Després de 16 anys al capdavant del Teatre Gaudí Barcelona, el dramaturg Ever Blanchet i l’actriu Maria Clausó abandonen la direcció de la mítica sala a quatre bandes de la ciutat, motivats per raons personals; i cedint ara la gestió a la Gemma Deusedas, l’Anna Carreño i en Màrius Hernández.
El principal desencadenant de la decisió del traspàs és l’esgotament emocional del creador del Teatre Gaudí. “Tinc 77 anys, i gestionar un espai amb dues sales, amb tanta programació; i els entrebancs econòmics amb els que ens hem trobat els últims anys, és molt difícil”, afirma Blanchet.
La Maria Clausó, per la seva banda, és optimista: “Vam crear la Sala Versus Teatre el 1995, i la vam traspassar el 2018; ara toca fer un pas al costat i deixar la gestió de l’espai a un equip jove i amb energia; que sàpiga treure suc a l’espai tant especial que hem cuidat aquests darrers anys”, explica. “Jo em sento l’àvia de les dues sales”, bromeja. Es posa punt i final així a una gestió de més de 16 anys al districte de l’Eixample; entre els barris de Sagrada Família, Horta i Gràcia, on s’han programat 280 espectacles i representat 5.502 funcions.
D’aquest gruix, cal destacar l’aposta de la direcció del Teatre Gaudí pel teatre musical; el periodista Santi Fontdevila definia aquesta sala com la: “primera fàbrica de creació de teatre musical de Barcelona”; una cita que adorna ara el hall d’entrada a les dues sales del Gaudí. Amb aquest esperit, s’ha donat cabuda a 63 musicals, amb textos d’autoria internacional com: Carrie, Sugar, Els Músics de Bremen o el Despertar de la Primavera. “No és casualitat que inauguréssim amb un concert dramatitzat amb temes d’Stephen Sondheim”, recorda Blanchet.
Així doncs, el Teatre Gaudí s’ha consolidat com un lloc d’exhibició i producció per a moltes companyies; que posteriorment han fet el salt a teatres “grans”, del Paral·lel al Teatre Nacional i altres del territori en format gira. Grans actors i actrius del teatre musical han passat pel Teatre Gaudí: Roger Berruezo (The Wild Party el 2013), Nina (Mares i Filles el 2015), Iván Labanda (Sugar el 2015); Marc Pociello (John & Jen el 2018) o Xavi Duch (Tick Tick Boom! el 2017), entre molts altres.
Companyies com ‘Egos Teatre’ van començar a Versus Teatre amb Ruddigore o la Nissaga Maleïda; cosint una relació estreta més endavant també amb el Teatre Gaudí; el 2023 els vam poder veure amb el seu musical Baby Boom!. ‘La Barni Teatre’ també va fer les seves primeres passes amb la confiança de l’Ever i la Maria; amb els espectacles Le llamaban copla o l’èxit Ojos Verdes. El Gaudí també ha obert la porta a les produccions de ‘Vocal Factory’, amb: l’Anna Valldeneu i el Filippo Fanò al capdavant, en produccions d’Off Broadway com John & Jen o The Wild Party.
Aquest traspàs, però, no és un adéu: El Teatre de la Nau i Versus Teatre, les dues companyies residents, amb una llarga trajectòria de producció: seguiran actives i girant arreu. “La meva voluntat és seguir actuant i dirigint”, explica Maria Clausó, que darrerament ha dirigit Berta i Marià; i ha sigut la protagonista de l’espectacle Mercè Rodoreda en el Triangle de París. L’espectacle Guitarra Quemada. Lorca en el centro, amb la dramatúrgia d’Ever Blanchet i interpretació de Maria Clausó: es pot veure fins el 29 de setembre a la Sala Petita del Gaudí, amb el que posen un punt i a part a les seves carreres professionals.
Ever Blanchet, el pare del Versus i el TGB
El 12 de febrer del 2008 naixia al carrer Sant Antoni Maria Claret 120 el “Teatre Gaudí Barcelona”; un nou teatre amb dues sales i 530 metres quadrats de local. Allà on havia un antic supermercat, s’erigia un escenari, i les càmeres frigorífiques es van convertir en els nous camerinos. El somni del dramaturg Ever Blanchet d’obrir un teatre a quatre bandes a Barcelona per fi havia agafat forma.
La trajectòria dels directors del Teatre Gaudí, la Maria Clausó i l’Ever Blanchet, ja venia de llarg: quan el 1995 van obrir el Versus Teatre al Carrer Castillejos 179, un espai amb un escenari central; però només a dues bandes. “No vaig parar fins a trobar un espai on obrir un teatre a quatre bandes”, explica l’Ever Blanchet. “El motiu és que a nosaltres, com a creadors, ens interessa un teatre no sotmès a la frontalitat; on l’espectador se sent immers dins l’escena, i on el dinamisme i el moviment prenen un gran protagonisme”; afegeix la directora i actriu Maria Clausó.
