Ja fa 7 anys que la companyia Els Pirates Teatre es va fer càrrec amb molta il·lusió del teatre El Maldà i n’estan molt contents. Ens ho han transmès clarament aquest matí a la presentació de la nova temporada 2019/20 que ha estat tot un espectacle: han cantat, han bromejat, ens han explicat coses, ens han parlat de les noves ampliacions (dos nadons!)… I, és clar, ens han posat al dia dels nous projectes per a la temporada que ja ha començat (va engegar l’agost amb el Peter Pan, de l’Excèntrica, que encara podeu veure fins al 9 de setembre). La presentació ha tingut lloc a baix, a l’entrada de les Galeries Maldà i ha estat, com us podeu imaginar, la gran expectació dels turistes!
Han començat fent-nos un resum de la temporada passada, que ha anat molt bé: 11.000 espectadors, el que ha fet un 73% d’ocupació, el 89% de la qual ha estat per a les obres de producció pròpia, destacant Les Dones sàvies, Rastres d’Argelés i Akelarre. A més, com a companyia han actuat a teatres externs com ara l’Escenari Brossa, l’Akadèmia i l’Onyric Teatre Condal, on van triomfar amb el seu primer musical de gran format Les feres de Shakespeare. També han voltat per altres teatres de Catalunya.
Pel que fa a la nova temporada, les #històriesdeprop estan assegurades amb temes tan actuals com donar veu a la dona o parlar del procés, de l’extrema dreta… “Estan més presents que mai! Expliquem histories reals que neixen d’experiències viscudes i en primera persona… La majoria són espectacles de nova creació i musicals”, exposa la Laura Pau. Hi haurà 13 espectacles, dels quals 7 són estrenes i 10, de creació. “Hi ha una gran presència de dones creadores, a la direcció, a l’autoria… Hem fet tres itineraris per facilitar la tria: Dones amb històries, Històries musicals i Històries d’avui.”
I continuen els tres cicles habituals: el Maldà 1700. Cicle de música antiga i xocolata; les Rondalles Mallorquines, i el Maldà en Dansa.
COMECEM AMB LES ‘DONES AMB HISTÒRIA’
Torna l’èxit Barbes de Balena o de que estan fetes les cotilles? que es va estrenar el 2017. És la història de Dolors Aleu, la primera dona que va estudiar medicina i va ser metge en una època en que les dones no tenien ni tan sols el dret de treballar. Era la rebesàvia de la Núria Cuyàs -que forma part del repartiment- i la història és fruit de la investigació de la Núria amb altres familiars i companys. “És un espectacle reivindicatiu on el públic se sentirà interpel·lat”, assegura l’Anna Romani, que n’ha fet la coreografia.
L’afegitó de les cotilles ve de que la Doctora Aleu n’estava en contra de l’ús. I és una metàfora de l’opressió de la dona. “Hem ampliat l’equip, perquè hi ha dues intèrprets que han sigut mares. Fins ara havíem d’aprendre a ser filles i ara… ens hem fet grans!. I volem puntualitzar que, encara que es parli de dones, no és una obra només per a dones. Tothom en té a la família o properes. Interessa tothom!”
La veurem del 12 de setembre al 6 d’octubre.
——————————————–
L’itinerari ens porta de cop a la Setmana Santa amb l’estrena de El silenci dels telers, el resultat també d’una investigació sobre què significava ser dona a les colònies tèxtils catalanes. Parteix de llibre de Assumpta Montellà que recull testimonis d’aquella època que va de principis del s. XX fins als anys 80, amb la primera gran crisi tèxtil. “Les famílies treballadores vivien en colònies tèxtils, uns microcosmos tancats al voltant d’una fàbrica, amb jerarquies que marcaven la vida.” Ho explica l’actriu Maria Casellas que “sóc del Berguedà i filla i néta de tèxtils. Per tant, aporto un testimoni directe!”
