El Teatre Tantarantana obre temporada amb ‘Persones potencialment perilloses’ creació de Produït per H.I.I.I.T.

08.31.2019

Author

El Teatre Tantarantana ha presentat ja l’espectacle que obrirà la temporada 2019/20: Persones potencialment perilloses de Produït per H.I.I.I.T. Aquesta primera estrena s’emmarca dins EL CICLÓ, el Projecte de Suport a les cinc companyies en residència del Teatre Tantarantana. A la roda de premsa hi han assistit Ferran Murillo, director de la sala, Roger Torns, director i dramaturg de l’espectacle, Laura Daza, actriu i compositora de la música, Romina Cocca, actriu, Alez Sanz, actor i David López, actor.

Amb l’estrena de Persones potencialment perilloses la sala es planteja dos objectius ben clars: “D’una banda volem consolidar una línia de programació que posa en valor el creadors per sobre del producte i també donar a conèixer els nombrosos projectes que desenvolupa la sala més enllà de l’exhibició”, exposa el seu director Ferran Murillo.

Sobre Produït per H.I.I.I.T, la companyia responsable de l’espectacle, Ferran Murillo ha destacat la seva visió del teatre com a eina de debat i l’interessant treball amb la música com a part del discurs dramatúrgic. “No treballem amb “noms”, treballem amb grans creadors“, ha remarcat el director de la sala per a presentar la companyia.

Persones potencialment perilloses serà el quart espectacle de Produït per H.I.I.I.T i la seva primera estrena dins la residència trianual EL CICLÓ, Projecte de suport a cinc companyies en residència, a la que tant Laura Daza com Roger Torns han assegurat que deuen la consolidació del seu projecte creatiu. “Produït per H.I.I.I.T no existiria sense EL CICLÓ”, han afirmat.

UNA QÜESTIÓ FAMILIAR EXTRAPOLABLE A QÜESTIONS POLÍTIQUES
L’espectacle parteix d’una situació de tensió dins la vida d’una família: El Negre, un gos potencialment perillós, mossega la mà de la Raquel; i l’Ismael, el seu germà, no pensa deixar-ho passar. A partir de la tensió que es genera entre els germans coneixerem la història d’una mare que vol protegir els seus fills, un fill que no pot estimar i una filla que no coneix la veritat.

L’espectacle vol aproximar-se als mecanismes de control i de poder que assenyalen l’estrany com a perillós traslladant-los al si de la vida familiar per a que l’espectador s’hi pugui confrontar.“Un gos potencialment perillós no és més agressiu que la resta, simplement pot fer més mal si mossega. Vist així, quants de nosaltres som potencialment perillosos? Un poeta? Algú que denuncia? Algú que s’exilia? Algú que parla quan toca callar?”, comenta l’actriu i co-creadora de la companyia Laura Daza.

MÚSICA ORIGINAL I NECESSÀRIA
Un dels principals trets de la companyia Produït per H..I.I.I.T és que tots els seus espectacles compten amb música de composició original que no és un acompanyament de l’acció sinó un element necessari dins la dramatúrgia.
La trama de Persones potencialment perilloses combina escenes que fan avançar amb un concert de rap en directe que porten a terme dos dels personatges. La composició musical, a càrrec d’Alex Marteen i Laura Daza fa servir fragments de composicions clàssiques (Els Planetes de Gustav Holts) com a base per a temes contundents i agressius de rap. “Ens hem apropat al rap perquè és violent, parla clar, però alhora és molt poètic” han coincidit Alex Sanz i Laura Daza, els actors encarregats d’interpretar les cançons. “La poesia també és potencialment perillosa per als mecanismes feixistes de control.”

“LES TRAGÈDIES JA NO S’EXPLIQUEN. S’ESBORREN”
 “Vivim exposats constantment a tragèdies: violacions, assassinats, persones abandonades a alta mar… però les oblidem perquè en ve una de nova que està de més actualitat. Aquest ritme elimina el nostre mecanisme per a sentir pietat, i així és com agafen poder els feixismes”,  comenta el director de l’espectacle. És per això que la proposta ha volgut prendre alguns trets de les tragèdies clàssiques, com ara un protagonista heroic que lluita per saber la veritat o les mencions al destí i la possibilitat de canviar-lo. També de la tragèdia clàssica pren l’aparició del cor, que a Persones potencialment perilloses es converteix en concert de rap en directe. “Però no és un espectacle tràgic. És directe, i moltes vegades és còmic. Però sí que té un final força èpic!” assegura, divertit, el director.

Persones potencialment perilloses ja és en cartell i es podrà veure fins el 22 de setembre a la sala Baixos22 del Teatre Tantarantana. És una co-producció de Produït per H.I.I.I.T i Tantarantana dins EL CICLÓ, Projecte de suport a la creació de les companyies en residència.

Author