Hem anat a la presentació del que serà l’espectacle de l’estiu del Maldà, un teatre que s’ha mantingut el mes d’agost obert des de que la companyia Els Pirates se’n va fer càrrec, fa més de cinc anys: “Fem una mica de vacances -una miiica– el juliol, i a l’agost obrim, de dilluns a divendres. Així poden venir i també anar a la platja!”, explica Adrià Aubert, director artístic del teatre.
Ens han presentat un espectacle de títol llarg: Peter Pan. La segona estrella a la dreta i tot recte fins al matí, creació de la companyia L’Excéntrica, que són Clara Moraleda, Mireia Piferrer i David Anguera. Aubert puntualitza que “hi ha música en directe, hi ha màgia, poesia… És un treball especialment artesà. Però no és un musical, ja que la història no s’explica a través de les cançons. Però la música té un pes molt important, com altres elements escènics!” La música que sentirem en gran part és de creació per a l’espectacle, composada per David Anguera, i s’alternarà amb alguns temes molt coneguts com ara el Sunny Afternoon, que ens l’han ofert en directe. S’estrena el dilluns que ve, 5 d’agost, i es podrà veure fins al 6 de setembre.
Començarem per l’argument: Som a principis de segle XX. L’obra teatral sobre Peter Pan és tot un èxit a Londres. Però mentrestant, a l’altra banda de món, una extravagant família de comediants i firaires intentarà convèncer els seus espectadors ocasionals no només de l’existència real del País de Mai Més, sinó també de la increïble història del nen que no volia créixer. “La història de Peter Pan ha esdevingut un clàssic del repertori nadalenc a Londres, com ara els nostres Pastorets! Aquí juguen amb el públic i amb elements artesanals i analògics. És una versió òptima per a tota la família”, apunta Aubert (recomanada a partir de 7 anys).
El director de l’espectacle, Juanjo Marín, explica que “Peter Pan va triomfar tant al cinema que feia tirar enrere els possibles projectes teatrals. Nosaltres tenim la il·lusió de recuperar- la teatralitat del Peter Pan. La història és l’obra de teatre que es va estrenar al 1904 a Londres, excepte que aquí passa en un teatre. Potser ho hem fet més senzill que Disney, però des de l’alegria. I hem segut les acotacions de l’autor, que figuren al text teatral!”
Per poder jugar entre els personatges i la seva potent fantasia, i la realitat actual, la companyia ha optat per fer “teatre dins del teatre” i s’han inventat una troupe d’okupes que s’instal·la al Maldà, una casa noble que podria assemblar-se a la casa dels Darling, la família de la Wendy: “Som una companyia amb tres actors -com a la realitat!- i cada un farà quatre personatges. Ens anem desdoblant, hi ha moltes entrades i sortides i, de vegades, es veu una mica con canviem de personatge. Però això no desvirtua l’obra, li aporta comicitat”, assegura l’actriu Clara Moraleda.
El director explica que “fem la fantasia de que ells ho fan tot, mentre interpreten la peça: els llums, canvis… Però hi ha algú a la cabina…”, admet.
UNA COMPANYIA MULTIDISCIPLINÀRIA
L’Excéntrica és una companyia multidisciplinària. Canten, ballen, componen, fan text… L’Ana Ruiz, que ha intervingut també en l’ajudantia, els ha treballat el moviment: “Ha estat un procés molt bonic. Són una companyia als que els agrada investigar, buscar coses, trobar-les… Ha estat un plaer, gairebé com anar de colònies!”, diu. I continua: “Ni la Wendy ni en Peter Pan són com els pensem. Ella no és una bleda, el Capità Garfio tampoc és tan tenebrós, és un home que té por… ”
Els personatges són curiosos: la Clara fa la Wendi, un ajudant, un Nen Perdut amb molt molt mal geni i la narradora. La Mireia és una Okupa del Maldà, la manipuladora del titella del fill petit de la Campaneta, un Nen Perdut i el Garfi. I el David que, a més de tocar la música en directe, fa el Peter Pan, un okupa, el John Darling i un nen perdut.
Ens han dit que Dídac Flores interpretarà els personatges del David del 26 al 30 d’agost i del 3 al 6 de setembre.
“En Juanjo de vegades té idees que semblen estrambòtiques o difícils però no hi renuncia. I al final, tot l’equip veu que ha estat possible, malgrat sigui complicat. És molt d’agrair. Espero que ho disfruteu!”, conclou l’Ana.
Entrades: aquí