Ferran Utzet, que dirigirà la proposta, reitera que “eren universos tancats on les dissidències no estaven permeses. No estaven tots junts només per estalviar-los el desplaçament. Estaven tots dirigits i s’expulsava als que pensaven diferent.” Per altra banda: “Sóc molt feliç de poder-ho dirigir, i aquí al Maldà!” La dramatúrgia la signa Anna Maria Ricart.
En cartell del 15 d’abril al 10 de maig.
——————————————–
I tanca el recorregut el mateix espectacle que tancarà la temporada: Akelarre, de The Feliuettes, dirigides per Míriam Escurriola. Un cabaret que mostra tot un univers kitch i que torna per segona vegada al Maldà. The Feliuettes ens expliquen, cantant, el món femení i l’orgull de ser dona. Amb Laia Alsina, Maria Cirici, Laura Pau i Gerard Sesé, també director musical, i la col·laboració especial de Vicky Peña com a Madame Big Lips. Amb textos i cançons de Claudia Cedó, Maria Giró i Xevi Morató.
Les disfrutarem del 18 de maig al 19 de juny
——————————————–
ITINERARI ‘HISTÒRIES MUSICALS’
Comença ara al novembre amb “el musical més gran! Ens va agradar anar al Condal i ara som aquí amb 8 actors”, diu l’Adrià Aubert. Es diu Una habitació buida i és un text de Marc Artigau, que dirigeix Joan Maria Segura i Barnadas, amb direcció musical de Miquel Tejada i música de Clara Peya. Els intèrprets són 8 alumnes d’un Taller de 4rt de l’Escola Eòlia i tots tenen un paper important. Miquel González els acompanya al piano en directe.
És una història amb tres trames que parteix de la pregunta: què passaria si poguessis entrar en una habitació buida i trobessis a qui vulguis, sense límits? “És una reflexió sobre les noves tecnologies i el capitalisme, dos motors que tot ho fan possible i que fan molta por. Hi ha tres habitacions i l’obra coqueteja amb la ciència ficció”, explica l’autor, que no ha vingut però la tecnologia ho pot tot. La Clara Peya, que tampoc hi era, diu que “hi ha una cançó per a cada actor, tothom té el seu moment. Això ha fet que haguem treballat molt les veus i els contrapunts. Ha estat una feina molt guapa!” I encara ha afegit: “La música és emoció i en una obra en què sembla que tots les emocions desapareguin, l’he fet el més emocionant possible.”
Tampoc ha vingut en Joan M. Segura, però malgrat tot ha dit que “és un espectacle de creació. íntim, del que vull destacar aquesta jove companyia tan talentosa i creativa que l’interpreten.”
Hi entrarem del 6 de novembre al 6 de desembre.
——————————————–
Alícia Serrat i Dani Campos tornen amb la seva aplaudida història El temps que no tindrem, amb Mariona Castillo i Eloi Gómez, que hi és per primer cop. És el tercer musical de l’Alicia Serrat i parla de l’amor a la família a partir d’una història que el protagonista escriu a cavall entre la realitat i la ficció. Ens han dit que l’Alícia ha creat tres musicals en tres anys i que tots estaran en cartell gairebé al mateix temps. Per tant, en podeu fer una bona revisió!
Cal tenir temps d’anar-hi entre el 8 d’octubre i el 3 de novembre.
——————————————–
La companyia Epidèmia Teatre ens porten un musical que fuig dels habituals. Es diu Mistela, Candela, Sarsuela i està fet amb textos de Serafí Pitarra. La Marta Borràs, adaptadora del text amb Mireia Lorente, diu que “hem volgut mirar enrere i anar a la Sarsuela, però d’una manera molt estripada, acostant-nos a la Commedia dell’Arte. I ho fem per explicar coses humanes: parlem dels objectius i desitjos que tots tenim i de com ens trasbalsen els objectius dels altres. I de com t’has d’espavilar per aconseguir-los, sense fer mal a ningú! Són tres històries d’embolics.” Joel Riu, director musical, ha dit que ha seguit un procés de investigació musical pel món de la sarsuela abans de composar. Però que “ens ha sortit un show gamberro, sense cap mania per muntar pollos!
A cantar, del 22 d’abril al 16 de maig!
