Un cop acabada la temporadam el TNC ens ha enviat un Balanç en què, d’acord amb el contracte programa establert entre la Generalitat de Catalunya i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), i acomplint la seva missió com a servei públic, ens comunica que tanca la temporada 2018-2019 contribuint de manera activa al creixement cultural de la ciutadania a través de les arts escèniques: “amb valors d’interès cultural de qualitat i d’excel·lència i, molt especialment, amb un rellevant compromís ètic i social.” La temporada 2018-2019 el TNC ha estat al servei de 276.860 usuaris (56.382 més que la temporada anterior).
BALANÇ DE LA TEMPORADA 2018/19
- 126.985 espectadors i espectadores han assistit als espectacles de la Sala Gran, la Sala Petita i la Sala Tallers del TNC (15.600 més que la temporada 2017-2018). Això suposa un 80% d’ocupació i 4.871 persones que s’han abonat a la temporada 2018-2019.
- 22.512 persones han assistit als espectacles en gira. Quatre coproduccions del TNC han fet 687 funcions de gira per 26 poblacions, entre les quals hi ha Palma de Mallorca, Manacor i poblacions de Catalunya. El TNC actua així com a capçalera del sistema d’equipaments públics i contribueix a la difusió de les arts escèniques arreu dels territoris de parla catalana.
- 59.544 persones han participat de les activitats paral·leles als espectacles (col·loquis, trobades postfunció, xerrades, etc.). El projecte artístic de les darreres temporades ha destacat especialment per fer del TNC, no només un centre d’exhibició d’espectacles, sinó també un espai de pensament vertebrador de projectes i un espai de reflexió i d’articulació de propostes diverses que aportin eines de coneixement a l’espectador. Per aquest motiu el TNC posa especial èmfasi en tota l’activitat programada més enllà de les obres de teatre i celebra l’excel·lent acollida per part del públic.
- 12.065 lectors dels clubs de lectura. Un any més el projecte de clubs de lectura Llegir el teatre, amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, creix i bat nous rècords. El projecte ja compta amb el suport de 116 biblioteques públiques de Catalunya i ha acollit 12.065 lectors, els quals han participat en un total de 584 sessions i han llegit un total de 8 textos de la temporada 2018-2019.
- 2.267 persones a les visites guiades.
- 26 docents assistents a la segona edició dels cursos de formació per a mestres, dins del programa educatiu i social del TNC.
- 53.461 persones als actes externs a la programació (lloguer d’espais).
Programació artística de la temporada 2018-2019:
El TNC ha presentat una programació artística que ha garantit com a eixos principals el patrimoni català universal, la innovació, la nova autoria catalana, el teatre contemporani, el teatre familiar, la dansa i les produccions internacionals.
La temporada 2018-2019 ha acollit un total de 27 espectacles:
- 4 espectacles de teatre clàssic universal: La bona persona de Sezuan, El jardín de los cerezos, El gran mercado del mundo i Afanys d’amor perduts.
- 5 espectacles de teatre contemporani universal: Tebas Land, Cartografía de una desaparición, El dolor, Kassandra i Stabat Mater.
- 2 espectacles de patrimoni teatral català: Els Jocs Florals de Canprosa i La niña gorda.
- 7 espectacles de teatre contemporani català: Només una vegada, La nit de Catalina Homar,Les darreres paraules, Alba (o el jardí de les delícies), Amanda T, El futur, Orsini i Youth #4.
- 4 espectacles de teatre familiar: Troia, una veritable odissea!, Amour, Petits prínceps i La gallina dels ous d’or.
- 1 espectacle de música: SE’NS N’HA ANAT EL SANTos AL CEL.
- 3 espectacles de dansa (entre
els quals un d’internacional): Kind, NOM i On Goldberg Varia tions / Variations. - 1 espectacle de circ / dansa: Cuculand Souvenir.
El muntatge més aplaudit a la Sala Gran i el més vist de la temporada ha estat La bona persona de Sezuan, amb 25.146 espectadors. Afanys d’amor perduts ha estat el més aclamat a la Sala Petita, amb 9.728 espectadors, i Kassandra el més vist a la Sala Tallers amb 3.629 persones.
Paral·lelament als espectacles estrenats al TNC, 4 coproduccions del TNC han fet 687 funcions de gira per 26 poblacions de Palma de Mallorca i de Catalunya, les quals han aplegat un total de 22.512 espectadors. Els espectacles que han sortit de gira són: La bona persona de Sezuan La importància de ser Frank, La niña gorda i No em va fer Joan Brossa (de la temporada 2016/2017).
Epicentre Santiago Rusiñol
L’epicentre d’aquesta temporada s’ha dedicat a Santiago Rusiñol. A més de descobrir algunes de les seves obres més actuals i, tanmateix, molt poc conegudes, ha generat un seguit de publicacions que han situat aquest autor al centre de la vida cultural catalana durant aquests mesos.
