Un any més, el Festival Sismògraf, d’Olot convertirà la ciutat i els seus voltants en l’epicentre de la dansa de Catalunya. Tot està ja pràcticament a punt per a la celebració de la 12 edició que, com ja és habitual, s’emmarca als voltants de Sant Jordi. Enguany tindrà lloc del 23 al 26 d’abril i engegarà d’una manera adient per celebrar aquesta gran festa de Catalunya: durant el dia s’oferiran amb tres peces sota el títol de Balla’m un llibre, que uniran la dansa amb la literatura de Brossa, El Quixot i Lolita. Aquest dijous s’ha presentat als mitjans de Barcelona al Centre Ars Santa Mònica, amb la presència de Tena Busquets, directora artística del Sismògraf; Pep Berga, alcalde d’Olot; Miquel Curanta, director de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals); i Albert Piñeira, vicepresident i responsable de l’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona.
L’alcalde Pep Berga ha obert l’acte destacant el Binomi Dansa/Paisatge: “Per a nosaltres és tan important la peça com el entorn on es fa. Cuidem molt la presència, els escenaris i posem espais en descoberta amb recorreguts.” També puntualitza que “aquesta 12a edició se centra també amb el Compromís social de la ciutat. Per això, prioritzem companyies que no són alienes al que està passant al mon i ens hi comprometem econòmicament.” El compromís de qualitat artística també hi és present: “La Qualitat ha estat el tret identificatiu del Festival des del primer dia i no en volem renunciar. La Direcció Artística ja hi posa una molt especial atenció.” I encara ha afegit que enguany posaran “especial èmfasi en un nou compromís: l’ecològic.”
En aquesta línia, i en el seu sisè any com a Mercat Estratègic de la Dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa una jornada dedicada als professionals del sector que buscarà “repensar les arts escèniques des d’una perspectiva responsable i sostenible.”
La directora artística Tena Busquets, confirma que “l’erupció d’enguany se centra en pensar bé el món on vivim i com ens relacionem amb els altres éssers que hi viuen. Hi ha una relació amb el paisatge com a fil conductor i es posa èmfasi en qüestions identitàries, en persones que han de marxar forçosament, en el gènere, la diversitat…” L’entorn paisatgístic privilegiat d’Olot i la seva singularitat inspiradora seran un any més l’escenari de moltes de les propostes que es faran a l’aire lliure i seran totalment gratuïtes.
Sobre el primer dia, Sant Jordi, la Tena explica: “Recuperarem t i les farem a la Biblioteca i al carrer, en mig de les parades… La Festivitat de Sant Jordi és molt potent i el millor és adaptar-s’hi. Farem, doncs, llibres ballats!”
ELS ITINERARIS AL PARC: LA JOIA DE LA CORONA!
Els Itireraris en pel Parc -amb o sense bici- s’inclouen, sens dubte, entre les activitats més emblemàtiques i esperades del Festival. Hi són des del principi i “és on s’apunten famílies amb nens, gent que surt a córrer, iaies que van a esmorzar, gent jove… el que volem que sigui el Sismògraf: una Festa de la Dansa per a tothom!”, continua la Tena. Per primera vegada hi participen companyies internacionals.
Pel que fa als Itineraris amb Bici, recompensaran els participants amb la trobada amb artistes com Lali Ayguadé (Underneath), Proyecto Larrua (Idi Begi), Arnau Pérez (Young blood) i Ivona (Manbusha).
I l’Itinerari al Parc Nou proposa per al diumenge, últim dia de festival, els espectacles de carrer d’Antes Collado (¿A quién le importan las heridas cuando se está bailando? 1,2,3), Osa+Mujika (Expectations will not kill you), Daniel Doña Compañía de Danza (Campo cerrado), Cia Sebastián García Ferro (Upper) i Promenade d’artiste (Street Pantone).
La Tena ens ha avançat també que els dos dissabtes abans del Sismògraf s’ha programat excursions a les muntanyes properes “on passaran coses… Després, al Sismògraf, es projectaran vídeos de les excursions en el lema de Puja aquí dalt i balla. El dissabte també tindrà lloc una Trobada Internacional Performàntica.”
