El Teatre Romea ha estat guardonat amb la Medalla de Oro de la Academia de las Artes Escénicas de España. Aquest guardó, que distingeix aquelles iniciatives que treballen per l’excel·lència i la dignitat de totes les professions de les arts escèniques, és la màxima distinció que otorga la Academia de Artes Escénicas de España. El guardó es lliurarà, per primera vegada en deu anys, fora de Madrid, concretament al Teatro Calderón de Valladolid, el proper 4 de novembre, posant en valor així el teatre i els monumentals espais per a la creació i la difusió de les arts escèniques a nivell nacional.

Apart del Teatre Romea enguany també han estat guardonats la companyia andalusa La Zaranda, companyia habitual de la programació del Teatre Romea, el Teatro Palacio Valdés d’Avilés, el Teatro del Soho Caixabank de Màlaga i el Palacio de Bellas Artes de Ciutat de Mèxic.

Aquest reconeixement se suma a d’altres guardons que ha rebut el Teatre Romea al llarg dels últims anys com el Premi a la Millor Programació de Teatre d’Espanya de la Feria Internacional de Teatro de Huesca (2005), el Premi Max al Millor Empresari o Productor Teatral (2007), El Premi Chivas Telón al Millor Centre de Producció (2007), el Reconeixement a la trajectòria de l’AADPC (2011), la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de L’Ajuntament de Barcelona (2014), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2015) i el Premi Ramblista d’Honor (2019), entre d’altres.
El Teatre Romea va néixer com a teatre privat el 1863, orientat cap a la petita burgesia i les classes populars. L’any 1981, es va convertir en el Centre Dramàtic de la Generalitat, complint el paper de Teatre Nacional fins a la creació del Teatre Nacional de Catalunya.
És l’any 1999 quan comença la seva nova etapa sota la gestió del Grup Focus que encarrega la direcció artística a Calixto Bieito, un dels directors escènics espanyols amb més projecció internacional. Des d’aleshores, el Teatre Romea s’ha convertit en un espai de rabiosa actualitat artística, que s’arrisca amb propostes innovadores. Transgressió, provocació, reflexió i entreteniment, són la marca d’aquest centre de producció, generador de debat cultural contemporani. Al 2011, la direcció artística del Teatre Romea passa a mans de Julio Manrique; al 2014, Borja Sitjà en pren el relleu i, entre el 2017 i el 2018, Carles Canut es posa al capdavant de la direcció del Romea. El mes de febrer del 2019, Josep Maria Pou és nomenat nou director artístic del Romea.

———————————————————–

Author