Es presenta la 31 Mostra Igualada, la primera amb Ramon Giné a la direcció artística

03.09.2020

Author

Avui s’ha presentat la 31a Mostra Igualada, fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya, que tindrà lloc del 26 al 29 de març de 2020 i estrenarà direcció artística a càrrec de Ramon Giné. Mostra Igualada és el gran aparador dels millors espectacles per a públic infantil i jove, que aplega milers d’espectadors cada any oferint una programació rica en formats, gèneres i estils amb espectacles per a infants a partir de 0 anys, joves i públic familiar. Com a fira, és el punt de trobada anual dels professionals del sector amb una Llotja i activitats adreçades a companyies i programadors per proveir les programacions familiars d’arreu del territori català i facilitar l’accés als circuits estatals i internacionals.


LA MOSTRA EN XIFRES

Enguany la Mostra Igualada ha rebut 712 sol·licituds de companyies, de les quals, la direcció artística n’ha seleccionat 47. Durant 4 dies es podran veure un total de 91 funcions. D’aquestes companyies, 31 són de Catalunya12 de la resta de l’Estat 4 internacionals. Dels 47 espectacles que es podran veure, hi haurà 18 estrenes10 absolutes, 7 a Catalunya i 1 a l’Estat espanyol. La Mostra tindrà 14 espais7 de sala 7 de carrer, a més de 4 itinerants.


LA PROGRAMACIÓ

La 31a edició de la Mostra Igualada comptarà amb propostes de companyies que aposten per la innovació i per experimentar fora del seu espai de confort, amb l’objectiu de donar circuit i visibilitat a les propostes de risc amb qualitat. També s’hi podran veure els treballs de companyies emergents que surten al terreny de joc apostant pel teatre per a tots els públics, així com companyies multidisciplinars. Tampoc hi faltaran aquelles companyies veteranes i amb llarga trajectòria en el teatre per a tots els públics.
Pel que fa al contingut dels espectacles, són diverses les temàtiques que s’abordaran. El qüestionament dels cànons de bellesa imposats, el feminisme, la diversitat, la crítica social, les històries de joves desencantats amb la vida o de personatges silenciats, són alguns dels relats.

MÚSICA IMATGE I DANSA PER A INAUGURAR LA  31a EDICIÓ
El dijous 26 de març inaugurarà la 31a Mostra Igualada l’espectacle de gran format i per a tots els públics Geometria de Roseland Musical. Una fascinant proposta que incorpora a la perfecció l’audiovisual i les noves tecnologies amb música, poesia i dansa contemporània.

I tot seguit, durant quatre dies la Mostra viurà l’estrena de 18 espectacles, 10 dels quals són estrena absoluta. D’aquests, destaquen Orbitalel nou espectacle de Farrés Brothers i cia, sobre relacions interplanetàries, òrbites humanes, ciència, poètica i humor; Camí a l’escola de la companyia Campi Qui Pugui, l’extraordinària història de tres germanes que sobrepassen totes les barreres, lluitant per aprendre; Marúnica de la Cia. Roberto G. Alonso, un viatge poètic i visual pel fascinant mon creatiu de la pintora surrealista Maruja Mallo i Valentina Quàntica de Cia de teatre Anna Roca que reivindica el reconeixement de les dones en el món de la ciència.

També es podran veure per primer cop a Catalunya 7 obres, entre les quals destaquen Volatineros de Nostraxladamus, una companyia de circ aragonesa amb més de 20 anys de trajectòria que portarà a Igualada un impressionant espectacle d’altura, multidisciplinar, poètic i visual per a totes les edats; La casa más pequeña de Yarleku teatro, Premi FETEN 2019 a la millor interpretació femenina, una obra que parla de la incertesa dels nens refugiats, que han d’abandonar el seu lloc d’origen sense saber quan tornaran; Nautilus, 20.000 llegües de viatge submarí de La Negra, una versió de la clàssica novel·la d’aventures amb una lectura actual, la història que contaria Juli Verne si l’escrivís avui; i KL’AA la teva cançó d’Inspira Teatre, un viatge musical del nen cap el descobriment del món, una experiència visual i sonora a través de la veu i la cançó, que formarà part del nou itinerari ‘Per als més petits’ per a infants de 0 a 3 anys.


QUATRE COMPANYIES INTERNACIONALS

Enguany la Mostra Igualada acollirà 4 companyies internacionals: una de França, una de Bèlgica i dues d’Anglaterra. Els francesos Cie. La Migration actuaran amb Landscape(s)#1, una proposta d’acrobàcies, funambulisme i circ contemporani maridada amb música percutiva africana.

Els belgues Compagnie du Plat pays! amb Triple Buse, una peça còmica, desenfadada i esperançadora amb teatre físic, clown i circ que es podrà veure per primer cop a l’Estat espanyol.

Pel que fa a les companyies angleses, Little Soldier Produccions presentarà (en anglès amb sobretítols en castellà) la imaginativa i provocadora The Ingenious Gentleman Don Quixote de la Mancha, una comèdia física amb música en directe que s’estrenarà a Catalunya; i Avanti Display portarà Full Circle, una peça trapella, experimental i còmica amb cubells com a element principal i la participació dels espectadors.

