El Teatre Lliure presentarà els mesos de maig i juny, 18 merdes que ens volem treure de sobre; 10 somnis que no sabem si ens trauran de pobres i Éssers camaleònics, espectacles sorgits del Programa educatiu del teatre i que faran funcions obertes al públic. Amb un total de 217 accions educatives, 9.338 alumnes participants, 47 centres educatius i 714 docents implicats, el Lliure consolida aquesta temporada l’aposta pel vessant educatiu; i pel teatre com a eina d’aprenentatge.
Amb 15 anys d’existència, el Programa educatiu del Lliure es desplega actualment en tres línies: activitats als centres educatius, programació escolar i activitats complementàries. “Des del programa educatiu treballem perquè tothom tingui l’oportunitat de tenir com a mínim una primera experiència teatral. Això és bàsic, perquè la cultura també és un dret fonamental”, explica Alícia Gorina, responsable del Programa. “Volem que els infants i joves creixin veient i practicant el teatre, ja que el teatre és una eina de socialització; de comunicació i d’expressió”, afegeix.
Activitats als centres educatius
En la línia d’activitats als centres educatius, al llarg de la temporada diferents professionals de les arts escèniques: s’han traslladat a les aules de 14 escoles i instituts catalans amb la voluntat d’introduir el llenguatge teatral a: totes les etapes de creixement i fomentar la pràctica teatral a l’aula.
Ho han fet a través de projectes educatius propis del Teatre Lliure –La caixa del Lliure i Escena pilot–; i de projectes en col·laboració amb altres institucions –Artistes EN RESiDÈNCiA i Programa Tàndem. Dos d’aquests projectes es concreten en una mostra oberta al públic general els mesos de maig i juny: en una sala del Teatre Lliure i sota el lideratge d’una direcció escènica professional.
D’una banda, l’actriu, dramaturga i directora Carla Torres ha desenvolupat el projecte 18 merdes que ens volem treure de sobre; i 10 somnis que no sabem si ens trauran de pobres, amb una vintena d’alumnes de l’Institut L’Alzina de Barcelona: en una nova edició del programa Artistes EN RESiDÈNCiA de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB); i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB). L’espectacle, que parla sobre què vol dir ser adolescent avui en dia: es podrà veure el 20 de maig al Lliure de Gràcia, amb entrada lliure.
De l’altra, la creadora Mercè Vila Godoy i la Cia. La Banda han treballat en la cocreació d’un espectacle: en el qual participen 70 alumnes de 5 instituts de Barcelona i l’Àrea Metropolitana –Caterina Albert, Josep Pla, Les Corts; Manuel Vázquez Montalbán i l’Institut del Teatre–, en la sisena edició del projecte Escena pilot; que compta amb el suport de l’ICUB. Els dies 11 i 12 de juny presentaran a l’Espai Lliure Éssers camaleònics, el resultat d’un procés de creació col·lectiva sobre la identitat, inspirat en les normes d’un escape room: un centenar d’adolescents es trobaran tancats dins del teatre; i per mitjà de la paraula, del moviment i de la música, hauran de resoldre enigmes que posaran a prova: les seves decisions en grup, les seves capacitats de col·laborar i d’expressar-se en un espai i un temps limitat.
Més enllà dels projectes que presenten en públic el resultat del procés, el Lliure s’ha sumat aquesta temporada al programa: Escoles Tàndem de la Fundació Catalunya – La Pedrera, i està desenvolupant una col·laboració de tres anys amb l’Escola La Sedeta del barri de Gràcia, amb la qual es treballa la figura de: Fabià Puigserver.
A més, el Teatre Lliure ha fet arribar La caixa del Lliure a 6 nous centres educatius barcelonins; dotant-los de la caixa, d’un manual d’instruccions i de formació específica per al professorat. Guiats per l’artista Anna Rubirola / Col·lectiu Big Bouncers, els centres han posat en funcionament les caixes d’infantil i de primària, un escenari dins l’aula que fomenta: la pràctica teatral dels 3 als 12 anys.
A banda de les activitats als centres educatius, el Lliure ha ofert també: una programació escolar de 10 espectacles d’infantil fins a secundària i un seguit d’activitats complementàries a les funcions; per contribuir a formar l’alumnat i proposar les primeres llavors per al diàleg, l’associació d’idees, l’esperit crític; l’empatia i la capacitat d’expressar-se.
Entre les accions educatives complementàries, s’han realitzat visites guiades adaptades a les diferents edats, tallers de joc amb: La caixa del Lliure, seguiment de processos de creació i Dossiers de petites crítiques i pensament crític; amb material d’acompanyament de les funcions.
Finalment, aquesta temporada s’han iniciat també accions educatives específiques a través de laCultivadora, que compten amb la implicació dels: sis equipaments escènics i musicals nacionals. S’han realitzat dos itineraris d’espectacles i tallers en col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu i una formació específica per a docents: per tenir més eines per utilitzar el teatre com a recurs pedagògic a l’aula.
18 merdes que ens volem treure de sobre i 10 somnis que no sabem si ens trauran de pobres. 20 de maig a les 17.00 h. En català. 45 ‘ aprox. Teatre Lliure – Gràcia
Éssers camaleònics. 11 i 12 de juny (dimecres a les 13.00 h i a les 17.00 h /
dijous a les 13.00 h). En català. Teatre Lliure – Montjuïc (Espai Lliure)