El Seminari ‘A Tempo – Arts i Formació’ de la Fundació La Ciudad Invisible, vinculada amb Temporada Alta, a punt d’engegar el nou curs

09.22.2019

Author

El Temporada Alta, compromès amb la cultura i amb l’educació, ha presentat aquest divendres la que serà ja la 4 edició del  Seminari A Tempo,  una iniciativa de la Fundació La Ciutat Invisible, que engegarà a la tardor, coincidint amb el festival. La trobada ha comtat amb Joaquim Nadal, president de la Fundació de la Ciutat Invisible; Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell; Marcela Otárola, de ConArte Internacional; Lluís Farrés, director de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya La Pedrera i Salvador Sunyer, director artístic del festival. És en aquest context que A Tempo es consolida com un projecte de cohesió entre la comunitat artística i l’educativa de les ciutats de Girona i Salt, incorporant estratègies innovadores per impulsar l’accés, la participació i la contribució a la vida cultural de joves i infants.

Una bona notícia és que A Tempo va creixent cada any.  El passat curs 2018-19, van participar al Seminari un total de 6.472 estudiants –2.627 més que l’any anterior– i 657 docents –475 més–. Davant de l’èxit, aquesta nova edició té com a objectiu seguir potenciant el paper transformador que la cultura aporta al món educatiu.

Després de la benvinguda, Jaume Nadal ha obert l’acte matisant que “la continuïtat té valor perquè el Seminari ha arrelat. I, engrescats, anem assajant noves formules trencant models educatius clàssics i pujar així al primer nivell de la cultura. Volem seduir els joves envers el món creatiu i les arts escèniques, que sempre són a segon pla.”  Ha recordat que la Fundació Ciutat Invisible és creació de Bitó Produccions, com el Temporada Alta. “L’objectiu és obrir la perspectiva d’un debat ciutadà al voltant dels eixos Ciutat i Cultura, i una reflexió de com la cultura pot arrelar al nivell ciutat. De moment ho fem a Girona i a Salt, que és on ha nascut, però es pot fer a qualsevol lloc.”  Hi participen el 50% de les escoles primàries de Girona i a Salt, el 88% de les escoles i el 100% dels instituts públics, a més d’altres centres d’educació especial i també els concertats. “Anem camí del 100% i voldríem arribar-hi aviat. Esperem que aquesta 4a edició arribi a tot arreu i generi demanda més enllà.”


S’HI AFEGEIXEN LES ESCOLES TÀNDEM
Nadal ha agraït el finançament a la Fundació Banc Sabadell i ha anunciat que enguany s’hi incorpora el projecte TÀNDEM, que té com objectiu un canvi al model d’escola. Tàndem -amb la Fundació Catalunya La Pedrera-, vol vincular centres escolars i institucions culturals de referència per dissenyar conjuntament estratègies innovadores que transformin l’organització de les escoles, implicant tot el personal docent i singularitzant-les.

Donat l’èxit, A Tempo seguirà desenvolupant les seves quatre línies de treball:  Temporada Alta a l’Aula, amb el qual es programen espectacles a classe; Artistes a l’Aula, on els artistes visiten els instituts per explicar experiències i per impartir tallers pràctics; Crea el teu projecte, a través del qual es dona suport artístic i pedagògic a projectes d’escoles o instituts on artistes, docents i estudiants treballen conjuntament– i Formació per a docents, que consisteix en un espai de trobada anual entre educadors i professionals del sector de la cultura, el mes de juliol a Girona.

“Sabeu que estem en interacció continuada amb el Festival, de manera que, entre d’altres coses, volem que l’assistència d’artistes i el contacte directe ajudi a les persones tímides i bloquejades canviïn el seu paper secundari i emergeixin a l’aula.” I afegeix: “Enguany, amb la participació de A Tempo, ja girarem el mitjó de tota l’escola, no només de l’àmbit de les arts.”

Miquel Molins ha agafat la paraula per manifestar la seva satisfacció pel fet que A Tempo s’ha consolidat sense parar d’innovar. “Ara, la ciutat ens demana reintroduir la cultura a l’educació. Gràcies, Sunyer, per pensar en el món de la formació!”

