El TNC i La Joven porten els joves revoltats de la ‘banlieue’ a la sala Tallers

02.12.2020

Author

La companyia LaJoven porta a la Sala Tallers del TNC el muntatge Gazoline de Jordi Casanovas i dirigit per José Luis Arellano García. L’obra es va estrenar el 25 d’abril de 2019 al Teatre Conde Duque de Madrid però en realitat Casanovas la va escriure fa 14 anys, en el moment àlgid de conflictivitat social als suburbis parisencs. En aquest sentit, l’autor té ganes de veure com es rep “en el context català”, és a dir, pocs mesos després d’uns disturbis post-sentència del Suprem on ell troba paral·lelismes amb els esclats de violència a les ‘banlieues’ franceses. El muntatge està protagonitzat per cinc actors racialitzats que s’identifiquen amb la situació dels personatges que encarnen.

L’obra es podrà veure des d’aquest dimecres fins a l’1 de març de 2020 a la Sala Tallers. Al muntatge, cinc amics d’un suburbi de París es reuneixen una nit i es plantegen cremar el cotxe d’una persona molt rica. Des de fa uns dies, alguns incendis provocats apareguts en diversos indrets han destruït alguns vehicles. Els personatges protagonistes s

Els personatges protagonistes són els fills dels fills dels immigrants que van arribar sense res al país. Encara s’hi senten estrangers i Europa no els ofereix aquells valors de què fa ostentació. Són “amics de tota la vida, en un moment final de l’adolescència, quan probablement els seus camins començaran a separar-se i a tenir visions diferents sobre el món”, explica Casanovas. “Hi ha un debat sobre el tema –cremar o no el cotxe-, amb visions diferents, mentre van descobrint les coses que s’han anat callant entre ells”, diu l’autor d’aquesta “comèdia dramàtica, història d’amistat de gent que se sap amb poques oportunitats en un entorn molt alterat”. L’obra va escriure’s el 2006, després dels aldarulls que van protagonitzar  els joves veïns de la banlieue parisenca la tardor de 2005 . Casanovas assegura que ha tingut unes quantes versions fins a l’actualitat, inclosa una en què l’escena es situava als barris llatins de Nova Iork tot just després de la victòria de Donald Trump a les eleccions. Estava previst que es posés en escena el text situat a Paris, però els responsables de la exhibició van demanar a Casanovas una revisió i actualització, i així és com es va estrenar al teatre IATI de Nova Iork la primavera de 2017. 

 

Connexió París-Barcelona 

 

El dramaturg afirma: “Tinc ganes de veure-la en el context català, i arran dels esdeveniments que vam viure aquí fa uns mesos”, referint-se als disturbis post-sentència del procès). Rellegir-la en aquest context -i salvant les distàncies, matisa Casanovas- és interessant, “quan hem vist un jovent amb unes actituds que no havíem vist abans. Això dona peu a reflexionar sobre perquè passen aquestes coses i perquè algú necessita cridar més del compte i cremar un cotxe”, planteja. “L’obra ha anat evolucionant i l’he anat reescrivint i ara és el moment perfecte”, proclama l’autor. “Explica uns fets que d’alguna manera estem vivint aquí: generacions de persones que els seus avis havien sigut migrants, que ja han nascut aquí però no se’n senten del tot

Gazoline forma part del projecte Razas, una iniciativa que agermana LaJoven amb una companyia francesa a través del mecenatge de la suïssa Fundació Edmon de Rothschild L’objectiu de l’aliança és donar visibilitat i fomentar la diversitat ètnica en les arts escèniques. Els actors que formen l’elenc de l’obra han participat en els tallers-càstings convocats per La Joven perquè actors d’altres ètnies se sentissin cridats a participar en una companyia. LaJoven  va nèixerel 2012 amb l’ànim de portar el jovent al teatre –i els darrers anys també de reflectir la diversitat social als escenaris- i fins a dia d’avui ha estrenat 15 muntatges, en 70 ciutats espanyoles i ha aplegat més de 200.000 espectadors. Gazoline és esperançadora i està escrita amb ganes d’estimar tots els personatges, fins i tot comprenent aquells que plantegen idees allunyades al que un duu des de casa. El treball mira de comprendre’ls a tots, i es nota”, avança Jordi Casanovas. Els cinc personatges ficticis que protagonitzen l’obra tenen maneres diferents d’afrontar l’oosició a les injustícies. 

Els cinc actors, sorgits dels tallers organitzats per La Joven als quals van presentar-se 60 persones, són Mard B. Ase, que interpreta a Naïm, Michael Batista, André, María Alaidi, Eunice, Prince Ezeanyim, omar, i Delia Seriche, qui interpreta el personatge de Christine. En la mateixa línia de la companyia LaJoven, que vol atreure espectadors joves al teatre, les persones fins a 35 anys poden comprar entrades per veure Gazoline a 10 euros. 

Author