Julio Manrique ha presentat la Temporada 24/25 del Teatre Lliure, una programació que aposta pel teatre contemporani;  que té un clar compromís amb la diversitat i amb l’educació; i que ha imaginat amb estima i agraïment pel teatre que l’ha vist créixer. “Després de trenta anys dedicant-me a l’ofici del teatre, continuo sentint el Lliure com un lloc especial i amb ànima”;  ha expressat Manrique durant la presentació de la seva primera temporada al capdavant del teatre.

Creada des de la llibertat, el joc i la voluntat de sorprendre i connectar amb el públic, la programació està formada: per 24 espectacles –7 produccions pròpies, 8 coproduccions i 9 espectacles convidats– que es pregunten sobre allò que és nou;  i allò que és vell en el món de l’art, la dificultat de ser jove i la de fer-se gran; el valor de la transmissió i de les herències entre generacions diferents o la vulnerabilitat essencial dels éssers humans.

“Una pluja de preguntes individuals i col·lectives que només tindran sentit quan les compartim amb el públic del Lliure”; ha afirmat Manrique, que també ha destacat el risc i la mirada internacional i oberta de la programació.

Sala Fabià Puigserver

La Sala Fabià Puigserver de Montjuïc obrirà la nova temporada amb una versió de La gavina (03/10) dirigida per Manrique: que torna a Txékhov per parlar de l’art i de l’amor en totes les seves formes. La seguirà The Employees (22/11), un muntatge multisensorial dirigit pel letó Łukasz Twarkowski a partir de la novel·la de ciència-ficció de l’escriptora danesa Olga Ravn.

Per tancar el 2024 i donar la benvinguda al 2025, es podrà veure una versió lliure d’El misantrop (04/12); de Molière, amb direcció de David Selvas Pol López de protagonista. També a l’inici d’any arribarà des de l’Uruguai la versió d’El público de Federico García Lorca que signa Gabriel Calderón; i que ha dirigit la creadora gallega Marta Pazos, en una producció de la Comedia Nacional de Montevideo.

El director Josep Maria Mestres portarà a escena L’herència (20/02), de Matthew López;  ambientada a Nova York tres dècades després de la irrupció de la sida. Amb Carlos Cuevas i Albert Salazar de protagonistes, l’espectacle es podrà veure en dues parts el mateix dia, o en dies diferents.

Clàudia Cedó tornarà a dirigir intèrprets amb i sense diversitat funcional a Fantàstic Ramon (02/04);  un espectacle amb to de comèdia i tocs fantàstics que parla sobre la convivència familiar amb un fill amb discapacitat. Aquesta producció forma part del projecte Ànima Lliure, que engega la Temporada 24/25 amb la voluntat de convertir el Lliure: en un espai artístic obert a tothom i format per veus i cossos diversos. En aliança amb la Fundació Banc Sabadell, el Lliure treballarà per produir com a mínim un espectacle anual;  creat per un equip de persones amb diversitat funcional; amb la voluntat d’arribar a impregnar el teixit escènic del seu coneixement i perspectiva.

Tancarà la temporada La brama del cérvol (21/05), una nova comèdia existencial i política de La Calòrica; ambientada en un hotelet de muntanya.

Totes les estrenes de la Sala Fabià Puigserver acabaran en Opening Nights, unes sessions de DJs en col·laboració amb l’Embassa’t, el festival de música independent del Vallès.


Lliure de Gràcia

Gràcia obrirà temporada amb una versió lliure de Hamlet (9/10) de Shakespeare de la companyia peruana Teatro La Plaza;  que també s’engloba en el projecte Ànima Lliure. Dirigit per Chela de Ferrari, el muntatge parteix de les experiències d’un repartiment d’intèrprets amb Síndrome de Down.

La seguiran tres propostes de nova creació: Caramel (06/11), un espectacle de les germanes Clara Ariadna Peya (Les Impuxibles); amb textos de Pablo Messiez sobre el consum de substàncies; Totentanz – Morgen ist die Frage (5/12);  una nova proposta de La Veronal creada a partir de la dansa de la mort que dirigirà Marcos Morau;, i Olympia (09/01), una peça de Carlota Subirós sobre els referents artístics i personals; que parteix de la seva estima al Lliure de Gràcia.

També es podrà veure a Gràcia 14.4 (19/02), el nou muntatge de Sergio Peris-Mencheta i Juan Diego Botto; creat amb el testimoni real d’Ahmed Younoussi, una peça que denuncia la realitat de l’emigració:  a la frontera sud de l’Estat, i Kill Me (19/03), una proposta de la coreògrafa argentina Marina Otero programada en el marc del festival Dansa Metropolitana;  i protagonitzat per quatre ballarines amb trastorns mentals.

El dramaturg i director Tiago Rodrigues tornarà al Lliure, en aquesta ocasió per presentar una nova versió del seu primer text, Cor dels amants (25/04), que protagonitzaran Joan Carreras i Marta Marco. La programació de Gràcia s’acabarà amb la reposició d’un dels èxits de la temporada passada, L’imperatiu categòric (04/06) de Victoria Szpunberg.

