El Mercat dels Flors presenta una Constel·lació al voltant de La Ribot, una de les artistes espanyoles més radicals i alhora més internacionals i prestigioses del panorama escènic europeu.
L’obra central que es presenta al Mercat és Panoramix, estrenada al Live Culture – Tate Modern de Londres (2003), obra que reuneix les tres primeres sèries de Peces distingides i en la qual La Ribot es mou sola entre el públic durant tres hores. També veurem Laughing Hole (2006), una performance coreogràfica de sis hores en la qual el riure es converteix en un acte polític, i quatre treballs en vídeo i vídeo-instal·lacions realitzats entre 2001 i 2014; un d’ells inclou un homenatge al compositor Carles Santos.
A més, el MACBA s’ha afegit a la constel·lació i programarà la Peça distingida nº 45, així como una xerrada entre La Ribot, l’Àngels Margarit (directora del Mercat de les Flors) i el Pablo Martínez (cap de programes del MACBA), i la pel·lícula Film Noir.
► Divendres 26 d’abril a les 18 h. MACBA
Pièce distinguée nº 45 Performance
Les «peces distingides» és el nom genèric que La Ribot va donar a principis dels anys 90 a un seguit de peces curtes, un format coreogràfic basat en la brevetat, l’acumulació i la continuïtat. Aquestes peces s’organitzen en sèries/espectacles, cadascuna amb un títol i un número propis. Fins ara ha creat 53 «peces distingides» que s’han presentat en cinc sèries/espectacles: 13 Piezas distinguidas (1993), Más distinguidas (1997), Still Distinguished (2000), PARAdistinguidas (2011) i Another Distinguée (2016).
La intenció última de La Ribot és crear cent «peces distingides». Les peces de les tres primeres sèries es van posar en venda com a art efímer, i algunes tenen un propietari de renom. Panoramix (1993-2003) aplega les peces de les tres primeres sèries, del 1993 al 2000. Amb el temps, el concepte inicial de les «peces distingides» s’ha anat ramificant i, superant l’àmbit de l’espectacle en directe, ha inclòs formats com la videocreació (Another pa amb tomàquet, 2002), la videoinstal·lació (Despliegue, 2001) i el llibre (La Ribot, 2004), entre altres suports.
És, doncs, una constel·lació de treballs escènics i de videoinstal·lacions que, com elements del llenguatge, permeten copsar la creativitat i l’aguda pertinença de l’obra
d’aquesta artista, plena de temes universals i intemporals, encara vigents avui. I és que la seva pràctica, innovadora i sorprenent, serveix sobretot per denunciar, desplaçar i
qüestionar tot el que està en joc en la nostra societat.
CALENDARI AL MERCAT DE LES FLORS
LA RIBOT
Deliberadament radical, la producció artística de La Ribot configura un univers en què les categories es fonen i les etiquetes es confonen, en què el gènere es qüestiona i
qualsevol objecte, real o figurat, pot ser interrogat; un univers d’abundància i creativitat, dominat pel color i l’humor agre.
Els espectacles d’aquesta ballarina i coreògrafa s’han representat en nombrosos escenaris d’arreu del món. Pionera de la dansa contemporània, n’ha ampliat les
possibilitats en fer-la entrar als museus. Els seus qüestionaments en els àmbits de la videocreació i les arts plàstiques, que també ha conreat, l’han dut a desenvolupar el concepte de «cos operador» en les seves obres en vídeo.
Se serveix de tota mena de suports i no es limita a un gènere o una disciplina artística, una llibertat d’actuació i de pensament transversal i il·limitada que ella associa a la seva condició d’artista.
►24, 28 i 30 d’abril
PANORAMIX (1993-2003)
Espectacle
És un espectacle de 3 hores concebut com una antologia que aplega, reorganitza i recol·loca les «peces distingides» de les tres primeres sèries/espectacles, creades entre el 1993 i el 2000.
Concepte, direcció i interpretació La Ribot / Producció La Ribot-36 Gazelles, Londres. Un projecte associate Artsadmin (Londres) / Agraïments especials Propietari distingit
A les 19 h / Sala MAC /22 €
———————————————————-
► 27 d’abril
LAUGHING HOLE (2006)
Espectacle de performance i instal·lació alhora, de 6 hores de durada. Es va presentar a l’Art Unlimited d’Art Basel 37 (Suïssa) el 2006. Les seves 6 hores de durada fan que sigui la peça més llarga de La Ribot.
