El TNC ha presentat avui una la que serà la temporada vinent del teatre; amb una programació per compartir emocions i plena de propostes; que parlen de la voluntat de canvis i de vides als marges. La directora del teatre, Carme Portaceli, ens ha parlat de la que serà la seva quarta temporada com a directora artística del TNC.

Es tracta d’una programació amb 39 propostes obertes a tots els públics i amb la vocació de continuar sent una porta al món. També avui comença la venda dels abonaments i dels packs jove: un període exclusiu de venda i reserva fins al 17 de juliol. El TNC agraeix la confiança, la fidelitat i la proximitat del públic amb el projecte artístic actual: 5.701 persones s’han abonat a la Temporada 2023/2024 del TNC. Amb aquesta xifra, el Teatre Nacional de Catalunya bat el seu rècord històric d’abonats per segon any consecutiu.

Amb paraules de Carme Portaceli, “l’art ha estat prohibit massa vegades” i “la censura s’adapta als nous temps per continuar exercint-ne el control”. “Les dones també ens hem hagut de col·locar sempre al marge del que estava previst per a nosaltres; per poder desenvolupar-nos, així com les persones que pertanyen a altres cultures; i que constantment són relegades. Aquesta temporada -avança-  tenim moltes propostes que parlen de vides als marges”.

Els marges és el concepte que englobarà la programació i que prendrà el relleu a la també necessària “memòria”; per lluir, també, en lletres de neó damunt la porta de la Sala Gran.

La nova temporada 2024/2025 començarà el 18 de setembre amb Hamlet.02 de Sergi Belbel al Taller de pintura; amb Enric Cambray disseccionant davant el públic, com un monologuista del segle XXI, el segon acte de Hamlet. Uns dies després, el 26 de setembre, s’inaugurarà la programació de la Sala Gran; amb un gènere que ha recollit molts adeptes al llarg de la història del Teatre: el musical. Després d’experiències anteriors al TNC com Mar i cel, El crim de Lord Arthur Saville; o Molt soroll per no res, arribarà Ànima (a la foto), una història a partir de fets reals; que té com a punt de partida la indústria de les pel·lícules d’animació dels grans estudis nord-americans. Una producció pròpia amb una partitura i un llibret excel·lents en mans d’un equip jove i ple de talent (guanyador de la primera edició del RIIIING!): idea original d’Oriol Burés, dramatúrgia de Blanca Bardagil, Oriol Burés i Víctor G. Casademunt, i direcció escènica de Gara Roda.

Amb paraules de Natàlia Garriga, consellera de Cultura, “és important que el Teatre Nacional de Catalunya comenci la seva temporada amb el musical Ànima a la Sala Gran; una aposta per la nova creació jove amb un text nou. Perquè la nostra feina com a institucions públiques és arriscar i apostar per produccions noves i ambicioses. I amb aquest risc, crear nous hàbits, trencar estereotips, normalitzar formats petits i grans, i meravellar el públic: creant musicals memorables en llengua catalana”. 

La Sala Petita s’obrirà el 2 d’octubre amb Vosaltres, les bruixes, de Jan Vilanova Claudín i dirigida per Alícia Gorina. Una altra producció pròpia que convida a fer una mirada històrica i a desmuntar creences, prejudicis i fantasies. I el primer espectacle de la Sala Tallers serà, el 16 d’octubre, Loneliness, amb dramatúrgia, direcció i coreografia de Roberto G. Alonso. Una proposta que a través del moviment, la música i la creació audiovisual explora la necessitat de tancar ferides.

Tolstoi: “Tothom vol canviar el món, però ningú vol canviar-se a si mateix”.  

Anna Karènina de Tolstoi, l’obra més representativa del realisme rus i referent de la literatura universal; es representarà a la Sala Gran del 21/11/24 al 29/12/24 adaptada per Anna Maria Ricart Codina;  dirigida per Carme Portaceli i interpretada per Louise Bergez, Jordi Collet, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Ariadna Gil (foto); Miriam Moukhles, Bernat Quintana, Bea Segura. Es tracta d’una coproducció del TNC amb el KVS de Brussel·les, el Teatro Nacional São João de Porto i el Théâtre Nanterre-Amandiers (París). Farà una gira internacional per Brussel·les, Zagreb, París, Porto i Amsterdam.

CLOENDA DE L’ANY GUIMERÀ

 

La producció pròpia L’aranya (foto), d’Àngel Guimerà, donarà la benvinguda al 2025 a la Sala Gran del 30/1/2025 al 9/3/2025. Un drama sobre il·lusions i desenganys, amors i desamors, fidelitats i traïcions amb dramatúrgia i direcció de Jordi Prat i Coll, que ha traslladat l’acció de la Barcelona del 1908 a la Girona del 1968. Continuant amb la dinàmica d’altres temporades, l’obra també farà gira per territoris de parla catalana. Amb motiu de la celebració de l’Any Guimerà que haurà tingut lloc al llarg del 2024, el TNC acollirà l’acte de cloenda d’aquesta commemoració el 26 de novembre del 2024 a la Sala Gran (Departament de Cultura, Ajuntament del Vendrell, Institució de les Lletres Catalanes).

