El TNC homenatja el col·lectiu de floristes de Catalunya i els dedica una funció

10.22.2019

Author

El Teatre Nacional de Catalunya, juntament amb el Mercat Central de la Flor de Mercabarna i amb el Gremi de Floristes de Catalunya, dedica la funció de La Rambla de les Floristes del 27 d’octubre al col·lectiu de floristes de Catalunya. La finalitat d’aquesta col·laboració és reivindicar els/les floristes com l’essència de la Rambla de Barcelona, així com homenatjar tots els treballadors i treballadores del sector de la flor a Catalunya.

El Mercat Central de la Flor desenvolupa la seva activitat des del 1964, heretada de la llarga tradició comercial de floristes i que es va iniciar a principis del segle XX a la Rambla de Barcelona. Conscients d’aquest vincle, el Mercat Central de la Flor de Mercabarna, el Gremi de Floristes de Catalunya i el Teatre Nacional de Catalunya ofereixen als professionals del sector un descompte especial per a la funció del 27 d’octubre a la Sala Gran. 

L’any 1935, quan es va estrenar per primera vegada La Rambla de les Floristes al Teatre Poliorama, la Rambla de Barcelona i les seves floristes ja eren un dels trets més emblemàtics i amb més personalitat de la ciutat. A finals del mateix 1935, Federico García Lorca també va estrenar Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores al Teatre Poliorama. La protagonista de l’obra, representada per l’actriu Margarida Xirgu, rebia un ram de flors anònim que provenia d’una floristeria de les Rambles. I és en aquest context que Federico García Lorca i Margarida Xirgu van voler dedicar una funció exclusiva de Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores al col·lectiu de floristes de la Rambla de Barcelona.

La Rambla de les Floristes és una obra de Josep Maria de Sagarra amb direcció de Jordi Prat i Coll que es podrà veure fins al 24 de novembre a la Sala Gran del TNC.  Es tracta d’una producció del TNC que, un cop acabi les funcions a la Sala Gran, sortirà de gira per Catalunya.

Un retrat de la societat catalana a partir d’un dels seus grans símbols, la Rambla de Barcelona

A la Rambla de les Flors, s’hi passegen amb tota promiscuïtat les múltiples facetes de la calidoscòpica realitat barcelonina. Testimoni d’excepció de les agitacions polítiques, la parada de l’Antònia ofereix perfums i colors a tothom que s’hi vol acostar, mentre resta fidel al passeig que l’ha vist créixer. I avui, vuit dècades després que Josep Maria de Sagarra escrivís la seva oda al carrer més emblemàtic de Barcelona, la Rambla continua vertebrant les confluències de la nostra realitat.

Un clàssic del teatre català en què ressonen les commocions polítiques de dos moments estructurals en la nostra història recent. Per una banda, l’estrena va ser el març del 1935, mesos després que Lluís Companys proclamés l’Estat Català. Per una altra banda, l’obra està ambientada poc abans de la revolució de la Gloriosa de 1868, amb què es posaria fi a les tres dècades del regnat d’Isabel II.

Author