El Sant Martí de Circ es consolida i creix en la seva tercera edició, que se celebra els 6 i 7 de juliol

07.04.2019

Author

Els propers 6 i 7 de juliol arriba la tercera edició del Sant Martí de Circ, el festival de petit format organitzat per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) dins de la programació de Estiu al barri, del Besos i el Maresme de Barcelona. En aquesta edició s’incorpora el projecte Art i Part de l’Ajuntament de Barcelona, s’amplia el número d’espectacles i s’afegeix a la programació una exposició de fotografies de circ al Centre Cívic Besòs. El Sant Martí de Circ manté la programació de tallers i espectacles de circ per a totes les edats com El gran final dels pallassos de Bucráa Circus, l’humor canalla de Ye Orbayude la cia Vaques, o l’adaptació de la novel·la Josafata càrrec de cia Passabarret.

A més, l’acrobàcia a terra i a l’aire arribarà de la mà dels italians Michele&Francisca amb Signos i amb Bot Project i el seu espectacle de llit elàstic Collage. Enguany també formarà part de la programació del festival l’espectacle resultat del projecte de creació comunitària Art i Part Besòs que ha tingut lloc els darrers mesos al barri de la mà de Collettivo Terzo Livello i La Dispersa Teatre, amb veïns de Barcelona com a intèrprets i participants.

El festival manté l’estructura de l’any passat i començarà cada dia amb els tallers de circ, per després continuar amb diferents espectacles. Tota la programació es situa a diferents espais i places situades al carrer Alfons el Magnànim del barri del Besòs i el Maresme. El 2018 el festival va comptar amb un públic d’unes 3.000 persones.

El Sant Martí de Circ acabarà diumenge amb el ja tradicional Cabaret de Circ. Enguany s’hi podran veure números de bicicleta artística, verticals, equilibris, bàscula hongaresa i barra russa, aquesta última molt espectacular i a la vegada molt desconeguda pel públic.

Com en les anteriors edicions, el festival és una iniciativa de l’APCC, que l’organitza conjuntament amb la direcció artística i la producció de CoopdeCirc, que enguany ha estat escollida novament per aquesta tasca. El finançament prové del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona així com la pròpia APCC.


PROGRAMACIÓ GRATUÏTA I FAMILIAR
Sant Martí de Circ s’emmarca en la programació d’Estiu al barri i està pensat per a totes les edats, amb la intenció de mostrar diferents línies artístiques del circ que es fa a Catalunya. A més, també incorpora activitats paral·leles com una exposició de fotografies del Centre Cívic Besòs, es tracta de la mostra Up Circ a la Plaça, amb imatges de Natàlia Castellà, Rakel Cros, Marta G.Cardellach, Lucía Olalla, Marina Moveo, Clara Pedrol i Marina Suleymanova. Es tracta d’una iniciativa de Pirueta Photo i CoopdeCirc.

Tots els espectacles i tallers són gratuïts i començaran a partir de les 17h de la tarda dissabte i diumenge. La programació començarà els dos dies amb els tallers infantils a càrrec de CoopdeCirc, on els més petits podran fer malabars amb diàbolos, pilotes, passejar damunt d’un fil, enfilar-se a un trapezi, etc. Els tallers duraran de 17h a 19h a la plaça que es troba al carrer Alfons el Magnànim amb Pere Moragues.

Enguany el festival inclourà la creació comunitària del projecte d’Art i Part (organitzat per l’Ajuntament de Barcelona) situat al barri del Besòs. Aquest espectacle, titulat “He vist un unicorn volar: era un globus” també forma part de la programació del Festival Grec i es podrà veure dissabte i diumenge a les 18h15 a la plaça que es troba al Carrer Alfons el Magnànim amb el carrer Xavier Nogués.

Imatge de la El gran final de la cia Bucráa Circus, que ha guanyat recentment el premi Panorama del Festival Circada

Dissabte l’itinerant de la companyia Paloqsea portarà el públic fins al Passatge Prim, on actuarà Bot Project, amb l’espectacle amb més recorregut del festival, Collage, que ja ha fet gira per Catalunya, Espanya i altres països. La jornada de dissabte s’acabarà amb El gran final de la cia Bucráa Circus, que ha guanyat recentment el premi Panorama del Festival Circada amb aquest espectacle. Una peça de pallasso clàssic que aposta per la tendresa i la imaginació.

Diumenge, després dels tallers i de l’espectacle del projecte ArtiPart, la cia Vaques portarà Ye Orbayu, el seu autodenominat Circ Rural Trash, amb humor i equilibris, i després serà el torn dels italians Michele i Francisca amb Signos, un espectacle d’acrobàcia que juga amb les imatges que provoca la farina.

El tercer espectacle de diumenge serà Josafat de la companyia de Valls Passabarret, una adaptació en clau de circ de la novel·la modernista de Prudenci Bertrana que inclou equilibris, aeris i roda Cyr, entre d’altres disciplines.


EL CABARET DE CIRC

Cia. Balusca

El festival acabarà diumenge amb el ja tradicional Cabaret, que inclou diferents números en format breu. Mariano Carneiro presentarà els números d’Yldor Llach, bicicleta artística, les verticals i acrodansa d’Aurora Caja, els terrassencs Balusca i el seu número de bàscula hongaresa i així com un número del col·lectiu de noies Ino Kollektiv, formada per artistes joves de diferents països. El Cabaret acabarà amb el número d’acrobàcia aèria sobre barra russa de 15feet6, una disciplina poc coneguda i molt espectacular. En la barra russa dos artistes portors aguanten una barra molt estreta i flexible sobre el qual salta i fa acrobàcies l’artista que fa d’àgil.


UNA INICIATIVA DE l’APCC
Sant Martí de Circ és una iniciativa de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). L’APCC és l’encarregada de gestionar la Central del Circ, fàbrica de creació dedicada al circ de l’Ajuntament de Barcelona situada al Parc del Fòrum.

L’objectiu del festival, de petit format, és promoure i difondre el circ que es fa a Catalunya i la creació de lligams de proximitat amb el barri i les entitats del barri del Besòs i el Maresme del districte de Sant Martí de Barcelona. La primera edició del 2017 va ser una aposta de l’APCC per endegar l’exhibició de circ al barri on té la seva seu, amb l’objectiu que el consistori compartís aquest projecte com ho ha fet des del 2018 a través del Pla de Barris.

El festival engloba una programació d’artistes dedicats al circ actual i contemporani, i vol oferir oportunitats de mostrar els espectacles dels més de 300 socis i sòcies de l’APCC.

El pressupost global del festival és situa al voltant  dels  40.000 euros. Aproximadament el 40% l’aporta l’APCC i el 60% prové del Pla de Barris a l’Ajuntament de Barcelona. També col·laboren en aquest edició La Central del Circ,  Cíclicus,  l’espai de circ Cronopis i la companyia Animal Religion.

L’APCC és una organització sense ànim de lucre que a la vegada rep el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Author