El Tantarantana estrena ‘Negrata de Merda’, de Denise Duncan

05.29.2019

Author

Avui s’ha presentat en roda de premsa Negrata de Merda de La Pulpe Teatro, la tercera de les estrenes del cicle de companyies en residencia EL CICLÓ. Hem comptat amb la presència de Denise Duncan, autora i directora de l’espectacle, dels actors Anna Ferran, Catalina Calvo, Dani Arrebola i Salvador Miralles i del director de la sala Ferran Murillo.

Negrata de Merda
, premi de teatre Ciutat de Manacor 2018 s’estrena avui mateix a les 21h i estarà en cartell fins el 16 de juny. Els membres de La Pulpe Teatro ens expliquen les claus de l’espectacle.

L’obra parteix d’un conflicte entre dos nens: en Nick, de cinc anys, adoptat, ha arribat molt afectat a casa perquè una companya de classe li ha dit “negrata de merda” L’espectacle mostra el que es genera al món dels adults (els pares del Nick, els pares de l’Anna i la periodista que segueix el cas) a partir d’aquesta anècdota.

“Per a nosaltres era molt important parlar de les actituds racistes o micro-racistes sense atacar-les, perquè són producte d’una estructura dins la que vivim i han de ser des-construïdes a poc a poc. Per això ens hem esforçat molt en trobar les raons de tots els personatges, les seves veritats. Tots se senten agredits i tots s’estan defensant. I no salva ningú. Però tots ens cauen be” explica la Denise.

Per a construir aquests cinc personatges, la companyia ha treballat des de les seves experiències personals per a detectar actituds racistes, masclistes o xenòfobes, que poden haver rebut o exercit sense ser-ne conscients. “Pensàvem que aquestes actituds no tenien res a veure amb nosaltres…Però tenim aquests models gravats a la conducta des de ben petits… i estem molt contents de poder-ne parlar perquè és necessari!”, ha comentat l’actriu Catalina Calvo.
 
“Parlem de racisme, de masclisme i de xenofòbia… però sobretot parlem de falta d’empatia, de no saber escoltar. De fet és molt evident que els personatges no s’escolten: en moltes ocasions parlem a l’hora!” ha explicat la companyia.

COM UNA PEÇA DE JAZZ
La companyia ha fet especial esment al caràcter viu del muntatge, que tot i tractar un tema seriós defineixen com a “fresc i proper”. Aquesta sensació comença amb la proximitat de l’espectador: a Negrata de Merda el públic s’asseu dalt de l’escenari pel que està molt a prop de l’acció teatral, del conflicte, de la intimitat: “Notes l’energia del públic. I això com a intèrpret dona molta corda!” assegura l’actor Salvador Miralles. L’objectiu del muntatge és interpel·lar directament a l’espectador sense atacar-lo, que es pugui sentir reflectit per poder reflexionar després.

“És un espectacle viu”, assegura la dramaturga i directora de l’espectacle:  “A partir del dia de l’estrena, la meva feina està feta i l’obra és dels actors. I estic molt contenta perquè se l’han fet seva i jo gaudeixo molt de veure el que fan”.“És com el jazz”completa l’actor Dani Arrebola: “hi ha obres que són una partitura clàssica on has d’interpretar seguint esquemes molt pautats. Aquesta és com el jazz: canvia molt d’un passi a l’altre segons el que rebem del públic i dels altres actors: l’espectacle és viu. I això ho notes des de dins, però també des de fora.”

BLANC, NEGRE, GRIS
Negrata de Merda succeeix a molts espais, pel que Víctor Peralta, responsable de l’espai escènic, ha decidit dibuixar-ne un que pugui ser-los tots. “Tot passa dins aquest quadrilàter blanc. També les projeccions. I com és un material irregular es veuen difuses. Això ens agrada a nivell estètic però també simbòlic: deformem les imatges que veiem simplement en passar-les pels nostres ulls, pel nostre filtre”.

Les decisions estètiques amb vessant simbòlica també incloent la proposta de vestuari i atrezzo: “tot en aquesta obra és blanc, negre… i gris!”ha comentat la directora amb un somriure.

“El meu somni és quedar-me sense tema”
Sobre dedicar un espectacle al tema del racisme, la autora ha estat molt clara: “Sento la responsabilitat de parlar de certs temes. Penso que tot l’art és polític. Fins i tot si no prens cap postura n’estàs prenent una: la més covarda. El meu somni és quedar-me sense tema. Però ara mateix em sembla més necessari que mai parlar de racisme, de micro-violència… i d’empatia.”

NEGRATA DE MERDA es podrà veure del 29 de maig al 16 de juny a la sala Baixos22 del Teatre Tantarantana. Entrades, aquí

 

Author