Espai Lliure

La programació de l’Espai Lliure, que es recupera la temporada vinent com a espai d’exhibició permanent; arrancarà amb la producció de la Sala Flyhard La nit del peix kiwi (16/10) de Josep Julien. La seguirà la peça d’autoficció d’Andrea Jiménez Casting Lear (13/11), elaborada a partir del clàssic de Shakespeare;  i que convida cada nit un actor diferent, i Prosopopeya (13/01), un espectacle de La Bella Otero;  (Emma Arquillué Pablo Macho Otero) que defensa la ficció teatral.

Paral·lelament a aquests tres espectacles, l’Espai Lliure acollirà tres muntatges per a públic familiar que es podran veure en cap de setmana: Un tros de pa (22/10) de la Cia. Les PinyesReiterat rei tarat (11/12) de Jordi Oriol amb direcció de Nao Albet, i Tumbalafusta (22/01); de Xavier BobésPau Matas i La Ruta 40.

Amb la nova temporada, l’Espai Lliure es converteix també en el lloc on s’exhibirà anualment l’espectacle: creat amb alumnes graduats de l’Institut del Teatre en el nou projecte IT Teatre Lliure. Aquest any serà Electra (26/02) de SòfoclesEurípides Esquil, dirigit per Alícia Gorina. Amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el projecte de col·laboració amb l’Institut del Teatre es reformula i s’enforteix augmentant el nombre de funcions programades i fent gira pel territori. Per acompanyar l’exhibició de l’espectacle al territori, també s’engega el programa pilot de mediació artística i comunitària: Reverberacions IT Teatre Lliure, que dissenyarà l’artista Marta Galán Sala;  per tal de sumar i potenciar la participació cultural ciutadana en el projecte.

Tancaran la programació de l’Espai Lliure El peix daurat (03/04), un monòleg d’Anna Agulló Prieto que comparteix la seva experiència: amb el trastorn mental, i Una mena d’Alaska (07/05) de Harold Pinter, un joc entre la realitat i el somni;  dirigit per Ivan Benet amb la participació del ballarí Andrés Corhcero.


Activitats

La guionista i periodista Anna Guitart, la politòloga i periodista Andrea Gumes i el periodista i actor Queco Novell; moderaran de manera alterna els col·loquis postfunció i seran al capdavant de La plaça, un espai audiovisual d’entrevistes en profunditat a creadores i creadors: presents a la programació que s’estrenarà la propera temporada a CaixaForum+.

En record de la periodista Anna Pérez Pagès, que va conduir els col·loquis postfunció del Lliure els darrers anys, el teatre organitzarà una taula participativa amb el títol: La lluita no s’apaga: més periodisme cultural, si us plau! (19/06/24) i acollirà el lliurament del: Premi Anna Pérez Pagès al periodisme cultural (25/03), una iniciativa de les periodistes: Gemma Ruiz, Júlia Bertran, Anna Guitart, Clàudia Rius, Neus Masferrer i Anna Aurich.

Una altra de les novetats de la temporada seran les sessions In situ, en les quals es convidarà els espectadors: a ocupar l’escenari per reflexionar amb diferents professionals –Josep Maria EsquirolRita RakosnikBonaventura ClotetAntonio Centeno i Marina Garcés;– sobre alguns dels temes més destacats de la temporada.

Seguiran activitats com els Dilluns d’Arxiu, les visites guiades obertes al públic, l’aliança amb Pallassos Sense Fronteres –que: a més dels espectacles a la plaça Margarida Xirgu inauguraran una exposició al Lliure de Gràcia amb motiu del seu 30è. aniversari–, el projecte Unlock the City en el marc del programa Europa Creativa, Barcelona Dibuixa, els Premis Teatre Lliure; UB i el projecte UOC – Teatre per prescripció facultativa. 


Programa educatiu

El Teatre Lliure segueix apostant pel programa educatiu donant continuïtat als projectes que tenia en marxa amb la: programació escolar, les activitats complementàries als espectacles i les activitats als centres educatius –La caixa del Lliure, Artistes EN RESiDÈNCiA;  i Escena Pilot–, i se sumarà al programa Escoles Tàndem de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

De cara a la Temporada 24/25 hi haurà també un canvi en l’equip de direcció del Lliure. A partir de l’1 de setembre, Cesc Casadesús s’incorporarà com a adjunt a la direcció del teatre; agafant el relleu d’Ivan Benet, que ha estat una peça clau en la fase d’arrancada del projecte de Manrique;  i que a partir del mes de juliol es dedicarà a la seva carrera professional: com a actor i director d’escena.

A partir d’avui, i durant una setmana, es poden comprar els abonaments de 10, 6, 4 o 2 entrades;  i triar les entrades amb prioritat. A partir de divendres 21 de juny s’obrirà la venda d’entrades al públic general.

Amb la presentació de la nova programació, el Teatre Lliure posa punt final a la Temporada 23/24;  que ha tancat amb un 81% d’ocupació, 87.758 espectadors –la Temporada 22/23 va registrar un 74% d’ocupació i 82.431 espectadors– i un públic que es manté en una mitjana d’edat de 45 anys.

Author