El musical ‘El Jovencito Frankenstein’, dirigit per Esteve Ferrer, ja va venint cap a Barcelona!

09.12.2019

Author

El Teatre Tívoli, elegantíssim amb tots els seus daurats, acollirà el mes que ve la comèdia una mica negra El Jovencito Frankenstein. És l’adaptació al musical de la inoblidable pel·lícula de Mel Brooks, estrenada el 1974 en homenatge a totes les adaptacions que s’havien fet al cinema de la novel·la de Mary Shelley. Mel Brooks i Thomas Meehan són els autors d’aquest llibret delirant  que es va estrenar com a musical a Broadway el 2007 i que sense parar de triomfar, ha recorregut els principals teatres del món. A partir de l’11 d’octubre (estrena oficial el dia 16), s’instal·la a Barcelona després de passar per Madrid, on es va estrenar el passat novembre. És una producció de Let’s Go, la productora que ens ha delectat amb la també comèdia negra La Família Addams, que va dirigir Esteve Ferrer, el mateix  que ara dirigeix aquest  Jovencito Frankenstein puntualitzant que “no només no és una franquícia. Els responsables ens van dir que és el millor muntatge que s’ha fet. Fins i tot els americans, que ja ens van comprar la franquícia de La Família Addams, diuen que ara volen comprar-nos aquesta versió!”, diu el director, tot cofoi.

L’interpreta un gran elenc, al capdavant del qual trobem Víctor Ullate Roche (actor, ballarí i coreògraf, que interpreta en Frankenstein); Anna Herebía (Inga); Albert Gracia (el Monstre), Marta Ribera (Elizabeth Benning);  Jordi Vidal (Igor) i Teresa Vallicrosa (Frau Blücher). Julio Awad és el director musical, Montse Colomé s’ha ocupat de la coreografia i Felype de Lima, del vestuari i l’escenografia. Aquest dimarts s’ha presentat als mitjans amb presència d’alguns dels protagonistes que, convençuts que tots coneixem l’argument, han passat directament a manifestar-nos la seva felicitat.

Per a Víctor Ullate Roche “Fer el Dr. Frankenstein i en aquesta versió és un regal de personatge, el somni de qualsevol intèrpret! A més els companys són fantàstics, el director també…”

L’Albert Gracia, “el Monstre”, també lloa el director i explica que “jo he d’anar fent sons singulars que el doctor va traduint. És molt divertit, sóc molt feliç per poder-hi ser!” Diu que cada dia tarden entre 40 i 45 minuts en maquillar-lo!

En Jordi Vidal, l’Igor, assegura que “per a l’espectador, l’obra és com entrar a una muntanya russa trepidant! És un viatge molt divertit i compartir-lo amb aquests companys ha estat preciós.” Sobre el personatge: “No és fàcil. L’Igor és icònic i no pots fallar. És complicat!”

La Teresa Vallicrosa està contenta de tornar a Barcelona amb un musical de gran format: “Feia anys que no ho feia i aquest és tot un Broadway! A més, tant als intèrprets com a l’equip tècnic, hi ha grans professionals. Ja tenim ganes que vingui el públic a disfrutar-ho, ho necessitem!” També és feliç perquè la dirigeix l’Esteve, amb qui ja ha treballat a Sopar d’amics, T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré i, junts com actors, a Sweeney Todd i Guys and Dolls “ja fa molts anys…”

 

L’ARGUMENT (per si algú no el sap…)
Frederick Frankenstein, un reconegut científic de Nova York, rep la notícia que el seu avi, Victor Von Frankenstein, ha mort i li deixa en herència tot el seu patrimoni amb la condició que vagi al seu castell a Transilvània immediatament. Tot i renegar del seu cognom i tractar d’evitar que se’l relacioni amb tot el que es diu que el seu avi va fer en el passat, va a Transilvània a ordenar el seu llegat. Per fer-ho, ha de deixar a Nova York a la seva promesa, Elizabeth Benning, amb la qual espera casar-se algun dia.

A Transilvània coneix l’Igor, nét de l’ajudant del seu avi Victor; a Inga, una sensacional assistent de laboratori que Igor ha contractat per a ell,  i a Frau Blücher, la qual va ser assistent de Víctor i “alguna cosa més” que majordoma… Entre tots intentaran convèncer Frederick perquè segueixi l’estela dels seus avantpassats i comprovi que es pot ressuscitar matèria morta. Els ciutadans de Transilvania, amb l’Inspector Kemp al capdavant, intentaran per tots els mitjans impedir que això passi, i Elizabeth, provocarà una situació encara més compromesa que donarà lloc a un gir inesperat en la vida de tots, inclòs el poble de Transilvània.

