Del 22 de gener al 10 de febrer Barcelona celebrarà el 7è Festival Sâlmon< I diem Barcelona, perquè si bé cada any s’ha anat escampant de mica en mica, enguany ja es declara Festival d’Arts Vives de la ciutat de Barcelona. L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha intensificat la seva implicació i, a més a més dels dos bucs insígnia tradicionals com són el Mercat de les Flors i el Graner fàbrica de creació, ha cedit al festival fins 13 equipaments de la ciutat: l’Antic Teatre, La Caldera, Fundació Joan Miró i La Poderosa, amb la complicitat del MACBA, MNAC, CaixaFòrum, L’Auditori, Zumzeig, Sala Hiroshima, Iberescena, la Fabra i Coats i AC/E.
“El Sâlmon< aposta per una altra manera de convocar, que vol dir que no només convoca sinó que invoca. Demana la participació del públic de tota la ciutat, amb els còmplices de sempre”, ha dit aquest matí Cristina Alonso, codirectora artística del Festival amb Elena Carmona. A més de les dues responsables, també hi han assistit Carles Sala en representació de l’ICUB i Àngels Margarit, directora del Mercat.
Carles Sala ha remarcat que “el Sâlmon< fuig de la denominació de dansa i moviment per anar molt més enllà, trencant barreres descriptives i, sobretot, entre els que el programen, els artistes i el públic.” Ha felicitat l’autor del cartell, Fito Conesa, per la seva encertada en el disseny. Cristina Alonso ha afegit que “el Sâlmon< es diu Festival, però és un diàleg entre projectes.”
La nova edició del Sâlmon< compta amb més d’un centenar d’artistes locals, estatals i internacionals i 35 propostes escèniques. Tot i que engega demà dia 22, la inauguració oficial tindrà lloc el diumenge 27. Es compta amb la presència confirmada de més de 40 programadors acreditats. Ens han destacat la Bacanal Sâlmon com a la gran festa per a tothom “una trobada per a gent des de 3 a 99 anys, que durarà un dia sencer.” Se celebra el dia 26 a Fabra i Coats.
Tot seguit ens han explicat el programa a grans trets, per no fer-ho llarguíssim, ja que cada proposta té la seva pròpia personalitat. Un gruix de propostes del més eclèctiques, que us intentarem explicar tant bé com elles!
LA 7a EDICIÓ DEL SÂLMON<
Sota el paraigua Iniciativa Sexual Femenina, del 24 al 27 de gener l’Antic Teatre (20 h) acollirà l’estrena de Catalina “que ens expliquen tres dones feministes, llibertàries i sense prejudicis.” El col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina neix el 2017 en el centre social autogestionat Can Vies de Barcelona amb el desig d’apropar-se a la dansa contemporània des de les perspectives feminista, llibertària i antiacademicista.
***En diàleg entre el Graner, l’Antic Teatre, La Caldera i La Poderosa
———————————-
Divendres 25 de gener s’inaugurarà la nova Sala Maremar al Barri de la Marina. A les 17:30h tindrà lloc l’activitat Mariona Naudin VIP. Homenaje a Severiano Naudin, una peça-conferència que combina dansa, performance i teatre documental: un viatge global a través de la biografia del picapedrer Severiano Naudin, l’avi de la Mariona, a qui ret homenatge destacant la seva influència en el canvi social.
———————————-
I arriba la inauguració oficial, el diumenge 27, amb un “concert sorpresa que potser ja no és tan sorpresa…”, diu l’Elena. La ballarina i coreògrafa Marlene Monteiro Freitas proposa una producció del Mercat en complicitat amb l’Hiroshima sota el títol de Bacants – Preludi per a una purga. Amb aquesta peça, inspirada en els Bacans, d’Eurípides, Monteiro ha guanyat el Lleó de Plata de la Biennal de Venècia. El deliri, la irracionalitat, la histèria i la bogeria es barregen en aquesta proposta “que és una conversa entre la violència i la vida tranquil·la.” Obrirà el festival Sâlmon> a les 18 h. “Serà un moment festiu!”, prometen.