——————————————–
ITINERARI ‘HISTÒRIES D’AVUI’
La propera història es diu Una altra nit, ens arriba de la Sala Trono i és una creació de Bàrbara Roig i Pau Ferran. “És una història que ens hem inventat i que parla de nosaltres i de lo nostru. Parla de coses quotidianes que tenim ganes de compartir com Port Aventura, la Petroquímica, dels nostres orígens, l’accent…”, diu en Pau, que és també intèrpret (amb la Bàrbara) i director de l’espectacle.
S’estrenarà a la Sala Trono i vindrà al Maldà tot seguit, del 10 d’octubre al 3 de novembre.
——————————————–
Passen les festes i arriba ALHAYAT o la suma dels dies, que signa una companyia nova: La Viciosa. Les germanes Laia i Aura Foguet han fet la dramatúrgia i la direcció i la idea original és de la Laia. L’argument mostra com l’amistat, la cultura, la literatura i altres coses per l’estil, ens poden salvar en una situació extrema com pot ser un camp de refugiats. La Laia explica que ella i la Georgina Latre són voluntàries d’una organització i van anar a un camp de refugiats: “No és només la fi d’un viatge molt llarg per fugir. És un lloc trist on la gent pateix, però a la vegada es un lloc pe de llum i de il·lusions. I de gent amb ganes de continuar vivint. Nosaltres els vam construir una Biblioteca i hem mantingut amistat amb ells. Comptem amb l’Ahmad Alhmsho, que és un refugiat i ens explicarà les històries donant veu a tots els altres. Vol ser una història plena de llum!”
Una lliçó de vida per sentir-la del 15 de gener al 8 de febrer.
——————————————–

Sergi Torrecilla explica l’espectacle de La Ruta 40
La Ruta 40 no prepara enguany el tradicional El sopar de Nadal, però seran al Maldà per Carnaval. I curiosament ho faran amb Sacarina, de Davide Carnevali. En Sergi Torrecilla, director de l’espectacle, diu que és un dels primers textos del prestigiós autor italià i que “després de llegir-lo, em vaig quedar en ganes de continuar descobrint la seva obra. És un gran dramaturg i té a veure amb els interessos que volem explicar nosaltres.” Sacarina parla de la crisi dels valors, de si hem perdut l’honestedat… De com el desig pot corrompre l’home! L’interpreten Alberto Díaz, Albert Prat i Lara Salvador. I és una comèdia, la primera de La Ruta 40
Anirem a riure amb ells del 13 de febrer al 8 de març… si el Carnaval ens ho permet!
——————————————–
El recorregut acaba amb Boira a les orelles, d’El Pirates Teatre, amb direcció d’Adrià Aubert i interpretació de Bernat Cot, Núria Cuyàs i Lluna Pintado. L’Adrià i l’Anna Romaní, que ha fet el moviment, ho descriuen com a teatre d’experimentació. La història té a veure amb el germà bessó de l’Anna, l’Enric, que és sord però ningú se’n va adonar fins que va tenir 5 anys. Pertany a una família de músics i això li ha permès aprendre a tocar instruments, a parlar, a fer una carrera i actualment és l’escenògraf de la companyia. “És una història amb anècdotes que, a més de parlar de la superació, té a veure amb les dones. Ell es pensava que les dones no teníem veu, perquè com que només notava la vibració, sembla ser que els homes la tenen més forta. I avui encara hi ha molta gent que pensa que no tenim veu! Amb això i moltes de les seves experiències ens hem inspirat per dibuixar situacions còmiques o no tant, força brossianes… per reflexionar sobre les altres discapacitats que tots tenim, diagnosticades o no.” I una bona part d’Els Pirates ha exclamat: “Tots volem ser sords, perquè tots volem ser com l’Enric.”
Doncs els escoltarem -o no- de l’11 de març al 13 d’abril.
