El coreògraf libanès OMAR RAJEH serà l’encarregat d’obrir la tem porada amb la seva proposta Beytna, encara que per un sol dia: dimecres 27 de setembre
Envoltat de quatre coreògrafs i de quatre músics, tots ells amics, el coreògraf libanès resident a França Omar Rajeh proposa Beytna una peça en forma de mosaic humà i artístic; en què tots conversen, beuen, riuen, ballen i cuinen junts. Els espectadors seran convidats a participar assaborint aquest tiberi culinari i artístic damunt l’escenari,;: en una oda a la convivència; que donarà el tret de sortida a la nova temporada del Mercat.
L’ESPECTACLE
Quatre coreògrafs i quatre músics, amb experiències artístiques i idees diferents, procedents de continents, cultures i països diferents, es troben sobre l’escenari davant d’un tiberi. Conversen, beuen, riuen, ballen i cuinen junts. Una simple trobada que pot ser un punt de partida per a una estructura coreogràfica i de performance conceptual més complexa. Beytna és una invitació a casa de l’altre, a la professió de l’artista i la construcció coreogràfica. És una invitació que confirma la diversitat, tracta les formes i situacions del passat i busca un nou ritme, un patró i una lògica nous.
Context
Cada cap de setmana, els diumenges, anava a casa del meu avi, on tota la família es reunia per dinar; beure i ballar. El meu avi era un home molt cordial i sempre volia convidar els amics i els visitants de llocs diferents: a compartir els àpats amb nosaltres. Per a ell, aquests moments de compartir i trobar-se eren els més importants de la vida. Mai no en vaig dubtar fins després de la seva mort, quan vaig perdre aquests moments.
Aquelles hores entre la una del migdia i les cinc de la tarda eren la seva evasió. Era un ritual sagrat amb la família, els convidats i els amics. La taula s’omplia de gent i tothom aixecava la copa i brindava per la salut; la felicitat, el plaer, l’amor i l’amistat.
Sobre Omar Rajeh, coreògraf
«[Omar] converteix la dansa contemporània en una proposta atractiva al Líban actual». Thomas Hahn, Danser, 2018 Omar Rajeh, coreògraf i ballarí aclamat per la crítica, és una de les figures principals de
l’escena de la dansa contemporània al Líban i el món àrab. Va fundar Maqamat a Beirut el 2002. El desembre del 2019 se’n va anar a França i va establir la seva companyia a la ciutat de Lió. El 2021 va rebre una distinció del Ministeri de Cultura francès «per la seva aportació i el seu compromís al servei de la cultura» i va ser nomenat Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres.
És graduat en Estudis Superiors d’Art Dramàtic a la Universitat del Líban i màster en Estudis de Dansa a la Universitat de Surrey (Regne Unit). Autor de més de vint creacions coreogràfiques, les seves coreografies qüestionen el concepte d’unitat i singularitat del cos. En comptes de fixar-se en una entitat amb un centre, el cos representa una relació interactiva de «cossos» que li donen dinàmica, presència i significat. El seu treball busca una presència física extraordinària amb unes fortes connexions sociopolítiques. El treball de Rajeh deixa una forta empremta en el públic.
Omar Rajeh ha estat més de vint anys teixint, explorant i perfeccionant el seu llenguatge coreogràfic. Ha actuat amb la seva companyia a més d’un centenar de ciutats d’arreu del món. El seu treball s’ha presentat a grans escenaris i festivals internacionals com el del teatre Bolxoi, l’Steps, el Julidans, el Romaeuropa, el Festival Internacional d’Edimburg i el Festival d’Atenes, entre altres. Omar Rajeh és el fundador de la Plataforma Internacional de Dansa de Beirut (BIPOD), un dels festivals de dansa més importants de la regió. Des del 2004, el festival ofereix un ampli programa internacional d’actuacions,
tallers, conferències i xerrades. És cofundador de la Xarxa de Dansa Masahat, una xarxa regional de dansa contemporània que agrupa el Líban, Síria, Palestina i Jordània.
Aquesta ambiciosa connexió regional es va ampliar amb la plataforma Moultaqa Leymoun, que Rajeh va crear per donar espai i oportunitats a artistes àrabs joves i consolidats per desenvolupar el seu treball. A més, fa poc Omar Rajeh va fundar l’esperadíssim nou espai per a les arts escèniques al centre de Beirut, Citerne Beirut, que havia de nodrir i impulsar encara més els projectes existents de Maqamat cap a una experiència millorada i, alhora, arribar a un públic més ampli que mai. Citerne Beirut es va haver de desmuntar l’agost del 2019. És fundador de la plataforma cultural digital Citerne.live.
Crèdits
Concepte i coreografia Omar Rajeh
En col·laboració amb Koen Augustijnen, Anani Sanouvi, Yi-Chi Lee
Intèrprets Omar Rajeh, Koen Augustijnen, Anani Sanouvi, Yi-Chi Lee, May Bou Matar,
Youssef Hbeisch, Samir Nasr Eddine, Ziad Ahmadie, Oussama Abdelfattah
Composició musical Ziad Ahmadie, Joss Turnbull, Samir Nasr Eddine, Oussama
Abdelfattah
Percusió Joss Turnbull
Veu Nohad Rajeh