Salvador Sunyer, un dels inventors de la proposta, ha explicat que entre Girona i Salt, 600 docents s’han acollir al Seminari “el que vol dir que expliquen una cosa que els importa. Ja seria hora que les institucions s’hi posessin! Però no tenen temps… A Tempo va néixer amb la idea d’entrar les arts a les escoles i als instituts, a partir de noves formes de treball amb naturalitat i modèstia.”  Una d’aquestes formes és que els més petits veuran a la mateixa classe espectacles sobre temes relacionats amb les aules. “Duraran 1/2 hora i després hi haurà un debat. Però seran actuacions de primer nivell, eh! Ho farem per a totes les edats, hi ha espectacles per a tothom.” També convidaran els alumnes als assaigs generals del Temprada Alta.

UN TORNEIG PER ALS INSTITUTS
Una  altra novetat és la celebració del I Torneig de dramatúrgia per a instituts, amb la col·laboració de Tramoia Produccions Culturals. Sunyer explica que  “ens hem adonat que quan fem una sessió del torneig, la gent es banda per anar-hi I ho hem adaptat a les escoles. Treballarem amb quatre instituts que tindran un dramaturg o dramaturga per classe. Cada nen escriurà una obra de 15 minuts, ho llegiran i la classe triarà els 3 millors. Al final de tot, la Fundació hi posarà dos actors professionals i ho faran a cada classe. I després aniran a La Planeta amb els nens de públic! L’objectiu és que treballin el llenguatge d’una altra manera. Crec que té molt de sentit.”

Les quatre obres finalistes, d’uns quinze minuts de durada, s’interpretaran a la Sala La Planeta, el dia 9 de desembre al matí, el mateix que el de la final d’adults, que és a la nit.


‘ARTISTES A L’AULA’ ARRIBA A NOUS TERRITORIS
Artistes a l’aula és una altra iniciativa que des de fa unes quantes edicions promou l’apropament entre l’alumnat i els artistes que participen a Temporada Alta, i que té lloc just en acabar el festival. Enguany durarà tot el curs. Hi haurà classes magistrals d’artistes que han estat al Festival i que hi aniran a parlar del mon teatral. Abans es convidarà a la classe a assistir a un assaig general.  Aquesta serà la primera vegada que el projecte arribarà a nous municipis: Sils i Anglès, en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Selva.

CREA EL TEU PROJECTE.
L’altra novetat de l’edició és que s’han introduït els projectes Escoles Tàndem, de la Fundació Catalunya la Pedrera, que connecten els equips de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta amb un institut de Salt i tres escoles de Girona. Enguany s’hi proposarà que es alumnes facin la seva pròpia direcció artística. De moment, coincidint amb el centenari del naixement de Joan Brossa, diverses escoles de primària han treballat per crear Correu Brossa, una instal·lació que es podrà veure durant el festival Temporada Alta a la Sala La Planeta. Correu Brossa s’afegeix així a la llista d’espectacles creats per alumnes des del centre educatiu amb l’ajuda de professionals. “És un tribut a Brossa però també una reflexió de l’escola, de com els alumnes han entès aquest Univers. Estem molt contents de col·laborar-hi”, ha dit Marcela Otárola

Salvador Sunyer opina que “es tracta que es facin espectacles relacionats amb la vida. Té tot el sentit del món, a molts els ha canviat la vida! Hi ha 331 classes que ja ens han demanat de venir al Temporada Alta. Espero que les institucions s’hi posin aviat, perquè nosaltres ja no tenim més diners… I s’hauria d’estendre arreu del país!” I ha afegit: “És un projecte de la Fundació, però va més enllà. Hi ha la idea de canviar les escoles i els instituts, fins i tot als barris més difícils. No és una cosa de lluïment.”

Sobre les Escoles Tàndem, Lluís Farrés explica que van començar el 2011 com una resposta de La Pedrera a la pregunta: com podem millorar l’educació? Una resposta ha estat posar junts l’escola i les institucions líders de referència, que volen anar més enllà i renovar l’educació. “Des de La Pedrera en fem un seguiment i financem projectes. Estem treballant amb 20 centres educatius i hi ha 17 institucions que també hi participen. Volem transformar l’escola, tots els alumnes mereixen una oportunitat! Hem treballat a Barcelona, amb l’Institut Ramon Llull i amb el TNC. Les Arts són motor de canvi i transformació. Posem tota la informació que tenim a l’abast dels mestres, perquè se sentin capaços de fer ells aquesta transformació.”

Els desitgem una molt bona temporada. A Tempo, Arts i Formació és una iniciativa de la Fundació La Ciutat Invisible, en el marc de Temporada Alta i amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.

Author