PROPOSTES ESPECIALS
Tornen les Nadales, amb Iban Beltran, Carles Pedragosa i Josep Pedrals, un recital teatralitzat que es va estrenar l’any passat i ho va petar. Les subtitulen Un refugi del bombardeig nadalenc més comercial. En Pedrals recorda que “vam agafar tots els hits musicals que se sap tothom i va ser de puta mare! El públic també canta i els diem Les veus mixtes del Maldà. Mireu si va anar bé, que el primer dia durava 1h i 5 minuts i l’últim, 2h30 minuts!”
Tots els dilluns, del 18 de desembre al 20 de gener.
——————————————–
I donem la benvinguda al circ i a l’Alba Serraute, a qui feia temps que no veiem! Les Desvariacions de Otel·lo és un espectacle de l’Alba, de circ, que compta amb la mirada externa d’Anna Pascual. L’Alba està molt contenta i agraïda de poder estar al Maldà “ja que a Barcelona fer circ i en temporada és gairebé un impossible. L’espectacle parla de l’Otel·lo però fora del realisme. Ell és la llum, Desdèmona el Sol i en Iago, la por. Ho fem amb màscares, titelles, cançons, màgia, comèdia… i acrobàcia, és clar! “
Bon Nadal, de l’11 de desembre al 12de gener.
——————————————–
Els dilluns continuarà sent el dia del Cabaret. Seguiu la cartellera, perquè el Cabaret està inclòs als Itineraris. Per exemple, Akelarre, de The Feliuettes, es farà també els dilluns.
——————————————–
ELS TRES CICLES D’EL MALDÀ
Una altra tradició que es manté és la dels Cicles, tres propostes anuals de registres molt diferents, que ja són imprescindibles.
Comença amb el Maldà 1700. 7è cicle de Música Antiga i xocolata. “Volem rememorar els vespres que a finals del s. XVIII i a primers del XIX organitzava el Baró de Maldà. Segons explica ell mateix al seu diari Calaix de Sastre, organitzava vetllades de teatre o concerts de música antiga amb els seus amics, que acabaven amb un ressopó de xocolata desfeta.”
Escoltarem i menjarem tots els diumenges, a les 12.30 h, del 10 de novembre a l’1 de desembre.
——————————————–

Alvar Triay explica el cicle ‘Al cel mos vegem tots plegats’
Al cel mos vegem tots plegats és el nom del cicle centrat en les Rondalles Mallorquines, la forma literària més popular i entranyable de l’illa de Mallorca. “Les Rondalles van sorgir com a contes de tradició oral, que s’anaven transmetent de pares a fills, fins que Mossèn Antoni Maria Alcover les va recollir en 24 volums”, explica l’actor Alvar Triay, un dels intèrprets amb Antonia Jaume, Salvador Miralles i Catalina Florit.
Ens hi trobarem els diumenges, a les 12.30 h, entre el 20 de gener i el 10 de febrer.
——————————————–
I si us agrada la dansa, us hem fet esperar però així ho heu llegit tot. Maldà enDansa serà ja el 7è Cicle de peces curtes de dansa, pensat per acostar la dansa a tots els públics, i coordinat per l’Anna Romaní. “Estem contents perquè la dansa no se sol fer en proximitat i, al Maldà ho fem i funciona. No és habitual veure dansa en sales petites!” Enguany, a més, hi ha una novetat: “Proposarem Residències per crear espectacles de dansa per al Maldà. Ens interessa que la Dansa dialogui amb la música, el teatre, la poesia… fins i tot amb la cuina!” També volen oferir una dansa per a totes les edats. I és que “una vegada, una nena molt petita ens mirava encisada mentre ballàvem. Quan vam acabar ens va preguntar si podria participar a l’espectacle!” Es mantindran també les Jams de música antiga amb dansa.
Dijous, a les 19 h, del 26 de juny al 5 de juliol.
——————————————–
Només ens queda afegir que les entrades ja són a la venda. Feu-vos una agenda i encarregueu-les. També trobareu els Abonaments T4 i T10 per a tota la temporada, amb la novetat que enguany es podran compartir.
Aneu-hi a fer un tomb. Coneixereu els Pirates, que fan totes les feines, i disfrutareu també de les Galeries Maldà que, finalment, tornen a brillar.