———————————-
La sempre sorprenent companyia El Pollo Campero. Comidas para llevar “ens parlaran de les xarxes socials, les seves influències i el fet que un cop hi estàs ficat, ja no ets el que ets sinó el que sembla.” De dijous 31 de gener a diumenge 3 de febrer a l’Antic Teatre. 20 h.
***En diàleg entre el Graner, l’Antic Teatre, La Caldera i La Poderosa.
———————————-
Alberto Cortés presenta al Mercat de les Flors els dies 31 de gener i 1 de febrer Masacre en Nebraska. “És una proposta participativa que consisteix en mirar de construir una peça a partir de tots els nostres residus acumulats com a espectadors, narrar les escenes com ho fem al bar i recordar-les des d’allò que vam veure i també des del que altres ens van explicar. ” L’escenari es converteix en un lloc per pensar aquesta macropeça imaginada, que dóna veu al públic.
———————————-
El creador internacional Jefta Van Dinther serà la nit del dijous 31 (22 h) al Mercat de les Flors amb la peça Dark Field Analysis. “La peça apel·la a la intensitat d’estar viu i ens posa a nosaltres, els humans, en relació amb altres formes de vida.” És una creació pròpia a la que s’hi immersa amb la veu, el cos, l’espai sonor i la llum, com si fos un tot. “Aquest coreògraf, que treballa entre Estocolm i Berlín, té com a centre del seu treball un moviment rigorós que investiga en relació a llum, so i materials per damunt de la producció.”
———————————-
Arribem a l’1 de febrer i el Mercat de les Flors estrena la segona peça del Díptico por la identidad que pren com a punt de partida l’Europa del segle XIX. “La primera part es deia Dios tiene vagina i aquesta Jura de Bandera. Els creadors són Vertebro i exposen com l’Estat influeix en les nostres relacions afectives i sexuals.”
———————————-
Els dies 2 i 3 de febrer el diàleg és amb L’Auditori (20 h i 18 h). L’Ensemble Topogràfic i Xavi Lloses -al que han descrit com a terrorista sonor- estrenen Meteora. Ensemble Topogràfic és un col·lectiu actualment format per Anna Hierro (moviment) i Carlos Martorell (so, programació), que experimenta la interacció entre so i moviment. “La tecnologia també fa el paper d’enllaç entre les parts, ja que una part essencial d’Ensemble Topogràfic és el treball amb la improvisació i les estructures obertes.”
———————————-
Manuel Rodríguez estrena Body on paper, un projecte format per un llibre de fotos que parteix d’un viatge al Japó on va anar a fer una residència visual i contemplativa. “En Manu és un compositor del paisatge, d’una gran versatilitat,” Dissabte 2 i diumenge 3 de febrer al Mercat de les Flors a les 20 h i a les 18:30 h
———————————-
I també dissabte 2 a les 20:30 h i diumenge 3 de febrer a les 19 h a la Sala Hiroshima, Chiara Bersani presenta Gentle Unicorn. La Chiara, que medeix 98 cm d’alçada, proposa un treball sobre el significat polític del cos i es converteix en el cos de l’Unicorn: “Em declaro carn, músculs i ossos de l’Unicorn. Sense conèixer el seu cor, intentaré donar-li el meu alè, els meus ulls.” El seu treball parteix d’una recerca teatral contaminada per la dansa contemporània i les arts perfomàtiques.
***En diàleg amb Sala Hiroshima.
———————————-
Dissabte 2 de febrer al Mercat de les Flors (22 h) Paz Rojo presenta Eclipse: Mundo. “La Paz és una de les figures clau de la dansa actual. Treballa una aproximació al dispositiu escènic i a la dansa des de l’òptica d’un pla de percepció destituent. El terme “destitució” es relaciona amb la posada en crisi, però també amb la possibilitat de contemplar el que encara no s’ha produït.” Un espectacle que compta amb la participació del públic.
