Es fan públiques les quatre obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2020

12.16.2019

Author

Aquest matí s’han desvetllat les quatre obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2020, que té per objectiu donar suport i incentivar la creació i l’ofici teatral. Actualment és el de major dotació econòmica del nostre país. El guardó per a l’espectacle guanyador és una gira per Catalunya, valorada en 20.000 euros, que consisteix en cinc representacions a diverses sales del territori, incloent-hi la participació al Festival Temporada Alta 2020.

La vintena edició del Premi BBVA de Teatre ha rebut més d’una seixantena de propostes  teatrals procedents de companyies d’arreu de Catalunya. De les obres presentades, el jurat del Premi ha seleccionat quatre obres finalistes:

La Revelació, de Cia. La Rueda;
Vaig ser pròsper, de Projecte Ingenu
Sólo creo en el fuego, de Los Prometidos
Accions de resistència, de la Companyia Susanna Barranco.

Durant el mes d’abril de 2020, els quatres espectacles finalistes del Premi BBVA de Teatre 2020 es representaran en diversos teatres de Catalunya:

La Revelació, de la Cia. La Rueda
Els protagonistes són els tres grans whistleblowers digitals actuals: Julian Assange, Chelsea Manning i Eduard Snowden. Els seus actes els han portat a l’exili i la presó. En escena, veurem a cadascun d’ells en una situació de tancament. Encara que relacionem aquests fets amb la moderna era d’internet, és una historia molt antiga. Que potser aquests tres personatges no ens recorden al mite del boig que crida la veritat enmig de la plaça pública i, acusat de fals profeta, traïdor o heretge, acaba empresonat, assassinat o bandejat?

Dimecres 1 d’abril, a les 21.30 h
Teatre Ateneu de Tàrrega
https://vimeo.com/377615396
——————————————–

– Vaig ser pròsper, de la companyia Projecte Ingenu
L’última gran obra de Shakespeare, La Tempesta, serveix com a punt de partida a Projecte Ingenu per a una exploració de la naturalesa de la senectut humana. Després de Hamlet i Romeu i Julieta, la companyia tanca una trilogia shakespeariana endinsant
se de ple en un teatre físic, poètic, a voltes abstracte, a voltes terrenal.

Diumenge 5 d’abril, a les 18 h
Teatre Principal de Valls
https://vimeo.com/377615438
——————————————–

Sólo creo en el fuego, de la companyia Los Prometidos
Sólo creo en el fuego s’adentra en la relació entre l’escriptora francesa, Anaïs Nin, i el novel·lista nordamericà, Henry Miller, a través de les cartes que van intercanviar durant més de vint anys, des de que els literats es coneixen al París de 1931 en un torrent de
passió, bohèmia i literatura, fins a l’última missiva datada a Estats Units al 1953. Aquest és un delirant viatge a cavall entre la literatura i el meta teatre en el que es planteja la cerca de respostes d’uns artistes als que se’ls acumulen les preguntes en el camí a la
transcendència (o la supervivència).

Divendres 24 d’abril, a les 21.30 h
El Foment de Martorell
https://vimeo.com/377615498
——————————————–

– Accions de resistència, de la Cia. Susanna Barranco
Accions de resistència és una critica i una reflexió sobre la incertesa a la qual estem sotmesos, i sobre el tipus de sistema econòmic que habitem i fem créixer. És una crítica a l’ordre mercantil a través de quatre accions de resistència: parir, caminar, no produir i morir. En una societat on l’eix vertebrador és el capital, la resistència a les regles imposades pot contribuir a crear llaços de reciprocitat entre nosaltres.

Dissabte 25 d’abril, a les 21 h
Teatre de l’Aurora d’Igualada
https://vimeo.com/377615559


SOBRE L’OBRA GUANYADORA

L’obra guanyadora del Premi BBVA de Teatre 2020 serà guardonada amb una gira valorada en 20.000 euros. L’espectacle premiat es programarà en diferents teatres de Catalunya, incloent la participació al festival Temporada Alta 2020. El 18 de maig del 2020 tindrà lloc la Gala on es donarà a conèixer l’espectacle guanyador. Serà a la Sala Ramon Montanyà de L’Atlàntida de Vic. 

En el marc de la pròpia gala, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) participa també al certamen concedint una menció especial a la millor interpretació i a la millor direcció dels espectacles finalistes. Així mateix, es tornarà a fer un reconeixement especial a una trajectòria professional i a una entitat catalana que dediqui els seus esforços al teatre social.

UN JURAT FORMAT PER PROFESSIONALS DE LES ARTS ESCÈNIQUES
El jurat d’aquesta 20a edició està format per l’actriu Mireia Aixelà; la representant de l’AADPC i actriu, Ariadna de Guzman; el programador de L’Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer; la representant de Temporada Alta, Laura Iglesias; i el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura.

SOBRE EL PREMI BBVA DE TEATRE
El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals. El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents.

El guanyador del Premi BBVA de Teatre 2019 fou l’espectacle Laika, de la Cia. Xirriquiteula Teatre.

Author