Engega el 3r Seminari d’estiu A Tempo Arts i Formació, vinculat al Temporada Alta

07.05.2019

Author

 

 

 

 

 

 

 

 

El projecte A Tempo – Arts i Formació torna un any més a proposar un nou Seminari d’estiu per potenciar les relacions entre el món cultural i de les arts escèniques i el món educatiu. El Seminari, que se celebrarà del 8 a l’11 de juliol al Centre Cultural La Mercè de Girona, formarà a professionals en l’àmbit de les pedagogies artístiques i farà èmfasi en la qualitat del temps.

Durant els quatre dies que durin les jornades formatives, se celebraran quatre tallers relacionats amb el món audiovisual, escènic i creatiu. A més a més, enguany, el professor, investigador i pedagog teatral anglès especialitzat en l’ús de les arts escèniques en contextos organitzatius i interculturals, Allan Owens, impartirà la potència final, oberta al públic.

El programa formatiu de A Tempo – Arts i Formació, organitzat per la Fundació La Ciutat Invisible, vinculada a Temporada Alta, celebra aquest estiu la seva tercera edició, amb gairebé 100 professionals inscrits, havent duplicat les places ofertes l’any passat.

LA TRAJECTÒRIA D’OWENS
Per primera vegada en tres edicions, el Seminari A Tempo acollirà una ponència del professor, investigador i pedagog, Allan Owens, també codirector del Centre de Recerca en Educació, Creativitat i Arts a través de Pràctiques (RECAP) i professor d’educació teatral a la Facultat d’Educació, Arts i Mitjans de comunicació de la Universitat de Chester, a Anglaterra.

Owens actualment basa el seu treball en la pedagogia creativa, en la dimensió intercultural del teatre i, sobretot, en l’ús del teatre en altres professions. És aquí on treballa amb organitzacions i empreses de tot el món –en l’última dècada ho ha fet en una vintena de països, com Palestina, Finlàndia, Japó, Suècia, Espanya o Estònia–.

A més a més d’organitzar programes intensius i iniciatives de recerca, proposa pautes per crear i improvisar amb obres dramàtiques amb finalitats socials i educatives.

JA SOM A LA TERCERA EDICIÓ
L’objectiu principal d’aquest Seminari que des de fa tres anys se celebra en el marc de Temporada Alta és formar a professionals en l’àmbit de les pedagogies artístiques. D’aquesta manera, les jornades es dirigeixen principalment a mestres d’infantil i primària, professors de secundària, mestres d’educació especial, mestres d’ensenyaments artístics, gestors culturals vinculats a programes educatius, integradors socials i també a professionals en àmbits com el teatre i la dansa inclusiva, l’artteràpia i la musicoteràpia, educadors socials, artistes comunitaris, mediadors culturals i tècnics de joventut i cultura.

En aquesta nova edició, es vol fer èmfasi en la qualitat del temps, ja que sovint en el món educatiu hi ha una sensació generalitzada de no tenir prou temps per entendre la complexitat i la diversitat que ens envolta. Per això A Tempo – Arts i Formació proposa aturar-se per no perdre l’essència de la tasca educativa i fer-ho experimentant amb les arts, per tal d’aconseguir que persones amb habilitats diverses arribin a un mateix punt.

La formació, que tindrà lloc entre el 8 i l’11 de juliol al Centre Cultural La Mercè de Girona, està reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb 30 hores, i compta amb dos perfils docents associats: l’educació visual i plàstica i les metodologies amb enfocament globalitzat. El preu per participar-hi –és de 89 € amb certificat inclòs i les places són limitades i subjectes a inscripció prèvia.

Durant el curs, els participants visualitzaran experiències de treball pràctic amb artistes en les quals s’explora el potencial pedagògic de disciplines com la dansa, la música, el teatre i les arts visuals. Després de cada sessió pràctica s’organitzaran grups de treball dedicats a la implementació d’aquestes metodologies en el context concret de cadascú.

Quatre tallers relacionats amb el món audiovisual, escènic i creatiu

En un marc en què cada vegada són més les persones que creuen en el potencial educatiu i transformador de les arts, durant el Seminari s’impartiran quatre tallers relacionats amb el món audiovisual, escènic i creatiu.

Per una banda Big Bouncers, que és un col·lectiu artístic dedicat al moviment que desborda els límits de la dansa, liderarà el taller  Catàleg d’errors, amb el qual compartirà eines de composició de la creació partint de la idea que tot el que ens envolta és material potencial.

Marta Roma, violoncel·lista, compositora i pedagoga, proposarà el taller Eines per arriscar-se a crear. En ell es realitzaran exercicis corporals, vocals i rítmics per despertar el cos, la ment i les emocions i estimular la creativitat. Roma crearà un espai de confort on provar, experimentar i jugar sense por a l’error, treballant la composició musical col·lectiva a partir d’eines pedagògiques es poden portar a l’aula.

Jordi Duran, professor del grau en Arts escèniques de l’ERAM (UdG) i director d’escena amb diferents companyies, impartirà el taller A la ciutat on viuen les històries, l’objectiu del qual és descobrir l’espai públic com a generador d’històries. Duran brindarà l’oportunitat de reconnectar amb el lloc i el paisatge social que habitem des de la perspectiva de les arts escèniques i les arts de carrer.

Per últim el col·lectiu Nadir, que neix amb la vocació d’utilitzar el llenguatge audiovisual com a eina amb què joves i infants pensin i actuïn en el seu entorn, desenvoluparà el taller V.I.D.E.O, Viure i descobrir espais oblidats. En aquest, els participants descobriran l’audiovisual com a eina per relacionar-se amb l’entorn i viuran un viatge al passat i al futur a través del so i les imatges.

El vincle amb Temporada Alta

El projecte A Tempo – Arts i Formació està organitzat per la Fundació La Ciutat Invisible, que està vinculada a Temporada Alta. Per una banda, els artistes busquen connectar amb la realitat social i treballen per aportar-hi noves mirades. De l’altra, mestres, educadors i equips directius busquen una connexió més estreta amb la vida cultural i de l’entorn. El principal objectiu d’A Tempo és precisament facilitar l’intercanvi de coneixement entre l’alumnat, el professorat i els professionals de la cultura.

La Fundació La Ciutat Invisible neix impulsada per l’interès de l’empresa Bitò en vincular la ciutat de Girona i Salt, la cultura, les arts i l’educació amb el teixit empresarial. El lligat entre aquests dos mons és cabdal per concebre espais de formació cultural ciutadana que garanteixin el progrés social a través d’una ciutadania crítica.

 

Author