Matisen que tot va a gran velocitat: “Passem del laboratori al bosc o a una cova a ritme trepidant i jugant molt. He volgut fer un homenatge a la maquinària escènica de tota la vida, donar a l’espectador material perquè jugui amb nosaltres, ombres xineses, trenets… Com va fer Mel Brooks al seu torn, que va retre un homenatge als musicals dels anys 40/50. Jo faig aclucades d’ull al teatre dels principis.” Hi ha també audiovisuals i un homenatge a la pel·lícula.


UNA PRODUCCIÓ GRAN… I CARA!
Esteve Ferrer
assegura que és de les produccions més cares que ha fet Let’s Go. “És un gran muntatge! Quan acabem, farem una reducció per la gira, perquè no hi cabem a teatres de dimensions mitjanes. Fins i tot aquí al Tívoli hem hagut d’adaptar-nos, encara que poquet.”  Remarca que, a banda dels actors protagonistes, hi ha un Ensemble format per 10 ballarins que es va canviant. I que, pel que fa a Madrid, hi ha hagut un canvi de dos actors per problemes d’agenda. La música està interpretada en directe per una formació de cinc músics.

Sobre l’argument “Hem deixat la part més brillant de Brooks. L’original és força antic i hi ha algunes coses, acudits… que ja sonarien com a casposes. Ho hem netejat i hi hem incorporat esquetxos o paròdies universals i hem fet que parlin com es parla ara, de manera que ho puguin veure persones de 70 anys i també de 14 anys. A Madrid vèiem entre el públic a tres generacions rient juntes!”  Però en Mel Brooks hi és: “Ell és un geni de la paròdia i hi és tota.  El jovencito Frankenstein és la gamberrada més gran del món però també la millor pel·lícula de Mel Brooks. El públic disfruta i ve a jugar com ho va fer amb La Família Addams. Podem assegurar, perquè ho hem vist i també ens ho han dit, que els espectadors surten més feliços que quan han entrat. I això és impagable per a un director!” Apunta que el treball ha estat tan trepidant que “potser… m’agafaré un any sabàtic de musicals!”


MADRID I ELS MUSICALS
Ja al torn de preguntes, ha sorgit una conversa sobre la rellevància dels musicals a Madrid i com a Barcelona, més a poc a poc, es va adquirint, també. “Madrid és un boom del musical! Hi ha un gran volum comercial i és també una ciutat turística de musicals. S’ofereixen viatges  amb entrada a determinades obres…. Barcelona no produeix tant, però està pujant”, diu Esteve Ferrer. I continua:  “Madrid disposa de més teatres grans per acollir-los, no hi ha gaires teatres a tot l’estat que puguin acollir un espectacle amb 30 persones a escena. I no només es necessita que sigui gran per l’escenari: has de tenir un aforament bo per poder financiar-ho. I aquesta oferta, per ara, és més fàcil a Madrid que a Barcelona.” Diu que hi ha molts actors de text catalans que s’han traslladat a Madrid a treballar a sèries i que s’estan reciclant per passar al Musical.


ALGUNES CURIOSITATS SOBRE EL MUNTATGE
*Han calgut més de mil metres de teixits per a la confecció del vestuari i es fan més de 250 canvis de vestuari per cobrir totes les escenes.
*Utilitzen més de 30 perruques dissenyades i creades exclusivament per a l’espectacle i, a més, complements com bigotis, barbes i pròtesis pares crear personatges com el monstre.
*Disposen de 150 complements de utilleria i attrezzo. Els elements de utilleria (però no els d’atrezzo) s’han fabricat exclusivament per a l’espectacle.
*S’han fet servir 7.500 kg d’alumini per a les estructures de l’escenografia, 2.400 bombetes aprox. per al teló del cartell lluminós + 200 metres de neó flex + 60 metres de led.
*Hi ha 14 telons que simulen 17 diferents localitzacions al llarg de l’obra.
*Han calgut  60 motors d’entre 300 i 600 kg de capacitat per a la instal·lació de l’escenografia i 30 trusses per aquest mateix comesa.

*L’espectacle es va estrenar a Broadway el 8 de novembre de 2007. Posteriorment el musical ha tingut diverses gires per Estats Units.
*Es va estrenar a Buenos Aires el 2009, a Roma el 2012, a Mèxic el 2016 i al West End londinenc al setembre de 2017.

 La versió de Let’s Go ha costat 1.000.000 d’euros, comptant les promocions.

Entrades a https://eljovencitofrankenstein.com/ i www.grupbalana.com

Author