El Teatre Akadèmia presenta una temporada d’homenatges a grans autors i d’obres de component social

09.03.2019

Author

La temporada 2019-20 del Teatre Akadèmia es manté fidel a la filosofia artística marcada fins ara com a signe de la casa i combina grans protagonistes de l’escena amb companyies joves, així com autors clàssics universals amb dramatúrgies contemporànies. I continua mantenint el seu compromís ferm amb les companyies a través de diverses produccions i coproduccions. Avui s’ha presentat als mitjans el contingut de la Temporada 2019/20, basada en homenatges als grans autors i amb espectacles de contingut temàtic social. Per altra banda, l’Akadèmia es consolida enguany com a espai per a la producció i exhibició, així com en centre d’acollida per a companyies residents. Enguany acullen la companyia Projecte Ingenu.

Comença, doncs, la Temporada, que comptarà amb 6 produccions pròpies (Lèxic familiarMaestro FelliniL’home de la flor als llavis i…La Nit, RadioNit i la conferència Caravaggio, una vita barocca); 2 coproduccions (La Mascarada i Per un sí o per un no); i 6 produccions externes (Assaig sobre la lucidesaHamletRomeu i JulietaVaig ser pròsperTransbord i Coreofonie, en el marc de la Festa de la Música).

La democràcia, el gènere, la transexualitat, la identitat… seran algunes de les temàtiques presents a les obres d’aquesta temporada.


DUES PRODUCCIONS PRÒPIES PER HOMENATJAR FELLINI I PIRANDELLO

El mes de gener de 2020 estarà dedicat a la celebració del centenari del naixement del prestigiós director italià de cinema Federico Fellini. El Teatre Akadèmia li vol retre el seu particular homenatge amb Maestro Fellini, una oda a Fellini en forma de lectura a dues veus, la de Mario Gas i la de Mar Ulldemolins, a través d’entrevistes, cartes, escrits, notes de direcció i material audiovisual. Una producció pròpia creada per Ludovica Damiani i Guido Torlonia, director artístic del Teatre, que també dirigirà la peça.

I a l’abril: L’home de la flors als llavis i…  Dos actes únics del gran dramaturg sicilià, Luigi Pirandello, Premi Nobel de Literatura, sota la direcció de Mario Gas i protagonitzat per Àlex Casanovas. Una oportunitat única per endinsar-se en l’obra del cèlebre autor.


PRODUCCIONS QUE EXPLIQUEN EL NOSTRE PRESENT

En l’apartat de produccions externes, a part de les tres peces de Projecte Ingenu, destaca també l’obra que obrirà enguany la temporada, Assaig sobre la lucidesa, de La Danesa. La companyia, implicada en projectes de teatre comunitari, portarà a escena el text del Premi Nobel portuguès José Saramago, una obra d’absoluta vigència adaptada per Jumon Erra i dirigida per Roger Julià que es va estrenar al GREC 2018.

També destaca aquesta temporada Transbord, un text del jove autor català Sebastià Portell, dirigit per Miquel Gorriz i interpretat per Marc Joy i Assun Planas. Un espectacle amb un fort missatge social que planteja els temes de la transsexualitat, la identitat i el gènere.


UNA APOSTA FERMA PER LES COMPANYIES DE CASA NOSTRA
Durant el mes de desembre i part de gener, tornaran Els Pirates Teatre, en aquesta ocasió amb La mascarada, una nova creació en clau de comèdia ballet, adaptació d’El burgès gentilhome de Molière. La versatilitat d’un gran mestre del teatre, la dansa i la música en mans d’una companyia talentosa.

L’altra coproducció de la temporada és Per un sí o per un no, un text fonamental de l’escriptora francesa Nathalie Sarraute que, en aquesta coproducció amb Vintana Teatre, dirigeix Elena Fortuny. Interpretada per Isabelle Bres i Mari Pau Pigem, l’obra ens parlarà dels individus més enllà dels gèneres i de les relacions interpersonals.


PROJECTE INGENU, COMPANYIA RESIDENT

La companyia Projecte Ingenu celebra enguany els seus 5 anys de recorregut. Per celebrar-ho, el Teatre Akadèmia acollirà la companyia i programarà les seves 3 obres de Shakespeare, dirigides totes per Marc ChornetHamletRomeu i Julieta i Vaig ser Pròsper o recordant la tempesta. Shakespeare tenia una habilitat única per parlar de l’ànima humana, i els Ingenus, amb la seva actual i incisiva mirada, ens aproparan encara més a les seves paraules.


VERGANO, CAPPELLETTI I BERNARDI
Aquesta temporada comptarà novament amb la presència de Serena Vergano i el seu Lèxic familiar, el monòleg que va estrenar amb èxit l’any passat al teatre en el que va ser el seu retorn als escenaris. També tornarà Francesca Cappelletti, que presentarà la seva conferència magistral sobre Caravaggio a Caravaggio, una vita barocca. Cappelletti, reconeguda experta en l’obra del pintor italià, aproparà al públic assistent la seva vida i obra en el que és una aposta del teatre per la pedagogia.

El Teatre Akadèmia produïrà la versió final de La Nit i la nova creació Radionit,. Dues peces de Moreno Bernardi a partir de l’estudi de l’obra de Bernard-Marie Koltès.

I als escenaris de l’Akadèmia gauidrem també de Moreno Bernardi que dirigirà dues peces fruit d’un profund estudi sobre l’obra de Bernard-Marie Koltès. Així, seguint la línia de recerca del llenguatge i la presència escènica, aquesta temporada el Teatre Akadèmia produïrà la versió final de La nit, i la nova creació, Radionit.

A més, el Teatre Akadèmia seguirà col·laborant amb el GREC. Festival de Barcelona i, per segon any consecutiu, celebrarà el Dia de la Música presentant una proposta de dansa i música, Coreofonie.


BALANÇ MOLT POSITIU DE L’ÚLTIMA TEMPORADA (2018-2019)
Amb motiu de la presentació de la nova temporada, el Teatre Akadèmia també ha fet públiques les xifres de la temporada passada:

  • Es va incrementar la recaptació un 23% en relació a la temporada 2017-2018
  • Tres obres (Link Link CircusQuè va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?Rromipenvan obtenir el 100% d’ocupació. La resta van registrar números molt positius, com ara Nit de Reis (o el que vulgueu) i Paradisos oceànics amb un 94%, Sarab i inFAUST amb un 76%.
  • Més de la meitat de les representacions van penjar el cartell d’entrades exhaurides.
  • En el global, la temporada 2018-2019 es va tancar amb un 79% d’ocupació.

A més a més, el Teatre Akadèmia ha comunicat que Yerma, muntatge coproduït amb Projecte Ingenu, reprendrà la seva gira nacional i també es podrà veure al Festival londinenc FesTeLõn aquest octubre, i que la producció pròpia Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford? iniciarà la seva gira, així com també ho farà Paradisos Oceànics, espectacle coproduït amb el Grec 2019 Festival de Barcelona i Bitò.

 

 

 

Author