El director musical Daniel Anglès estrenava el 1996 amb Manu Guix el musical “Tu, jo, ell, ella… i Webber i Schönberg” a Versus Teatre, un petit musical que va estar en cartellera nou mesos; i va acabar girant per Catalunya. Ara, Daniel Anglès, convertit en un referent de les arts escèniques, ha compartit el seu record amb una frase: “Heu tingut la valentia de tirar endavant dues sales de teatre a Barcelona que segueixen obertes; aplaudeixo la vostra bogeria”.
Ever Blanchet i Maria Clausó fan un pas al costat i cedeixen la gestió del Teatre Gaudí a la productora Buganvilia.Creacions Artístiques
A partir de l’1 d’octubre, la gestió del Teatre Gaudí estarà liderada per la productora Buganvília; que va iniciar la seva trajectòria l’any 2001 i està especialitzada en la producció d’espectacles; la gestió cultural i la pedagogia teatral. Ha produït obres com Swing (Akitània), El molinet màgic i Anna (Teatre Gaudí).
L’Anna Carreño, el Màrius Hernández i la Gemma Deusedas son les persones al darrere d’aquest projecte. “Els darrers anys estàvem valorant l’obertura d’una nova sala de teatre a Barcelona; i l’oportunitat de traspàs del Teatre Gaudí, una de les poques sales de mig format que ofereixen una visió de: 360º, ens ha determinat a fer realitat aquest projecte tan volgut”; expliquen des de la companyia. “En aquesta nova etapa volem potenciar la multiprogramació, donant visibilitat a les diferents realitats socials del nostre país. Volem seguir fidelitzant el públic de tota la vida així com contribuir a ampliar-lo, amb programació pel públic adolescent; i apostant també pel teatre familiar i espectacles de dansa”.
Sobre Anna Carreño
Actriu i regidora teatral, ha participat en obres com El pare de la núvia al Condal; La Ratonera i El sopar dels idiotes a l’Apolo o Toc Toc al Teatre Borràs. També ha treballat en sèries com La que se avecina, a més d’exercir de regidora teatral en diferents produccions.
Actor i historiador format en interpretació a l’Institut del Teatre. Ha treballat com actor a La Riera, El cor de la ciutat o Los herederos de la tierra. A l’escena teatral catalana, l’hem vist a Pluja Seca al TNC, Ronda de mort a Sinera al Teatre Lliure; o Qui a casa torna al Teatre Gaudí. Ha alternat les tasques d’actor amb les de gestor cultural i docent, impartint classes a diferents centres com: la Universitat Abat Oliba.
Directora de la productora Buganvília, l’hem vist durant anys al Polònia o Com si fos ahir de TV3; o el Cerezas de TVE. Ha estat un membre clau de la companyia “Gataro” de l’Almeria Teatre, i també ha participat en produccions del Grec; amb el muntatge “CaRRoussel”. Com a dramaturga, ha escrit l’espectacle infantil El molinet màgic que es podrà veure a la nova temporada 2024-2025; del Teatre Gaudí.
AVANÇ DE LA TEMPORADA 2024-2025
Anna, de Marc Torrecillas. Dirigida per ell mateix i amb ajudantia de direcció de Xaro Campo. Anna és la història de dos personatges que es troben dins unes golfes. A través dels seus records s’explora la por a la pèrdua d’un ésser estimat; i les estratègies que la ment pot desenvolupar per tal de no enfrontar-se a un dol. Segona temporada d’una producció pròpia de Buganvilia, interpretada per Anna Carreño i Gemma Deusedas. Del 3 al 20 d’octubre.
Els dies mentits, de Marta Aran. Premi Max 2020 a autoria revelació per aquest text, escrit i interpretat per ella mateixa. Els dies mentits és una obra de teatre que parla sobre el plaer sexual femení; l’anorgàsmia (la incapacitat de tenir orgasmes) i les mentides que envolten el món del sexe. La podeu veure a la Sala Gran del 9 al 27 d’Octubre.
Lizzie, el musical. Un thriller musical sobre els assassinats de Lizzie Borden el 1892. Es va estrenar a Nova York al 2009. Lizzie és l’antiheroïna que diu prou als abusos i fa un crit a la llibertat. La Clàudia, l’Ari, l’Alba i la Gemma ens expliquen aquesta història que s’ha representat també a Londres i al Japó. Del 31 d’octubre al 24 de Novembre a la Sala Gran.
El Tigre, de Ramon Madaula. Dirigida per ell mateix i interpretada per un duet català meravellós format per Mercè Martínez i David Olivares. De la seva pròpia obra, Ramon Madaula diu: “El tigre sempre està allà, a l’aguait, recordant-te que tard o d’hora se’t cruspirà. Potser -no ho sé- l’única manera de mantenir el tigre a ratlla és no viure tan pendents de ser feliços.”
Desembre i totes les festes de Nadal.