Creat, escrit i dirigit per La Ribot / Intèrprets Tamara Alegre, Ruth Childs, Olivia Csiky Trnka i Fernando de Miguel / Creació sonora Clive Jenkins / Vestuari La Ribot / Performance original La Ribot, Marie-Caroline Hominal, Delphine Rosay
De 18 a 24 h / Sala PB / Gratuït
———————————————————-
► del 24 al 30 d’abril
DESPLIEGUE (2001)
Videoinstal·lació, 45 minuts.
Despliegue transmet una grandiositat sumptuosa i estranya, i proporciona plaer visual a partir d’una selecció eclèctica d’objectes quotidians i d’un repertori excèntric d’accions físiques. L’obra resumeix uns deu anys d’experimentació més enllà de les fronteres de la dansa, de l’art de la performance i de la instal·lació en un cicle de quaranta-cinc minuts.
Creació i direcció La Ribot / Cos operador La Ribot / Direcció tècnica Daniel Demont / Tècnic assistent i disseny de so Nelson Enohata / Tècnic so Richard Rudnicki / Assistent escenari Christianne Toledo / Direcció producció Eduardo Bonito, Michel Quéré / Projecte associat a Artsadmin, Londres.
A partir de les 17 h, projecció continua / Al Hall / Gratuït
———————————————————-
► del 25 al 30 d’abril
MARIACHI 17 (2009)
Vídeo, 25 minuts.
Mariachi 17 és una obra en vídeo que té una durada de 25 minuts, filmada en una sola presa per tres ballarines i que respon al concepte de «cos operador» desenvolupat per La Ribot. Una obra que descompon el concepte d’espai, que obliga a una dansa imaginària amb el cos invisible i a penetrar dins el mecanisme de la construcció.
Creació i direcció La Ribot / Cos operador Marie-Caroline Hominal, Delphine Rosay, La Ribot / Direcció fotografia Daniel Demont / Creació decorats La Ribot / Música Atom™ Producció Anouk Fürst, La Ribot – Genève.
A partir de les 17 h, projecció continua / Al Foyer / Gratuït
———————————————————-
► del 25 al 30 d’abril
BEWARE OF IMITATIONS! (2014)
Videoinstal·lació, 15 minuts.
Es tracta d’una videoinstal·lació creada en homenatge a Loïe Fuller (1862-1928). La Ribot mateixa, amb la càmera a la mà; el magnífic compositor Carles Santos, i el seu instrument habitual, en aquest cas un immens i brillant piano de cua. El film es presenta en un dispositiu que reprodueix les característiques de la caixa negra. El resultat és una sensació «submarina»: la càmera, pilotada per La Ribot a través del pianista i per sota del piano, es desplaça com si explorés el fons marí. Els protagonistes, visibles de manera fragmentària, es perfilen dins la foscor i les intenses improvisacions musicals de Carles Santos accentuen l’atmosfera ombrívola de la peça.
Creació i direcció La Ribot / Cos operador La Ribot / Música i Piano Carles Santos / Direcció d’art Soledad Seseña / Efectes especials Camilo de Martino / Direcció producció Paz Santa Cecilia
A partir de les 17 h, projecció continua / Al Foyer / Gratuït
———————————————————-
► del 25 al 30 d’abril
ANOTHER PA AMB TOMÀQUET (2002)
Vídeo, 12 minuts.
Another pa amb tomàquet utilitza escenes filmades durant la producció de la «peça distingida» núm. 34, Pa amb tomàquet (2000). La Ribot prova de fer la recepta del pa amb tomàquet cinc vegades durant cinc dies: les gravacions dels quatre primers dies configuren la «peça distingida» núm. 34, que va obrir la sèrie/espectacle Still Distinguished, mentre que la saborosa cinquena versió es va servir als visitants de la galeria Soledad Lorenzo l’any 2002 a Madrid, en format de vídeo editat de 12 minuts de durada.
Creació i direcció La Ribot / Cos operador La Ribot / Música Fragmentos de Belmonte, Carles Santos / Producció 36 Gazelles-La Ribot, Londres / Un projecte associat a Artsadmin, Londres.
A partir de les 17 h, projecció continua / Al Foyer / Gratuït