laboració amb Mireia Estrada i Pau Catà, membres del Comitè de Programació, s’engega un programa adreçat als creadors d’escena amb l’objectiu de donar suport a les noves generacions per tal de potenciar la creació col·lectiva i l’autoria viva. El programa es presenta amb quatre eixos “les quatre columnes que sostenen el Programa” i que són: Artista Resident, Companyia Resident, Residències Creatives d’Intercanvi i Creadors en Residència. 


ARTISTA RESIDENT

La protagonista és la reconeguda Carla Rovira, actriu, creadora, directora, feminista activa, educadora… que està en Residència des del 23 de setembre fins al 5 de desembre. Hi prepara el projecte Posaré el meu cor en una safata, que es presentarà al públic del 5 al 12 de desembre, al mateix Lliure de Montjuïc, a la Sala Gran.“Serà la primera producció pròpia del Lliure d’aquesta temporada!”, anuncia Martel. 

L’espectacle és el resultat d’un projecte de recerca sobre la Mort: “Arranca de que se’m va morir un tiet j0ve i era el primer difunt que vivia d’una generació propera. Jo no estava preparada i, pensant, vaig arribar a fer-me la pregunta: Perquè tothom té el concepte de la mort com negatiu? Tots ens hem de morir, és pitjor patir en vida!”  A partir d’aquestes reflexions, es va envoltar d’experts com ara un responsable de pal·liatius, una astrofísic… gent que coneixia bé la mort o que hi podria reflexionar. N’ha sortit un espectacle de teatre documental però “no un Document, perquè hi ha text. I hem preparat la Sala Gran aprofitant totes les possibilitats que ens donava, que són moltes!”, assegura, advertint que “mai més es veurà com ara.”
________________________________

COMPANYIA RESIDENT
Els titulars són la companyia Mos Maiorum, que compartiran espai amb la Carla, però en diferent horari. Presenten l’espectacle Turba, un work in progress, que estan treballant des del 3 de setembre i acaben l’11 de desembre. Aquest mateix dia 11 es farà la presentació pública i romandrà en cartell fins al 22 de desembre.

El projecte parla de la mobilització de masses, un tema que Mos Maiorum ja tenia ganes d’explorar molt a fons: “No ens vam veure en cor de fer la recerca, treballar-ho i estrenar el desembre, i per això farem un apunt escènic resultat de la recerca. I seguirem!”, explica la companyia, formada per Alba Valldaura, Ireneu Tranis i Mariona Naudín. 

La idea va sorgir de quan van començar a veure com l’Extrema Dreta es disparava a Europa i han anat afegint els moviments massius que s’han anat fent a Catalunya o a Iberoamèrica: “Ens vam centrar en l’auge del populisme, sigui de dreta o d’esquerra. I vam veure que la humanitat es mou sempre en masses. Les mogudes individuals són, sovint, relats inventats. Sempre actuem i prenem decisions en grup.” Han investigat sobre el comportament en gruo parlant amb experts o implicats com ara sociòlegs, policies anti disturbis… i “després de veure com estan els carrers aquí, a França, a l’Amèrica Llatina i a Hong Kong… és un temazo!!”  I afegeixen: “Ens interessa anar a l’arrel d’allò que ens fa humans: el poder d’actuar junts. A partir d’aquesta premissa, hem començat a indagar sobre aquest tret essencialment humà, que ha estat la clau de la nostra supervivència durant milers d’anys.”

El treball es presentarà en dues parts: aquesta primera analitzant els aspectes teòrics del procés de treball Anatomia d’una turba, dissecció escènica de la recerca feta (amb 17 artistes), i seguirà Proposta escènica: Turba, amb participants, el que serà la primera aproximació al format espectacle (amb 21 artistes).
________________________________

RESIDÈNCIES CREATIVES D’INTERCANVI
Sorgeixen de la voluntat d’obrir un intercanvi amb creadors d’altres països. Joan Aguiló Caldera i Catalina Inès Florit han obert l’intercanvi amb el Líban on han tingut a la fotògrafa Myriam Boulos com a amfitriona i és la que ara treballarà a Barcelona. Tots tres han estat a la Hammana Artist House del Líban i ara són aquí. “Vam estar tres setmanes al Líban buscant històries locals, investigant com entenen el concepte identitat. Hem trobat enemics o gent de religions diferents  que no es barregen i expliquem el dia a dia, com creixem, com ens relacionem amb el veïnat… Hem investigat al terreny i hem fet entrevistes… “ Com que en Joan és artista visual, la Catalina s’ha encarregat de buscar les frases que reforcen la idea. 

Pel que fa a Myriam Boulos, ens ha explicat que “quan vaig a un lloc m’inspiro en el que vaig trobant. Agafo cares, cossos, traces… i construeixo un relat. Per ara no sé massa que en sortirà, però començo per aquí. Jo qüestiono el que sembla normal. Segur que Barcelona és més avantguardista, però m’interessa trobar el que ja està normalitzat o es dona per fet.

Residència a Hammana Artist House, de l’1 al 18 de setembre
Residència al teatre lliure: del 25 de novembre al 21 de desembre
Presentació pública a determinar
________________________________

CREADORS EN RESIDÈNCIA
És un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona destinat a alumnes de secundària en què el Lliure participa per segon any consecutiu i que enguany coordina Magda Puig. És un projecte visual que neix després de llegir Hanging man, de l’artista Ai Weiwei, on explica la seva experiència en ser detingut i empresonat pel govern Xinès per fer un projecte artístic que indagava en unes irregularitats comeses per l’Estat.  L’artista definia leeway com a estil de vida i obra seva. I així, Leeway, que fins ara havia estat un projecte personal d’art visual, s’expandeix amb la incorporació d’un grup d’estudiants de secundària. “Busca treballar en territoris creatius mixtes on es barregin les arts visuals i les arts en viu i parteix de jugar amb els límits i d’explorar què hi ha als marges. D’emmarcar allò que no surt a la fotografia. De jugar amb la realitat i la ficció fins no saber-les distingir”, explica Magda Puig. I continua:  “Hem treballat diferents mitjans d’expressió per investigar què és el que els adolescents volen dir sobre el món i sobre ells. Jo volia aprendre amb ells com es fan certes coses! I vam crear un col·lectiu d’artistes amb un Manifest. Hem anat pel barri a preguntar què és art, què en pensen, estava prohibit quan eren joves… “ Del resultat en fan una exposició itinerant i interactiva pel barri. 

Arribats aquí, Juan Carlos Martel ha confessat que se sentia “emocionat d’obrir les portes a gent que escolta, a una societat que es caracteritza per ser lliure, crear sense temps… Però això implica aportar diners, i els fem també un ajut econòmic perquè la creació sigui real.” 

Ho deixem aquí però en seguirem parlant.

 

Author