Després de 16 anys al capdavant del Teatre Gaudí Barcelona, el dramaturg Ever Blanchet i l’actriu Maria Clausó abandonen la direcció de la mítica sala a quatre bandes de la ciutat, motivats per raons personals; i cedint ara la gestió a la Gemma Deusedas, l’Anna Carreño i en Màrius Hernández.

El principal desencadenant de la decisió del traspàs és l’esgotament emocional del creador del Teatre Gaudí. “Tinc 77 anys, i gestionar un espai amb dues sales, amb tanta programació; i els entrebancs econòmics amb els que ens hem trobat els últims anys, és molt difícil”, afirma Blanchet.

La Maria Clausó, per la seva banda, és optimista: “Vam crear la Sala Versus Teatre el 1995, i la vam traspassar el 2018; ara toca fer un pas al costat i deixar la gestió de l’espai a un equip jove i amb energia; que sàpiga treure suc a l’espai tant especial que hem cuidat aquests darrers anys”, explica. “Jo em sento l’àvia de les dues sales”, bromeja. Es posa punt i final així a una gestió de més de 16 anys al districte de l’Eixample; entre els barris de Sagrada Família, Horta i Gràcia, on s’han programat 280 espectacles i representat 5.502 funcions.

D’aquest gruix, cal destacar l’aposta de la direcció del Teatre Gaudí pel teatre musical; el periodista Santi Fontdevila definia aquesta sala com la: “primera fàbrica de creació de teatre musical de Barcelona”; una cita que adorna ara el hall d’entrada a les dues sales del Gaudí. Amb aquest esperit, s’ha donat cabuda a 63 musicals, amb textos d’autoria internacional com: Carrie, Sugar, Els Músics de Bremen o el Despertar de la Primavera. “No és casualitat que inauguréssim amb un concert dramatitzat amb temes d’Stephen Sondheim”, recorda Blanchet.

Així doncs, el Teatre Gaudí s’ha consolidat com un lloc d’exhibició i producció per a moltes companyies; que posteriorment han fet el salt a teatres “grans”, del Paral·lel al Teatre Nacional i altres del territori en format gira. Grans actors i actrius del teatre musical han passat pel Teatre Gaudí: Roger Berruezo (The Wild Party el 2013), Nina (Mares i Filles el 2015), Iván Labanda (Sugar el 2015);  Marc Pociello (John & Jen el 2018) o Xavi Duch (Tick Tick Boom! el 2017), entre molts altres.

Companyies com ‘Egos Teatre’ van començar a Versus Teatre amb Ruddigore o la Nissaga Maleïda; cosint una relació estreta més endavant també amb el Teatre Gaudí; el 2023 els vam poder veure amb el seu musical Baby Boom!. ‘La Barni Teatre’ també va fer les seves primeres passes amb la confiança de l’Ever i la Maria; amb els espectacles Le llamaban copla o l’èxit Ojos Verdes. El Gaudí també ha obert la porta a les produccions de ‘Vocal Factory’, amb: l’Anna Valldeneu i el Filippo Fanò al capdavant, en produccions d’Off Broadway com John & Jen o The Wild Party.

Aquest traspàs, però, no és un adéu: El Teatre de la Nau i Versus Teatre, les dues companyies residents, amb una llarga trajectòria de producció: seguiran actives i girant arreu. “La meva voluntat és seguir actuant i dirigint”, explica Maria Clausó, que darrerament ha dirigit Berta i Marià; i ha sigut la protagonista de l’espectacle Mercè Rodoreda en el Triangle de París. L’espectacle Guitarra Quemada. Lorca en el centro, amb la dramatúrgia d’Ever Blanchet i interpretació de Maria Clausó es pot veure fins el 29 de setembre a la Sala Petita del Gaudí, amb el que posen un punt i a part a les seves carreres professionals.


Ever Blanchet, el pare del Versus i el TGB

El 12 de febrer del 2008 naixia al carrer Sant Antoni Maria Claret 120 el “Teatre Gaudí Barcelona”;  un nou teatre amb dues sales i 530 metres quadrats de local. Allà on havia un antic supermercat, s’erigia un escenari, i les càmeres frigorífiques es van convertir en els nous camerinos. El somni del dramaturg Ever Blanchet d’obrir un teatre a quatre bandes a Barcelona per fi havia agafat forma.

La trajectòria dels directors del Teatre Gaudí, la Maria Clausó i l’Ever Blanchet, ja venia de llarg: quan el 1995 van obrir el Versus Teatre al Carrer Castillejos 179, un espai amb un escenari central; però només a dues bandes. “No vaig parar fins a trobar un espai on obrir un teatre a quatre bandes”, explica l’Ever Blanchet. “El motiu és que a nosaltres, com a creadors, ens interessa un teatre no sotmès a la frontalitat;  on l’espectador se sent immers dins l’escena, i on el dinamisme i el moviment prenen un gran protagonisme”;  afegeix la directora i actriu Maria Clausó.

El director musical Daniel Anglès estrenava el 1996 amb Manu Guix el musical “Tu, jo, ell, ella… i Webber i Schönberg” a Versus Teatre, un petit musical que va estar en cartellera nou mesos; i va acabar girant per Catalunya. Ara, Daniel Anglès, convertit en un referent de les arts escèniques, ha compartit el seu record amb una frase: “Heu tingut la valentia de tirar endavant dues sales de teatre a Barcelona que segueixen obertes; aplaudeixo la vostra bogeria”.

