Després de 7 anys d’aturada, el TNC tornarà a voltar pel territori de Catalunya amb les seves produccions. Aquest matí ens ho han comunicat oficialment als mitjans en una roda de premsa que ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; la senyora Àngels Ponsa, de la direcció general d’acció i creació territorial i Biblioteques i Xavier Albertí, director artístic del teatre, a la taula, i amb una notable assistència dels programadors dels teatres del país.
La iniciativa que agafa el nom d’El TNC surt de gira i arribarà a bona part dels territoris de parla catalana. Amb tot, Albertí ha comentat que “no hem deixat mai d’estar al territori, però hem hagut de inventar fórmules. I ho he d’agrair a l’estructura de Teatres en Xarxa!” I és que “El TNC no s’ha de quedar aquí dintre, la nostra voluntat és arribar a tot el país.” Les fórmules que diu l’Albertí fan referència, entre d’altres, a establir coproduccions amb els teatres del territori.
Així, d’ara endavant, la direcció artística del TNC proposarà cada temporada els dos muntatges que consideri més idonis per sortir de gira: un de gran format i un altre de mitjà, per tal que es puguin adaptar a diversos espais.
La última producció que va sortir del TNC va ser El Ball, amb direcció de Sergi Belbel, i interpretada per Anna Lizaran. D’això ja fa 10 anys. “Per què torna a ser possible girar? Doncs perquè l’equip de la Conselleria ha atès la súplica que estem fent des de fa anys. Fins ara no hi havia diners. Però finalment, la Consellera n’ha trobat!”, explica Alberti, sobre el que Vilallonga ha especificat: “Bé, el Secretari General m’ha ajudat a trobar-los….” I el director continua: “Hi haurà coproduccions amb teatres de la Comunitat Valenciana, arribarem a Manacor i hem hem dir que hem col·laborat amb el Temporada Alta. La voluntat és mantenir les gires i que mai més n’haguessim de prescindir. “
També es reactivaran les Lectures a les Bilbioteques, on, sota el nom de Llegir el Teatre “hem fet una activitat extraordinària. Ens posen nota i tenim un excel·lent amb matrícula! Hem aconseguit seduir amb el teatre però no només a escena. El teatre també s’ha de llegir! Creiem i seguirem creient que aquest país ha llegit el seu Patrimoni de forma superficial i que el necessita conèixer més a fons. Cal llegir l’argument en profunditat.”
Han remarcat que no només reforçaran l’activitat Llegir el Teatre. Apropa Cultura és una de les entitats destinades a ajudar les persones amb dificultats a gaudir de la cultura. De moment, Tortosa, Figueres i Badalona ja han demanat les dues obres amb Apropa Cultura.
Les obres que sortiran de gira aquesta temporada són les produccions del TNC La Rambla de les floristes de Josep Maria de Sagarra i una adaptació dramàtica de la novel·la Solitud de Víctor Català. Fins ara, la proposta ja té confirmades més de 30 funcions per 27 poblacions d’arreu del territori. La consellera de Cultura ha manifestat que “és un orgull que aquesta iniciativa hagi arribat a bon port. El TNC és el teatre de tots. Que la gran peça del TNC pugui arribar a tots els municipis és un gran esdeveniment.”
El Departament de Cultura finançarà el cost de la gira amb una aportació extraordinària de 540.532 euros. Vilallonga també ha recordat que el programa FEDER (Fons Europeu per al Desenvolupament Regional) ha aportat 27 milions d’euros que provenen d’Europa a la Generalitat, també destinats a Cultura: “Aquests els dedicarem als equipaments, restauracions, climatització… Hem de poder repartir per demostrar que es necessiten més diners a cultura. L’objectiu és que no quedi ni un euro a la caixa. El teatre és essencial per a l’articulació d’aquest país que estem construint.”
SOBRE LA RAMBLA DE LES FLORISTES
“Josep Maria de Sagarra encara no està suficientment llegit”, assegura Albertí. Explica que “La Rambla de les floristes és una obra emblemàtica de la història del teatre català i es presentarà en una versió contemporània de gran format dirigida per Jordi Prat i Coll, que la presenta com un agermanament amb Doña Rosita la Soltera.” .El muntatge inclou música i cançons en directe i una posada en escena dinàmica i atraient adreçada molt especialment al gran públic. Puntualitza que “no es refereix a la Rambla de les Flors sinó a la de les persones, que tenen una missió de Celestines en aquest espai que és la Rambla.” I sobre la posada en escena: “cal destacar que es manté l’escriptura de Sagarra en vers, el que requereix uns actors contundents. En Prat i Coll té una gran sensibilitat pel vers.” S’instal·la al TNC a partir del 10 d’octubre.
SOBRE SOLITUD
Obra cabdal de Víctor Català (Caterina Albert) que va guanyar els Jocs Florals. “Quan li van entregar el premi li van dir: Senyora, faci’n el que vulgui però no se li acudi estrenar-ho! Ara vivim uns moments esplèndids per a la reivindicació de Víctor Català”, explica Albertí.
L’espectacle està inclòs a l’EPICENTRE PIONERES, que enguany el TNC dedica a les dones al món del teatre, amb l’objectiu de rescatar de l’oblit sobretot les dones que van escriure teatre fins la Guerra Civil. Està dirigit per Alícia Gorina.
‘LA RAMBLA DE LES FLORISTES’ OBRIRÀ LA NOVA TEMPORADA
La Consellera Vilallonga ha anunciat que “hem convidat tots els familiars dels presos polítics i exiliats a l’estrena de l’espectacle La Rambla de les Floristes, que obrirà la temporada del TNC “ La gira no començarà fins al gener del 2020.
Abans d’acabar, Albertí s’ha compromès en anar ja preparant les produccions que sortiran en gira els anys que venen: “La meva última temporada serà la 2020/21 i ara ja sabem què proposarem, de manera que la direcció entrant es trobarà una base ben consolidada.” I la Consellera ha afegit: “Tot ha de continuar. No volem baixar el teló de les gires, l’Albertí ho deixarà lligat. Desitgem llarga vida a les gires del TNC!”