El Molino vol engegar el nou any 2019 amb un espectacle molt especial i fet a mida: Imparables. És una creació del Quartet Mèlt que ens explica els darrers 100 anys de la història de Catalunya a través de 16 cançons i amb la narració dramatitzada d’Òscar Orbezo (actor, guionista, productor de teatre i Tv, realitzador.) Avui s’ha presentat als mitjans amb la presència dels músics i de Orbezo que, a més de l’actor/narrador, és guionista i director de l’espectacle.
“És un viatge a través del temps i de la música que ens transporta des de finals del segle XIX fins avui. Tornarem a viure moments especials de la nostra història i les músiques que s’escoltaven en aquests moments”, expliquen. El punt de partida són els Cors de Clavé, quan encara no existia cap suport per a escoltar música gravada. “Fa 100 anys només es podia gaudir de la música assistint als concerts, ja que no hi havia cap suport físic per fer-ho des de casa. Aquest és el nostre inici del viatge que acabarà en la més rabiosa actualitat.”
Una proposta que reviu, entre d’altres èpoques, la dels cabarets de la Barcelona dels anys 20, la Catalunya republicana, la Guerra civil, la vaga dels Tramvies, la visita dels Beatles o els Jocs Olímpics de Barcelona.
L’ARGUMENT
A l’espectacle viurem la dictadura de Primo de Rivera (que entre altres coses va prohibir el català i les sardanes) i l’arribada de la República en un dels Teatres Ateneus que van aflorar al nostre país. Viurem i patirem la Guerra Civil a través de les cançons que cantaven els milicians republicans. Cançons que varen acabar bruscament amb la victòria del bàndol feixista i posterior dictadura del General Franco. Dictadura que, com és tan habitual al nostre país, el primer que va fer va ser prohibir el català.
I viurem aquells anys foscos de la postguerra amb una ràdio franquista amb tangos, Helena Francis i copla espanyola. A mida que la dictadura anava avançant i tal vegada la repressió es suavitzava, arribaren nous estils musicals. Música de Glenn Miller, la cançó protesta dels Setze Jutges i l’arribada a Barcelona dels Beatles! I mica en mica, la dictadura arribava al seu final després de 40 anys de repressió. Just al final d’aquesta etapa un discurs va emocionar al
país: Pau Casals a la seu de la ONU explicava el que tants catalans havien tingut prohibit dir públicament durant tants anys.
I la democràcia va arribar i el poble va prendre els carrers i les places com a lloc de trobada i sobretot d’actuacions culturals. Fenòmens com el Canet Rock s’espolsaven del damunt la pàtina de repressió i autocensura. Eren temps d’anhel de llibertat i orquestres com La Plateria serien uns dels protagonistes d’aquesta etapa.
Tot això i més s’explica a Imparables, un espectacle necessari a dia d’avui per recobrar la il·lusió i l’esperança. Història i actualitat, no exempta d’humor: “Així com la música ha anat tan lligada a la nostra història col·lectiva, no podíem defugir d’una altre tret característic dels catalans: l’humor. Sempre s’ha dit que l’humor català és tan semblant a l’humor anglès per el seu component irònic, sorneguer i punyent.”
Amb la seva versatilitat coral, al llarg de l’espectcle el Quartet Mèlt oferirà cançons d’estils musicalment tan diferents com Muntanyes del Canigó, El vestir d’en Pasqual, el tango Per un cap, cobles de Concha Piquer, La gallineta o la Dansa del Sabre de La Trinca o temes de Serrat. La part teatral ens situarà en l’atmosfera que es vivia en cada moment i ens mostrarà els diferents suports que han existit per escoltar la música: els emblemàtics discs de pedra, la ràdio d’abans de la televisió, els famosos tocadiscs, cassets, CD o les xarxes socials.
Un espectacle amb molt bona música i amb dosis d’humor, tendresa i alguns moments commovedors, però sobretot, un repàs històric.
EL QUARTET MÈLT
El Quartet Mèlt és un grup vocal jove, format per quatre cantants procedents de diferents indrets de Catalunya, units pel món del cant coral català. Recentment, la popularitat del grup s’ha vist impulsada a nivell català gràcies a la seva participació en la tercera temporada del concurs musical de TV3 Oh happy day, de la qual es van proclamar guanyadors. Junts van decidir emprendre un il·lusionant projecte conjunt, amb l’objectiu de gaudir de la música i transmetre-la a tothom qui els escoltés. Ells són la soprano Magalí Sare, la contralt Ariadna Olivé, el tenor Eloi Fort i el baríton Oriol Quintana. Treballen un repertori molt ampli i variat, basat essencialment en obres escrites per a cor mixt a quatre veus a cappella, i que comprèn des de la música antiga fins a temes moderns de gèneres diversos i de caràcter popular.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
IMPARABLES. Del 10 al 27 de Gener
EL MOLINO. C/ Vilà i Vilà, 99
Dimecres, dijous i divendres a les 20:30h. Dissabtes a les 18:00h ia les 21:00h. Diumenges a les 18:00h.
Durada: 90 minuts.
Espectacle en català.