———————————-
Diumenge 3 de febrer al Mercat de les Flors (17h) tindrà lloc el concert líric que ofereixen Maria Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca; Jinete Último Reino Frag.3 Una zona d’investigació audiotextual entorn del desig, la repressió, la norma, la revolta subjectiva i l’alegria compartida per les subcultures de la nit. “Un recital analític!”, diuen.
———————————-
Bárbara Bañuelos oferirà divendres 8 de febrer al Mercat de les Flors(21 h) Mi padre no era un famoso escritor ruso. Un documental escénico. “És el resultat de la seva recerca al voltant de la figura de la seva àvia una persona que no va saber que existia fins que va ser gran.” Fa un treball sobre la invisibilitat de les persones amb malalties mentals i el lloc que ocupen a la societat.
———————————-
Una altra estrena: Carmelo Salazar porta al Mercat el dia 9 (20 h) Fin del mundo beauty. Una sèrie de solos “materialíssims”. En Carmelo fuig de l’abstracció i es queda més centrat a la búsqueda d’un llenguatge.
———————————-
I el Mercat tanca la seva programació amb l’Orquestina de Pigmeos i Ningún lugar. Aquest col·lectiu experimental, dedicat a la intervenció site specific, “proposa una performance on els textos i l’obra de Jonas Mekas es troben amb un grup de teatre amateur format per dones romaneses, un músic colombià que practica electrocúmbia i noise, vídeos domèstics i piles de ferralla.”
———————————-
Queda, però, l’espectacle familiar de Big Bouncers, Jungla, que es podrà veure diumenge 10 de Febrer a El Graner (11h) És un viatge per un ecosistema on poden aparèixer tot tipus d’éssers, formes, colors i sons. Ideal per als menuts de 3 a 5 anys.l
———————————-
LA BACANAL SÂLMON<
Se celebra el dia 26 a Fabra i Coats i és una aposta clara per la familia. Serà un dia sencer d’experimentació artística per a tots els públics i edats. Amb Martí Sales, Marc Sempere Moya, María Acaso, Aristeo Mora, Oscar Bueno, Macarena Recuerda, Javier Cruz i Fernando Gandasegui, La Agencia, Orquestina de Pigmeos, Guy Sherwing i Lynn Loo.
———————————-
ELS ARTEFACTES ESCÈNICS
“Té a veure amb propostes diferents que ens volen portar a un estat Zen…. o no! “Hi trobarem, entre d’altres, l’irreverent Rodrigo Cuevas, Azcona & Tolosa , Marc Sempere Moya, Lipi Hernández…
———————————-
PROCESSOS I PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES
Significa el Sâlmon< encara en procés de creació. Ens han destacat com exemple la presència de dissabte 2 de febrer a La Caldera de Jorge Dutor, Cris Blanco i Guillem Mont de palol
que presentaran Lo Mínimo (treball en procés). Els tres creadors es reuneixen per crear una peça per a tots els públics a partir de diferents capes d’artifici, realitat o ficció, mentre juguen amb l’expectació, l’expectativa i l’espectacultaritat.
També hi seran Mònica Muntaner, Rosa Muñoz, Javier Guerrero… Tots, el dia 2 a La Caldera.
I ho deixarem aquí. Només afegir que estan molt contents perquè ja s’han venut 100 kids d’entrades combinades o abonaments. Amb el kit-SÂLMON<, tindreu dret a diferents accions gratuïtes com ara la Bacanal SÂLMON<
I recordeu que les entrades són a partir de 8€!
“I és que el SÂLMON< no és un festival on presentes un artista, sinó una continuïtat de l’artista en diferents moments. SÂLMON< vol ser un mosaic d’artistes locals en diàleg amb els internacionals.”, conclouen.
Us hi esperen. Trobareu més info i tots els detalls més extensos i ben explicats a: Hola, Sâlmon<!