En el marc del Festival Clàssics, el cicle El meu clàssic consta de quatre sessions; i se centren en quatre autors que han parlat de la Natura.
– El cicle, que acosta l’obra dels autors a través de nous llenguatges i que estarà dirigit per Ferran Dordal; té lloc per primera vegada al TNC.
– Les propostes compten amb els actors Mercè Sampietro, Sergi Torrecilla, Mònica Almirall i Albert Prat; els músics Núria Conangla, Judit Farrés, Nico Roig i Roger Mas, i els experts: Oriol Ponsatí-Murlà, Irene Mira-Navarro; Margarida Prats i Maria Sevilla.

– El cicle El meu clàssic és una proposta conjunta del Festival Clàssics, la Institució de les Lletres Catalanes i el TNC.

La 6a. edició del Festival Clàssics se centra en el tema de la Natura i, dins del cicle El meu clàssic:  organitzat conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes i del Teatre Nacional de Catalunya proposa: quatre mirades sobre la natura d’autors de la literatura catalana. Cadascuna de les quatre sessions, dirigides per Ferran Dordal, seran peces úniques; que utilitzaran tres llenguatges per parlar de l’autor i la seva obra: la presentació conceptual del seu univers literari en relació amb la immortalitat, la lectura de textos i la improvisació musical. Els protagonistes seran Aurora Bertrana, amb Oriol Ponsatí-Murlà, Mercè Sampietro i Núria Conangla (22 d’octubre); Vicent Andrés Estellés, amb Irene Mira-Navarro, Sergi Torrecilla i Judit Farrés (5 de novembre); Joana Raspall, amb Margarida Prats, Mònica Almirall i Nico Roig (12 de novembre); i Jacint Verdaguer, amb Maria Sevilla, Albert Prat i Roger Mas (17 de desembre).

Els quatre espectacles són únics i tindran lloc a la Sala Petita del TNC. Les entrades per als espectacles són gratuïtes i es poden adquirir a través del web del festival.

Aurora Bertrana:
amb Oriol Ponsatí-Murlà (expert), Mercè Sampietro (actriu) i Núria Conangla (música)

Dimarts 22 d’octubre, a les 19 h
Sala Petita del TNC

L’obra d’Aurora Bertrana es desplega a través de paisatges naturals ben diversos: mar i muntanya, natura d’aquí i llunyana, llocs desèrtics o plens de vida. La seva literatura acull tant la bellesa literària dels idil·lis naturals com, potser més pròpiament, el seu caràcter destructiu i el sentiment de confrontació amb el que no és humà. Amb les explicacions d’Oriol Ponsatí-Murlà, la veu de Mercè Sampietro i la música de Núria Conangla: tindrem l’oportunitat de conèixer més a fons la vida i l’obra de l’autora; i d’explorar aquesta relació complexa amb el món natural i l’impacte que la natura té en nosaltres.

Vicent Andrés Estellés:
amb Irene Mira-Navarro (experta), Sergi Torrecilla (actor) i Judit Farrés (música)

Dimarts 5 de novembre, a les 19 h
Sala Petita del TNC

Vicent Andrés Estellés és un poeta que descriu el món des del lloc on es troba: des de la seva finestra, des del present, des del vers i des d’una mirada sempre atenta a: la matèria i a la connexió entre la vida natural i la quotidianitat humana. El record viu dels llocs i del passat recorre tota la seva obra. La paraula del poeta traça un mapa en color; que permet recórrer les emocions evocades per l’entramat de ciutat i natura que dibuixa la seva poesia. Explorarem aquest mapa d’escenes, carrers, hortes, rius i muntanyes amb les explicacions d’Irene Mira-Navarro, la veu de Sergi Torrecilla; i la música de Judit Farrés en directe.

Joana Raspall:
Margarida Prats (experta), Mònica Almirall (actriu) i Nico Roig (músic)

Dimarts 12 novembre, a les 19 h
Sala Petita del TNC

La natura és present, de diferents maneres, en tota l’obra de Joana Raspall: tant en els poemaris per a adults com en la seva poesia infantil. En la seva obra poètica, els jardins esdevenen imatge del pas del temps i de la pròpia vida; i la natura personificada es presenta com un mar de metàfores emotives. Els contrastos entre els diferents poemaris, la seva relació amb la biografia de l’autora i el seu context històric;  i la profunditat de les seves reflexions i sentiments, floriran de nou amb les explicacions de Margarida Prats;  la veu de Mònica Almirall i la música de Nico Roig en directe.

Jacint Verdaguer:
Maria Sevilla (experta), Albert Prat (actor) i Roger Mas (músic)

Dimarts17 de desembre, a les 19 h
Sala Petita del TNC

Poeta fundacional, figura clau de la Renaixença i autor d’una obra pionera, Jacint Verdaguer troba en la natura un element importantíssim per articular la seva poesia. En ple procés de construcció nacional, cel i terra, onades i muntanyes, són essencials al caràcter interior de la pàtria literària i per a la seva obertura a la cultura i a les tradicions mediterrànies. En la natura de Verdaguer, amb els Pirineus com a escenari privilegiat, hi batega la sensibilitat romàntica que reviu la grandesa dels mites en la infinitud del món i de la divinitat. Aquesta força poètica torna a la vida amb les explicacions de Maria Sevilla, la veu d’Albert Prat i la música de Roger Mas en directe.

Festival Clàssics
El Festival Clàssics posa els clàssics al centre de les energies creatives d’avui;  promou el diàleg amb el passat per donar força i profunditat a la cultura contemporània; i impulsa relectures dels clàssics que ens emocionin i que ens ajudin a pensar sobre preocupacions essencials de la humanitat. El Festival d’Arts Contemporànies i Pensament va néixer l’any 2019 i en les cinc edicions ha comptat amb artistes com: Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola, Les Impuxibles, Jordi Savall, Maria Arnal i Marcel Bagés, Abel Azcona, Enric Casasses, Sandra Balsells;, entre d’altres. El gruix de la programació de la sisena edició se celebrarà d’octubre a desembre.

La Casa dels Clàssics
La Casa dels Clàssics és un espai que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps; i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles, entre un públic ampli, divers i transversal. Acostant-los a les escoles, als mitjans de comunicació, a la política i al carrer, busca ser font d’inspiració: a l’hora de construir el país i el món que volem. La Casa dels Clàssics és l’entitat responsable de l’edició de la col·lecció «Bernat Metge» i organitza des del 2019 el Festival Clàssics, entre altres esdeveniments com passejos, seminaris i conferències.

 

Author