El Teatre Eòlia proposa: ‘Angèlika’, una comèdia dramàtica sobre la corrupció

11.21.2023

Author

Quina és la funció social de l’art? Pot una persona sola fer trontollar un sistema polític corrupte? Aquestes són algunes de les preguntes que planteja Angèlika, el nou espectacle de Josep Galindo; producció original del Teatre Eòlia de Barcelona (c/Bailèn, 23), on es podrà veure del 14 de desembre de 2023 al 14 de gener de 2024.

Galindo, director de Monopoli o la celebrada La Maternitat d’Elna, escriu i dirigeix ara una comèdia dramàtica sobre la corrupció. Partint lliurement del mite grec d’Antígona i dels casos d’atacs contra obres d’art per part de grups activistes: contra el canvi climàtic;  l’obra fa una reflexió sobre la corrupció política i judicial, la corrupció de les estructures de l’estat; la corrupció del sistema, i, en definitiva, es qüestiona si la corrupció és part de l’essència de l’ésser humà. Tot plegat, amb un to irònic, amb pinzellades de thriller polític, que combina l’humor amb elements de teatre documental.

La majoria del repartiment de la peça s’ha escollit a través d’un càsting obert a qualsevol persona graduada: d’Eòlia Centre Superior d’Art Dramàtic, on Galindo és director. La peça està protagonitzada per Mariona Esplugues (guanyadora del Premi Revelació Teatre Barcelona 2023 per Boja);  i completen el repartiment Carla Pueyo (Una habitació buida, La plaça del Diamant), José Pedro García Balada (Parking Shakespeare; Com si fos ahir, La Cubana), Rosa Galindo (sòcia fundadora d’Eòlia, directora artística del Teatre Eòlia i actriu a: La maternitat d’Elna o Dagoll Dagom), Marc Arias (Una habitació buida, Divina de la mort, Merlí) i Pol Forment 🙁Hamlet/Segismundo, Qüestió d’honor, La bellesa del diable, cia. Antzoki Teatteri, Drama).

SINOPSI

 

Angèlica és una noia jove i reivindicativa vinculada als moviments antisistema que estudia Història de l’Art des de ja fa: cinc anys. Podria ser ben bé una Antígona del segle XXI. La seva germana petita, Sofia, és tot el contrari: ciutadana exemplar, graduada en Audiovisuals, viu sempre amb prudència i seny dins de les normes que marca el sistema.

Seguint el fil de les reivindicacions de grups contra el canvi climàtic, Angèlica no es proposa tirar: gaspatxo o crema de tomàquet als gira-sols de Van Gogh o a la Mona Lisa. Angèlica planeja atacar directament el Guernica de Picasso el mateix dia de la inauguració de l’Exposició Universal.

Un espectacle de teatre còmic i dramàtic, ple de contradiccions ètiques; que reflexiona sobre la funció social de l’art i la capacitat de l’individu d’enfrontar-se al sistema i a la corrupció.

 

Dues germanes, dues Espanyes

A Angèlika, Galindo presenta dues germanes bessones, Angèlica i Sofia, que podrien ser les dues maneres d’actuar davant la corrupció. D’una manera similar a les “dues Espanyes” de Machado, Sofia representa el conformisme davant l’statu quo; i Angèlica, la confrontació amb el sistema. Dues perspectives possibles que conviuen dins cadascuna de nosaltres i que tenen, totes dues, les seves pròpies contradiccions.

 

Un espectacle “cubista”

Emmirallant-se en el Guernica, obra contra la qual atempta la protagonista d’Angèlika, l’espectacle adopta una forma “cubista”, en paraules de Josep Galindo. Tant pel que fa a la narrativa, que es construeix com un collage que alterna les vivències d’Angèlica amb pinzellades de la història de la corrupció (de l’antic Egipte al cas Gürtel) i fragments metateatrals, com pel que fa a la posada en escena, que juga fusionant text, so i audiovisuals, i entrant i sortint de la ficció.

 

ANGÈLIKA
Del 14/12/23 al 14/01/24 al Teatre Eòlia

Autoria i direcció: Josep Galindo
Intèrprets: Mariona Esplugues, Carla Pueyo, José Pedro García Balada, Rosa Galindo, Marc Arias, Pol Forment

De dimecres a divendres a les 20h.
Dissabte a les 17h i les 20h.
Diumenge a les 18h.
No hi ha passis els dies 24/12, 31/12, 5/01 i 06/01
Col·loquis postfunció amb la companyia el dijous 21/12 amb Judit Martínez Gili (Recomana.cat) i el dijous 28/12 amb especialista a confirmar.

Author