En col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes i Edicions de 1984, el TNC ha publicat el llibre El fugitiu que no se’n va. Santiago Rusiñol i la modernitat, un assaig sobre Santiago Rusiñol a càrrec de Raül Garrigasait. En col·laboració amb L’Avenç, el TNC ha publicat el volum Teatre polèmic de Santiago Rusiñol i, amb Arola Editors, també es va publicar el text de l’obra Els Jocs Florals de Canprosa.
L’espectacle central de l’epicentre ha estat Els Jocs Florals de Canprosa, amb direcció de Jordi Prat i Coll. L’obra va acollir 20.772 espectadors, i va convertir-se, així, en el segon espectacle més aplaudit de la temporada 2018-2019. I per tancar l’epicentre Santiago Rusiñol es va estrenar La niña gorda, amb direcció de Xavier Albertí, que va fer gira pel territori després de les funcions al TNC.
Activitats paral·leles als espectacles, un punt clau de la programació artística del TNC:
D’acord amb el contracte programa i les línies d’actuació del projecte artístic del TNC, el Teatre ha continuat apostant clarament per les activitats paral·leles als espectacles, les quals aporten nova riquesa artística a la programació teatral. En aquest sentit, doncs, les arts escèniques són per al TNC una eina útil per a la formació i el desenvolupament de la societat, i per això, com a teatre públic, el TNC s’ha convertit en un espai plural, de convivència i d’integració per a tota la societat, que va més enllà de les tres sales de teatre.
La temporada 2018-2019 ha acollit 57 activitats paral·leles als espectacles, les quals han comptat amb 59.544 participants. Aquestes
Programa educatiu i social del TNC
Amb la missió de desenvolupar i implantar un programa pedagògic entorn del fet teatral i de les arts escèniques en l’àmbit educatiu, així com de desenvolupar i implantar la política de responsabilitat social corporativa, el TNC aposta un any més pel seu programa educatiu i social. El TNC continua aportant una mirada igualitària, integradora, diversa i inclusiva al fet cultural, amb accions com: dedicar part de l’aforament dels espectacles a col·lectius en risc d’exclusió social i a centres educatius; col·laborar en iniciatives de caire social; afavorir la inclusió social mitjançant la contractació de centres especials de treball; establir marcs de col·laboració en l’àmbit educatiu, com ara el projecte Escoles Tàndem, entre d’altres.
Aquesta temporada el TNC ha acollit 1.875 espectadors amb el programa Apropa Cultura; 114 amb altres programes socials i ha realitzat 11 funcions accessibles amb audiodescripció i/o subtitulació. A través del programa pedagògic del teatre, 18.595 alumnes han assistit al Teatre gràcies al Servei educatiu del TNC: 12.511 alumnes en funcions matinals i 6.084 alumnes en funcions de vespre.
La temporada 2018-2019 el Centre Especial de Treball GiroPark, que pertany al Grup MIFAS, ha guanyat el concurs per a la gestió de la consergeria del Teatre Nacional de Catalunya. Aquest grup s’afegeix a altres CET (Centres Especials de Treball) que gestionen serveis o subministraments al TNC i que s’emmarquen dins la voluntat social del Teatre. Els altres CET són l’Associació Catalana d’Esclerosi Múltiple J. M. Charcot (call center), TEB VERD (jardineria), Femarec (recollida selectiva i material d’oficina), Fundació Privada Gaspar de Portolà (enviaments de canastreta) i C.E.Minusval S.L. (roba de treball).
Activitat editorial del TNC i clubs de lectura durant la temporada 2018-2019:
Una temporada més l’activitat editorial del TNC continua creixent. El TNC s’ha convertit en el principal editor de textos teatrals de Catalunya, gràcies a la col·laboració especial d’Arola Editors i, també, de Vicens Vives, L’Avenç i Edicions de 1984.
De nou, els llibres amb els textos de les obres han tingut una excel·lent acollida: s’han venut 4.595 exemplars a 3 € als vestíbuls del Teatre durant les funcions de les obres. A més, es consoliden els clubs de lectura Llegir el teatre, de la mà del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració d’Arola Editors, i s’han iniciat els clubs de lectura autogestionats pel TNC.
Al llarg de la temporada 2018-2019 s’han publicat 9 llibres de textos teatrals, 11 llibrets d’estrena, 7 volums de Teatre reunit i 33 publicacions diverses (Teatre polèmic, de Santiago Rusiñol; El fugitiu que no se’n va. Santiago Rusiñol i la modernitat, de Raül Garrigasait; 27 programes de sala, un opuscle sobre Santiago Rusiñol i tres desplegables trimestrals).
Des d’aquesta temporada, els clubs de lectura Llegir el teatre baten nous rècords i ja compten amb el suport de 116 Biblioteques públiques de Catalunya. Durant l’any, aquest projecte ha acollit 12.065 lectors, els quals han participat en un total de 584 sessions i han llegit un total de 8 textos de la temporada 2018-2019.