El sector cultural català reclama el 2% del pressupost de la Generalitat

03.11.2020

Author

El sector cultural de Catalunya no viu bons moments financers. Si mai els havia viscut ara ha tocat fons. Els diferents sectors que el conformen, un 98%, es van organitzar el setembre passat en una plataforma denominada ‘Actua Cultura’, disposada a denunciar la insuficient aportació que fa el Departament de Cultura de la Generalitat, un 0,65% del pressupost. L’escena, els llibres, la música i l’audiovisual necessiten més diners per subsistir i volen convertir els 240 milions que hi destina la Generalitat en 840 milions.

Dilluns passat va convocar-se una concentració a la Plaça del Rei de Barcelona on es van aplegar unes 700 persones, segons fonts de l’organització, professionals i treballadors vinculats a aquest sector. L’objectiu era fer pressió i cridar un ‘PROU’ contundent que posés en evidència una política cultural molt allunyada de la realitat europea. Mentre a França es destina un 2,5% del pressupost o a Portugal un 1,8%, a Catalunya continuem amb un 0,65%.

En la darrera reunió que membres de la plataforma van celebrar amb el conseller Pere Aragonés, només van aconseguir arrencar-li un 1,1%. A la concentració de dilluns hi van assistir cares conegudes com Josep Maria Pou, Àlex Casanovas, Marcel Mauri, Ferran Barenblit o Pepe Serra.

La portaveu de la plataforma i presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Isabel Vidal, considera que amb aquests pressupostos no es poden dissenyar seriosament els plans integrals de teatre, circ o dansa. “Estem en una situació de finançament insuportable, té a tota la cadena de valors del sector tocada i amb una situació molt greu (…) El sector ha estat molt comprensió amb totes les prioritats que els diferents governs ens han marcat, i ho hem entès sempre. Però portem uns deu anys amb un 50% menys de pressupost”.

Author