La 3a edició del Seminari A Tempo – Arts i Formació, que impulsa la Fundació La Ciutat Invisible amb el suport de la Fundació Banc Sabadell i la col·laboració de ConArte Internacional, tindrà lloc del 8 a l’11 de juliol al Centre Cultural La Mercè de Girona i proposa una formació basada en les arts centrada en la recerca del Kairós: el temps de qualitat, per poder tenir en compte els diferents ritmes d’aprenentatge dels alumnes. Entre els ponents que hi participaran destaquen experts internacionals com Allan Owens i reconeguts formadors d’institucions com el TNC, l’ESMUC o l’Institut del Teatre.
Formar professionals en l’àmbit de l’educació basada en les arts, amb formadors i artistes reconeguts per la seva trajectòria. Aquest és el principal objectiu del Seminari A Tempo, que organitza per tercer any la Fundació La Ciutat Invisible, a través de sessions pràctiques amb artistes i pedagogs, amb els quals s’explorarà el potencial pedagògic de la dansa, la música, el teatre i les arts visuals. Unes jornades per dotar els participants d’eines de comprensió i actuació directament lligades a les arts per fomentar l’aprenentatge, la convivència comunitària i la inclusió social en processos educatius emmarcats en contextos de diversitat cultural.
Aquesta tercera edició se centra en la qualitat del temps: com fer la transició d’un temps fragmentat, en què s’exigeix a persones amb habilitats diverses a arribar a un mateix punt, a un temps viscut, on es tinguin en compte els diferents ritmes d’aprenentatge. D’aquesta manera, l’edició d’enguany vol contribuir a fer el canvi d’una avaluació per objectius a una avaluació per competències. Passar d’un paradigma quantitatiu a un de qualitatiu.
Les jornades es dirigeixen principalment a mestres d’infantil i primària, professors de secundària, mestres d’educació especial, mestres d’ensenyaments artístics, gestors culturals vinculats a programes educatius, integradors socials i professionals en els àmbits del teatre inclusiu, la dansa inclusiva, l’artteràpia i la musicoteràpia, educadors socials, artistes comunitaris, mediadors culturals i tècnics de joventut i cultura. Però també el públic general podrà participar en algunes de les activitats organitzades, com ponències i debats oberts.
Entre els participants confirmats al seminari, destaca el professor i investigador Allan Owens, pedagog teatral de la Universitat de Chester, que impartirà la conferència final el dijous 11 de juliol a les 17 h. El seu treball actual se centra en la pedagogia creativa, la dimensió intercultural del teatre i, sobretot, en l’ús del teatre a les professions. Així mateix, proposa pautes per crear i improvisar obres teatrals amb finalitats socials i educatives. En l’última dècada ha treballat en una vintena de països com Palestina, Finlàndia, Japó, Espanya, Suècia i Estònia.
ACOMPANYAMENT PEDAGÒGIC INTEGRAL
Al seminari d’enguany hi participaran artistes i pedagogs reconeguts com Sònia Camacho, Ester Bonal, David Martínez o el col·lectiu Big Bouncers. A més, com a novetat d’aquest any, les sessions (21 hores presencials i 9 hores de treball autònom) es complementaran amb un acompanyament pedagògic integral, a càrrec de quatre pedagogs que orientaran els participants a l’hora d’adaptar les metodologies adquirides als seus contextos educatius.
Aquesta formació està reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb 30 hores i, a més, compta amb dos perfils docents associats: Educació visual i plàstica i Metodologies amb enfocament globalitzat.
Las inscripcions per al seminari, que tindrà lloc del dilluns 8 al dijous 11 de juliol al Centre Cultural La Mercè, ja estan obertes i es poden realitzar al web www.ciutatinvisible.org. Tenen un cost de 89 € i les places són limitades.
BALANÇ DEL CURS 2018/19 DEL PROJECTE A TEMPO
El projecte A Tempo – Arts i Formació, és una iniciativa de la Fundació La Ciutat Invisible, una entitat que neix per vincular la ciutat, la cultura, les arts i l’educació amb el teixit empresarial. El projecte A Tempo, que compta amb el suport de Temporada Alta i la Fundació Banc Sabadell i la col·laboració de ConArte Internacional, és una de les principals branques de la fundació, i té per objectiu promoure l’intercanvi entre estudiants, professors i professionals de les arts escèniques per tal de crear espais on els estudiants puguin gaudir de noves experiències culturals i viure el teatre en primera persona.
En aquesta segona edició, el curs 2018-2019, el projecte ha consolidat una xarxa fluïda amb la comunitat educativa de Girona i Salt. S’han dut a terme 189 accions educatives (89 més respecte el 2017), hi han participat 6.472 estudiants (2.672 més que en l’edició anterior) i 87 professionals de la cultura, com Lluís Homar, Clara Peya, Cristina Clemente i Aida Oset. En total, 34 centres de Girona i Salt (7 més que l’any anterior) i 657 docents (475 més que l’any anterior). Amb el projecte, s’ha detectat una major implicació de la comunitat educativa, més interrelació entre professionals de les arts i l’educació i més reconeixement del potencial transformador de la cultura. Cal destacar que, per primera vegada, la meitat dels centres d’educació especial de Girona també s’han sumat a aquesta iniciativa.