Durant el Sismògraf es mostraran les transmissions del projecte artístic Un entorn, un medi, un món__una certa contemporaneïtat. Aquestes gravacions també s’enregistraran els dos dissabtes previs al festival i són el testimoni documental d’un conjunt de lectures d’autors, pensadors, poetes o crítics realitzades en diferents.
COMPROMÍS ECOLÒGIC I INCLUSIU
En aquesta línia, del 23 al 26 d’abril es podran veure espectacles com el de la companyia sueca Recoil que amb Mass-bloom explorations presentarà una instal·lació performativa on els protagonistes seran uns cucs que devoren plàstic. O Ívida Cynara, que treballarà amb material 100% vegetal en el seu espectacle Ívides. També Antes Collado estrenarà a Olot Crisálida, una perfomance que presenta en una mna de macro peixera que s’instal·larà al pati de l’Hospici.
Per la seva banda, la companyia anglesa Stopgap presentarà Frock, una peça de dansa inclusiva intepretada per persones amb diversitat funcional “que sembla una cosa inofensiva que passa a l’hora de prendre el té, però ens faràpensar molt més!” I la companyia belga Reckless Sleepers presentarà A string section: “5 dones, cadires, serres i… molta visceralitat!”
En aquest camí per ser més sostenible, el festival Sismògraf ha programat una petita acció simbòlica: convertirà la petjada de carboni de tots els artistes i professionals desplaçats a Olot en llavors que es plantaran.
TALENT DE CASA
Les Impuxibles preestrenaran X-U, una peça que estrenaran oficialment als Estats Units i de la que tindrem ocasió de disfrutar la preestrena. “Vol descobrir la sexualitat com a dispositiu de poder i, com ja va passar en el seu últim espectacle, inclourà la llengua de signes com a llenguatge escènic.”
Cia. eSseLa presentarà QuoVadis!, una autèntica festa dels 80’s creada i guiada per Guille Vidal-Ribas i Nàdia Pesarrodona. I Franco Tirado ballarà una peça de hip-hop contemporani.
Per altra banda, Àngel Duran estrenarà la versió de carrer de The beauty of it, una peça sobre la fragilitat de l’home. I Lorena Nogal presentarà el solo Ello, que neix a partir d’un dels conceptes d’identitat de Freud.
A una de també molt esperada: Juan Carlos Lérida segueix amb el procés de creació Las horas del sacrificio, que convertirà la Plaça de braus d’Olot en un gimnàs gens convencional. Es tracta d’un treball que forma part de La liturgia de las horas, l’obra d’investigació iniciada el 2018 i que es formalitzarà en un futur en una peça itinerant de 12 hores. Aquesta presentació durarà 12 minuts i es farà 12 cops al dia.
El Sismògraf vol insistir en què hi ha peces grans de creadors catalans que haurien de circular mes pels teatres, ja que “són molt bones, s’han preparat amb un gran esforç i nosaltres volem insistir.-hi” Es refereix a Trama de Roser López Espinosa. I en el mateix concepte, s’han programat peces del talent de fora com Rise de la Companyia Wonderground i Immortels-Le nid de la companyia francesa Adhok.
I com cada any, no hi faltarà la peça de carrer Cinc minuts de dansa, amb alumnes de l’Institut del Teatre dirigits aquest any per Roberto Olivan.
PROJECTES EDUCATIUS I ACTIVITATS LÚDIQUES
Un any més, el Sismògraf acollirà activitats lúdiques i educatives per a tots els públics que van més enllà de la programació del mes d’abril: Les Rèpliques, espectacles que tenen lloc fora dels dies del festival. A Olot es podrà veure a la tardor, La Veronal i Macarena Recuerda, que mostraran els seus espectacles.
El Festival Sismògraf compta un any més amb iniciatives com el Millor Públic, el Mapadeball -antic Tots Dansen, que reuneix estudiants de secundaria dels instituts olotins-, o la Trobada dels joves crítics de Novaveu.
Com veieu, el programa és molt llarg i ple d’al·licients. En seguirem informant, però podeu aprofundir més contactant el web del Sismògraf. |