Paral·lelament, a la Sala Petita es podrà veure del 06/03/25 al 06/04/25 Marie, la roja; una de les poques obres teatrals de Rosa M. Arquimbau que va arribar a estrenar-se a Barcelona. Un text que fascina pel seu pensament avançat, per l’atreviment de fer protagonista una dona: profundament compromesa amb la lluita social i els drets de les dones,; i per endinsar-se en un espai tabú i complex d’abordar com són les presons. Amb dramatúrgia de Carles Mallol i direcció d‘Ester Villamor Baliarda.

La tercera fuga Sala Gran del 24/04/25 al 01/06/25, és una obra escrita per Victoria Szpunberg; basada en el periple real que ha de fer una família al llarg dels anys; que comença a Ucraïna als anys vint del segle passat i avança cap als nostres dies tot passant per Berditxiv; Buenos Aires i Barcelona, entre altres indrets. Per aquelles dates (del 15/05/25 al 08/06/25), la Sala Petita acollirà Anatomia d’un suïcidi, d’Alice Birch, amb traducció de: Víctor Muñoz i Calafell i direcció de Glòria Balañá Altimira. Un estudi valent de la desesperació i l’amor amb la maternitat; com un ham que travessa les històries de tres dones.

Durant la temporada 2024/2025 el TNC també apostarà per les següents coproduccions: a més a més de Hamlet.02 i Loneliness; el TNC coproduirà Gola (Oriol Pla Solina i Pau Matas Nogué – Bitò); Massa brillant (Oriol Puig Grau – Teatres en Xarxa);  Primera sangre (María Velasco – Centro Dramático Nacional); Els contrabandistes de llibres de Daraya (un projecte de la companyia Dau al Sec); Les jours de mon abandon (Elena Ferrante – Théâtre National Wallonie-Bruxelles com a productor principal); Suite N.4: Do Not Disturb (HOTEL col·lectiu escènic); Hannibal (J. Mthombeni – KVS de Brussel·les com a productor principal) i Alícia en un món real (un projecte de la Cia. La Briana – Magrana Escena); I tindrà diverses companyies convidades amb els espectacles: Breve historia del ferrocarril español (Joan Yago – CDN); An-ki (Cia. Ortiga), Macarron Power (Sol Picó) i Sotabosc (Inspira Teatre), totes tres dins de la programació El TNC Petit; ∞ {Infinite} (Humanhood); Vudú (3318) Blixen (Angélica Liddell); el cicle del Mediterrani Barcelona Calling Palestina; iaia (Mambo Project);  i The Hours (Michael Cunningham – Internationaal Theater Amsterdam ITA) en el marc del Grec Festival de Barcelona.

El TNC continua amb la seva voluntat d’internacionalització i aposta, de nou, per diferents projectes “d’anada i de tornada”.

D’acord amb un dels objectius de la Direcció artística del Teatre, el TNC continua treballant els llaços de col·laboració amb altres teatres europeus per tal de fer del TNC una porta al món: tant una porta d’entrada (acollir espectacles de projecció internacional), com una porta de sortida; (portar projectes catalans a altres teatres europeus així com a la resta de territoris de parla catalana). En aquesta línia, el TNC continuarà amb altres projectes ja iniciats des de la primera temporada de Carme Portaceli; com a directora artística:  Dramatúrgia emergent europea, que aquest any permetrà iniciar una col·laboració amb el Zagrebačko Kazalište Mladih (Jove Teatre de Zagreb); TDDAY, la lectura dramatitzada del Theatre Democracy Day (TDDAY) dins del projecte internacional Between Lands; que aquest any girarà: entorn de la salut mental. I 365 Dones l’any, un cicle que cada any recupera una figura femenina invisibilitzada per la història; i que permet teixir una xarxa de col·laboració amb les companyies de teatre amateur.

I per acabar, durant la temporada tindrem l’oportunitat de descobrir: dos nous projectes que es duran a terme per primera vegada al TNC: El meu clàssic, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes i que enguany ens acostarà a l’univers d’Aurora BertranaVicent Andrés Estellés, Joana Raspall i Jacint Verdaguer; i Choreolab Internacional, una plataforma coreogràfica internacional i de col·laboració que convida tres coreògrafs internacionals emergents de països diferents a crear tres peces de dansa originals.

Una temporada diversa i que de ben segur que satisfarà tots els gustos.

En els darrers anys, el públic jove ha augmentat a les sales del TNC i ara representa un 25% dels espectadors. L’objectiu d’atreure els joves al món teatral s’ha assolit amb propostes culturals interessants i econòmiques.

 

Author