El Maldà presenta “El plaer de la tristesa”, que porta a escena la història de la llevadora i escriptora Ramona Via

09.13.2023

Author

 Arriba a El Maldà l’estrena a Barcelona d’El plaer de la tristesa; a partir de la història de la llevadora i escriptora Ramona Via, un espectacle creat per l’actor Arnau Puig;  que s’estrena com a dramaturg i director en solitari.

Ramona Via va exercir de llevadora professionalment i va conrear la poesia, la narrativa, la traducció i el periodisme; amb la convicció de contribuir a la salvaguarda de la cultura i la llengua catalanes. El 1966 va escriure Nit de Reis. Diari d’una infermera de catorze anys, un relat en forma de diari personal; concentrat entre 1938 i 1939, que testimoniava fets i pensaments: d’un període dur a partir de la bellesa d’un ofici essencial en aquells moments i d’un mirada ben especial:  el punt de vista femení i tan jove, com el d’una nena de 14 anys. Una nena que viu una guerra des de la rereguarda i que, tot i no veure els combats;  en pateix les conseqüències i viu en primera persona com la misèria transforma les persones, les amistats;  els ideals i els somnis.

L’espectacle, interpretat per Cinta Moreno i Laura Roig, està creat a partir d’aquesta novel·la i explica una història universal i traslladable a qualsevol conflicte bèl·lic actual. L’espectador compren el que sent la protagonista i el que pateix el poble que viu amb temor l’avanç dels combats; situacions transversals que s’esdevenen allà on esclata una guerra.

Amb una posada en escena artesanal i curosa El plaer de la tristesa vol descobrir una història real; plena de reflexions que capturen un moment cruel traslladable a qualsevol conflicte en qualsevol època. Com diu el director i dramaturg de l’obra, Arnau Puig: “Potser la visió de la guerra d’una nena és el que ens cal per advertir-ne l’absurditat”.

L’ARGUMENT

Amb només 14 anys, un exercici inofensiu d’escola, fer una redacció; es converteix en la manera de deixar anar les angúnies i tristeses d’una guerra que no arriba a comprendre. El diari de la jove autora es converteix en un testimoni privilegiat dels darrers mesos de la guerra; i els primers de la postguerra en un poble de la rodalia de Barcelona.

Una obra que s’endinsa en la minúcia de les vides més humils i anònimes; en els seus afanys més casolans, quotidians i vulgars. Unes vides que constitueixen la quasi totalitat de la Humanitat i que a penes comprenen el per què; (si és que existeix un per què) dels daltabaixos històrics que les sacsegen..

 

FITXA ARTÍSTICA

A partir de Nit de Reis diari d’una infermera de 14 anys de Ramona Via.
Dramatúrgia i direcció: Arnau Puig
Ajudantia de direcció: Joan Codina
Suport a la dramatúrgia: Joan Codina i Carol Ibarz
Assessorament lingüístic: Gemma Lleixà Jornet
Repartiment: Cinta Moreno i Laura Roig

PREUS*: 
16€ de dimarts a divendres
18€ dissabte i diumenge
20€ a taquilla
*Més despeses de gestió (1€)

HORARIS:
De dimarts a dissabte a les 20h i diumenge a les 19h

Una coproducció de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i El Maldà

 

El plaer de la tristesa es podrà veure a El Maldà del 27 de setembre al 15 d’octubre.

 

Author