Ever Blanchet i Maria Clausó fan un pas al costat i cedeixen la gestió del Teatre Gaudí a la productora Buganvilia.Creacions Artístiques

A partir de l’1 d’octubre, la gestió del Teatre Gaudí estarà liderada per la productora Buganvília; que va iniciar la seva trajectòria l’any 2001 i està especialitzada en la producció d’espectacles; la gestió cultural i la pedagogia teatral. Ha produït obres com Swing (Akitània), El molinet màgic i Anna (Teatre Gaudí).

L’Anna Carreño, el Màrius Hernández i la Gemma Deusedas son les persones al darrere d’aquest projecte. “Els darrers anys estàvem valorant l’obertura d’una nova sala de teatre a Barcelona; i l’oportunitat de traspàs del Teatre Gaudí, una de les poques sales de mig format que ofereixen una visió de: 360º, ens ha determinat a fer realitat aquest projecte tan volgut”; expliquen des de la companyia. “En aquesta nova etapa volem potenciar la multiprogramació, donant visibilitat a les diferents realitats socials del nostre país. Volem seguir fidelitzant el públic de tota la vida així com contribuir a ampliar-lo, amb programació pel públic adolescent; i apostant també pel teatre familiar i espectacles de dansa”.

 

Sobre Anna Carreño
Actriu i regidora teatral, ha participat en obres com El pare de la núvia al Condal;  La Ratonera i El sopar dels idiotes a l’Apolo o Toc Toc al Teatre Borràs. També ha treballat en sèries com La que se avecina, a més d’exercir de regidora teatral en diferents produccions.

Sobre Màrius Hernández
Actor i historiador format en interpretació a l’Institut del Teatre. Ha treballat com actor a La Riera, El cor de la ciutat o Los herederos de la tierra. A l’escena teatral catalana, l’hem vist a Pluja Seca al TNC, Ronda de mort a Sinera al Teatre Lliure; o Qui a casa torna al Teatre Gaudí. Ha alternat les tasques d’actor amb les de gestor cultural i docent, impartint classes a diferents centres com: la Universitat Abat Oliba.
Sobre Gemma Deusedas
Directora de la productora Buganvília, l’hem vist durant anys al Polònia o Com si fos ahir de TV3;  o el Cerezas de TVE. Ha estat un membre clau de la companyia “Gataro” de l’Almeria Teatre, i també ha participat en produccions del Grec; amb el muntatge “CaRRoussel”. Com a dramaturga, ha escrit l’espectacle infantil El molinet màgic que es podrà veure a la nova temporada 2024-2025; del Teatre Gaudí.

AVANÇ DE LA TEMPORADA 2024-2025

Anna, de Marc Torrecillas. Dirigida per ell mateix i amb ajudantia de direcció de Xaro Campo. Anna és la història de dos personatges que es troben dins unes golfes. A través dels seus records s’explora la por a la pèrdua d’un ésser estimat; i les estratègies que la ment pot desenvolupar per tal de no enfrontar-se a un dol. Segona temporada d’una producció pròpia de Buganvilia, interpretada per Anna Carreño i Gemma Deusedas. Del 3 al 20 d’octubre.

Els dies mentits, de Marta Aran. Premi Max 2020 a autoria revelació per aquest text, escrit i interpretat per ella mateixa. Els dies mentits és una obra de teatre que parla sobre el plaer sexual femení;  l’anorgàsmia (la incapacitat de tenir orgasmes) i les mentides que envolten el món del sexe. La podeu veure a la Sala Gran del 9 al 27 d’Octubre.

Lizzie, el musical. Un thriller musical sobre els assassinats de Lizzie Borden el 1892. Es va estrenar a Nova York al 2009. Lizzie és l’antiheroïna que diu prou als abusos i fa un crit a la llibertat. La Clàudia, l’Ari, l’Alba i la Gemma ens expliquen aquesta història que s’ha representat també a Londres i al Japó. Del 31 d’octubre al 24 de Novembre a la Sala Gran.

El Tigre, de Ramon Madaula. Dirigida per ell mateix i interpretada per un duet català meravellós format per Mercè Martínez i David Olivares. De la seva pròpia obra, Ramon Madaula diu: “El tigre sempre està allà, a l’aguait, recordant-te que tard o d’hora se’t cruspirà. Potser -no ho sé- l’única manera de mantenir el tigre a ratlla és no viure tan pendents de ser feliços.”
Desembre i totes les festes de Nadal.

Barcelona 24 hores. Un musical de Pau Barbarà Mir, amb arranjaments i direcció musical de Dídac Flores i direcció d’escena de Marc Flynn. Una peça que ja va captivar el públic en aquest teatre i que va ser nominada a 4 premis butaca (millor espectacle musical, Barcelona 24 hores segueix la vida de 4 joves que es creuaran, s’enfrontaran i s’enamoraran a la ciutat de Barcelona. Una ciutat on tot és possible. Completen el repartiment Anna Piqué i l’Àlex Sanz. composició mBarcelona 24 hores.  espectacleusical, Mireia Òrrit i Jaume Casals-
El molinet màgic. Amb autoria de Gemma Deusedas, basada en el conte popular. Música original de Berta Peñalver, que protagonitza el repartiment amb Bernat Cot i Lluis Canet. Narra la història de dos germans pescadors amb uns valors totalment oposats. L’aparició d’un molinet màgic que aconsegueix desitjos canviarà per sempre més els seus destins.La mama dels arbres. És un espectacle de titelles de mida gran i sense paraules inspirat en: les nenes de drap i le sjoguines de fusta. La història està basada en l’activista ecologista i social, primera dona negra africana Premi Nobel de la Pau, Wangari Maathai. De la mà de la companyia “Fes-t’ho com vulguis”, nens i grans gaudiran d’un preciós conte.

 

Author