La dramatúrgia feta a les Illes Balears tindrà el seu espai a Barcelona a El Maldà, que enguany acollirà: un tast del Festival de la Paraula, l’esdeveniment dedicat a la dramatúrgia contemporània que la productora d’arts escèniques mallorquina: Produccions de Ferro organitza a les illes.
La història del Festival de la Paraula va començar fa 11 anys amb l’organització de la versió balear del: Torneig de Dramatúrgia, i amb els anys s’ha convertit en una programació de sis mesos que inclou: produccions i estrenes de textos de nova dramatúrgia, lectures dramatitzades i taules rodones al voltant de la dramatúrgia contemporània. Durant aquests anys han passat pel festival els principals noms de la dramatúrgia de les Balears com: Marta Barceló, Sergio Baos, Joan Yago, Aina Tur, Pau Coya, Jaume Miró, Miquel Mas Fiol, juntament amb veus emergents com: Marina Nicolau, Héctor Seoane o Marga Arrom. Tots ells i elles han compartit espai i treball amb d’altres dramaturgues i dramaturgs de Catalunya; i de la resta de l’Estat com: Llàtzer Garcia, Anna Maria Ricart, Jordi Casanovas, Andrés Lima, Carolina África, Alberto Conejero, Paco Gámez.
La programació a Barcelona del Festival de la Paraula oferirà un espectacle i tres lectures dramatitzades de Marta Arrom; Miquel Mas Fiol, David Mataró i Maria Garalve, tots quatre autors i autores de les Balears. A més a més, després de la sessió teatral hi haurà una postfunció amb vermut en col·laboració amb l’Espai Mallorca.
Les propostes del Festival de la Paraula es podran veure els diumenges 23 i 30 de marc; 6 i 13 d’abril a les 12h a El Maldà.
PROGRAMACIÓ
23 de març
L’INGREDIENT ESPECIAL, de Marga Arrom
Lectura dramatitzada
Intèrprets: Lluís Oliver i Rebeca del Fresno
Direcció: Marga Arrom
Un dia com qualsevol altre, na Marta decideix demanar menjar a domicili per sopar. Obre la carta per triar entre tota l’oferta, però hi ha alguna cosa que no acaba de quadrar. Sabem el que fan realment els nostres pares quan nosaltres no hi som? I encara més: volem saber-ho?
Text participant en el XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana del Festival Temporada Alta.
——————————————————————–
30 de març
ELS CARNISSERS, adaptació de la novel·la homònima de Guillem Frontera
Dramatúrgia i direcció: Miquel Mas Fiol
Intèrprets: Catalina Florit, Xavier Frau i Lluís Febrer
Després de comprar la finca de Son Puig-gros, en Miquel i na Coloma celebren el seu èxit amb un sopar: on es reuneixen familiars, amics, criats i els antics propietaris, Don Fulgenci i Dona Leonor. Mentrestant, els fills dels dos matrimonis, en Xavi i en Miquelet, viuen una nit de festa a la ciutat; que sembla igualar-los. Però sota la màscara de prosperitat i aparences, surten a la llum tensions i emocions reprimides. Adaptada per Miquel Mas Fiol, aquesta comèdia àcida: crítica amb humor la burgesia turística i la superficialitat d’una generació sense relat cultural propi.
——————————————————————–
6 d’abril
RES NON VERBA, de David Mataró
Lectura dramatitzada
Text inspirat en un fet real, la història d’Alfredo Fernández; que va idear un complot juntament amb un grup de catòlics per desprestigiar la investigació de més de cinc anys: del diari El País sobre els abusos a menors a l’Església. En aquest cas, Mataró planteja una ficció des del punt de vista dels periodistes; enfrontar-los a la decisió de publicar o no l’article, tenint tota la informació. Donar vida a una redacció en moments crítics, de dubte i d’indefensió. Un debat sobre el què s’ha de fer o què volem fer.
Text escrit durant la residència de David Mataró al programa del Teatre Principal de Palma amb el centre de creació Espai el Tub.
——————————————————————–
13 d’abril
LES LLIBRETERES, de Maria Garalve
Lectura dramatitzada
Text que conta la història de Sylvia Beach i Adrienne Monnier, fundadores de les llibreries: Shakespeare & Company i La Maison des Amis des Livres, respectivament. Ambdues llibreries van coexistir durant anys al mateix carrer de París, la Rue de l’Odeon. Lluny de ser competència, les dues dones, artistes i revolucionàries, es van inspirar i encoratjar mútuament, tirant endavant dues llibreries: que canviarien el paradigma cultural del segle XX.
Text escrit durant la residència de Maria Garalve al programa del Teatre Principal de Palma; amb el centre de creació Espai el Tub.
………………………………………………………………………………
Programació balear a Barcelona → Inclourà la versió teatral d‘Els carnissers de Guillem Frontera i lectures dramatitzades de textos inèdits d’autors balears.
Festival amb trajectòria → Va començar fa 11 anys amb el Torneig de Dramatúrgia i ha evolucionat fins a una programació estable de sis mesos.