Temporada Alta tanca la seva 27a edició refermant-se com un dels grans expositors de les arts escèniques tant al país com a nivell internacional. En aquesta edició han assistit als espectacles de Temporada Alta un total de 48.825 espectadors, xifra que representa un 94,4% d’ocupació, que en total suposa 2.648 espectadors més respecte el 2017 i un increment de 4 punts. En total, s’han presentat 96 espectacles i s’ha arribat a les 228 funcions, perquè la gran demanda d’entrades ha obligat a afegir 23 funcions addicionals, un total de 5.657 noves entrades a la venda.
La xifra total de participants a Temporada Alta s’eleva a les 59.299 persones si, als espectadors de sala, hi sumem els participants a les activitats complementàries (3.552) i els participants al projecte A Tempo (6.206). La mitjana d’edat del públic que ha comprat entrades és de 40 anys ( s’ha rejovenit en tres anys respecte l’any passat) i en un quasi 67%, les persones que han fet la compra són dones, davant un 33% d’homes.
Teatre i realitat social
Salvador Sunyer, responsable del Festival, recorda, en el moment de fer balanç, que les consumidores majoritàries de cultura, al Festival i fora, són elles. I del prop de centenar de veus que s’han aixecat en aquesta edició de Festival per abordar grans temes socials, el mascilsme estructural i els feminicidis han tingut el seu espai. “Hi ha hagut espectacles sobre el poder, la llibertat d’expressió, la situació al país, el liberalisme o l’eutanàsia”, assenyala. En la seva valoració personal, Sunyer troba que els espectacles més interessants són aquells “dedicats a la persona i als temes socials”. Idestaca alguns títols d’aquesta temporada: “creiem que ho hem fet molt i molt bé” incoroporant a la programació espectacles com Rèquiem pour L, d’Alain Platel, en què es barregen cultures (jazz amb la música de Mozart) i s’aborda una qüestió tan intrínsecament humana com és la relació entre la persona i la mort. Segons Sunyer, va generar un interessant debat entre el públic que el porta a enllaçar un altre, de debat, que també s’ha generat en aquesta edició: el de la controvèrsia sobre el muntatge de Jan Fabre, The generosity of Dorcas. El reputat director europeu està denunciat per vexacions i sexisme per part de 20 artistes que havien treballat amb ell. “El debat va ser, trobo, superficial”, assenyala Sunyer. “Havíem de prohibir l’espectacle? N’hi ha prou amb la paritat? Crec que des del món de la cultura hem de ser més profunds”.
Troba molt més útil, en canvi, en la lluita contra el masclisme la instal·lació Macho Man, ideada per Àlex Rigola. 888 persones (entre professorat i alumnat) de 4t d’ESO, batxillerat, cicles formatius i cursos universitaris van passar pels diferents compartiments d’aquesta instal·lació i van assistir a sessions posteriors assessorades per professionals de la psicologia. Si fixem la mirada en el públic no escolar que ha passat pe aquesta instal·lació, un 73% dels compradors de les entrades per a les funcions són dones, un 27% són homes.
Sunyer està molt satisfet de l’experiència A Tempo, que inclou les activitats Temporada Alta a l’aula, Artistes a l’aula i Crea el teu projecte. L’objectiu és potenciar les relacions entre el món cultural i educatiu gironins. Al llarg del Festival hi han participat 5.579 estudiants i 557 docents de 34 centres educatius s’hi han implicat. En total s’han fet 191 activitats que han comptat amb la col·laboració de 70 artistes. L’activitat del projecte no s’acaba encara i en els propers mesos continuaran les activitats Artistes a l’Aula. A més, el pròxim juliol del 2019, tindrà lloc la tercera edició del Seminari per a Professionals, per formar a aquelles persones que busquen eines per dissenyar i desenvolupar projectes d’educació a través de les arts.
Internacionalitat
Temporada Alta ja forma part del circuit internacional de festivals i com a tal, enguany, ha programat alguns dels grans noms de l’escena europea i de l’altra banda de l’Atlàntic com Thomas Ostermeier, la companyia 1927, Oskaras Korsunovas, Alain Platel, Jan Lauwers i Needcompany, Stefan Kaegi, Jan Fabre, Cristiana Morganti, Benjamin Lazar i Slava Polunin. La programació internacional del Festival també ha inclòs artistes i companyies del país que treballen a nivell internacional. En total, s’han presentat 20 espectacles de fora de Catalunya, amb l’objectiu de no només incorporar noms internacionals al programa sinó impulsar projectes que ajudin als artistes catalans a internacionalitzar-se. La Setmana de programadors ha arribat enguany a la seva vuitena edició. La presència de professionals internacionals i nacionals s’ha recuperat i el Festival ha assolit la xifra de 92 assistents de 12 països diferents.
Altres exemples d’obres coproduïdes pel festival que ja tenen gira garantida són: Macho Man d’Àlex Rigola que després d’estrenar-se a Temporada Alta actuarà a Teatros del Canal de Madrid i farà gira per l’Estat espanyol i a nivell internacional. També Kassandra té prevista gira catalana el 2019, Mili KK anirà a La Seca Espai Brossa el maig del 2019 i després farà gira per Catalunya i Els ocells faran temporada a la Sala Beckett de Barcelona per continuar també per territori català. En total, 15 de les 23 produccions, ja tenen gira o temporada prevista.