10 PROPOSTES PER ATRAURE ELS JOVES
La programació de la Mostra JOVE comptarà amb deu propostes, entre les quals les estrenes de dues produccions que es podran veure per primer cop a Catalunya: The Ingenious Gentleman Don Quixote de la Mancha de Little Soldier Produccions El Divan de la Perruquera de Sienta la Cabeza, una instal·lació performance interactiva que convida a una mirada diferent sobre un mateix i sobre els altres.

De la Mostra JOVE també destaca Conservando la memoria de El Patio Teatro, un viatge a les arrels de cadascun de nosaltres a partir de la memòria i del record dels nostres avis i àvies i Infanticida de Víctor Català, una òpera electrònica amb la composició musical de Clara Peya, la dramatúrgia de Marc Rosich i la direcció escènica de Marc Angelet.

La programació per joves incorpora enguany propostes amb formats no convencionals, com La festa de Mambo Project, una experiència immersiva, un joc de màscares amb projeccions i DJ que compara l’amor amb una festa de música electrònica; Píndoles, un “tres en un” del teatre amb tres històries breus, intenses i a tocar de l’espectador en tres espais molt vius i Excalibur i altres històries d’animals morts d’Hermanas Picohueso, un programa de televisió realitzat en directe i liderat per l’ovella Dolly i la gosseta Laika.

Completen la programació per a joves Viaje al fin de la noche de Proyecto 43-2 sobre les situacions complexes a les quals no podem posar paraules i Monster. De prop ningú és normal de Tantarantana i Arsènic Creació, un musical atípic per reivindicar la normalitat de l’anormalitat.

Fora de la programació jove, en aquesta 31a edició també destaca Labranza Kids de Colectivo Lamajara, una proposta que utilitza la figura del pagès i l’artista per identificar les semblances en els dos camps i veure com aquestes conviuen. Comptarà amb la participació de 25 nens i nenes d’Igualada d’entre 8 i 12 anys.


La MOSTRA PRO CATALAN ARTS

Un any més la Mostra PRO Catalan Arts s’instal·larà al Museu de la Pell i l’Adoberia Bella i tindrà La Llotja de professionals com a epicentre de tota l’activitat amb una seixantena d’expositors. Dins de les activitats professionals, cal destacar la jornada professional de dijous al matí amb la taula rodona Programar per a públics de 8 a 14 anys i l’11è Mercat de Projectes d’espectacles que possibilita la producció de muntatges que ara només són una idea i la Jornada Teatre i Joves de divendres al matí que anirà seguida de la dinàmica Teen Kitchen Table; una de les accions que s’emmarquen dins la trobada del projecte europeu TEEN Ambassadors Across Europe a Igualada.

Altres activitats que es desenvoluparan al llarg dels quatre dies de fira són reunions ràpides i trobades pactades o informals que afavoreixen el contacte entre els diferents agents; la Mostra Mestra, una iniciativa que dota d’eines els docents a l’hora de mirar i parlar d’un espectacle; i un seguit de presentacions a càrrec d’agents del sector.

En la darrera edició, la Mostra Igualada va acollir 765 professionals acreditats (programadors, companyies no programades i expositors) que representaven 401 entitats. D’aquestes, 370 eren de Catalunya37 de l’Estat espanyol i 18 internacionals. De moment per aquesta 31 edició ja s’han inscrit 600 professionals de 313 entitats.

La Mostra continua treballant per atraure programadors espanyols i internacionals, així com per obrir la fira a la resta de l’Estat i a Europa. Les acreditacions professionals continuen obertes a través de la pàgina web de la Mostra.


ELS ITINERARIS I EDATS REC9OMANADES

Per fer més accessible i segmentar el volum de programació, la Mostra Igualada es divideix en 5 itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen els espectacles. Com a novetat, enguany es crea l’itinerari Per als més petits +0 amb propostes per a nadons de 0 a 3 anys. Com en les darreres edicions, trobem l’itinerari Per als petits, amb espectacles per a nens i nenes a partir de 3 anys; l’Itinerari Per als no tan petits, a partir de 6 anys; la Mostra JOVE, per a noies i noies a partir de 12 anys i l’itinerari Per a tothom, amb propostes per a tots els públics.
Paral·lelament a aquestes franges d’edat, a cada espectacle s’indica una edat recomanada per afinar encara més en la descripció de la proposta.

TEATRO DEL BUENO’, EL LEMA DE LAS 31 EDICIÓ
La imatge de la 31a edició és obra de l’artista igualadí Ramon Enrich, pintor, escultor i dissenyador gràfic. Enguany, la fira ha fixat el relat de la campanya amb les expressions teatrals no professionals que resulten de l’observació de nens, nenes i joves, els protagonistes de la fira.

El teatre apareix en qualsevol àmbit de les nostres vides. En el món infantil, la rebequeria, la impostura i la sobreactuació són un recurs habitual per aconseguir propòsits. L’adolescència n’és també un clar exemple, amb el postureig i la idealització gairebé grotesca com un enorme exercici d’impostura i de voler influir en l’entorn social. El creador de la imatge, Ramon Enrich, explica que “amb una mirada simpàtica i com un acte del tot humà i natural, aquest any la Mostra Igualada ret homenatge als grans actors en l’escenari de la vida, els nens i els joves” i ho fa, afegeix, “sota la ja mítica frase de José Mourinho teatro del bueno”.

Mostra Igualada – Fira d’espectacles infantils i juvenils

Mostra Igualada és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya. Un gran aparador dels millors espectacles per a públic infantil i jove, que aplega milers d’espectadors a la capital de l’Anoia i que té com a objectius nodrir les programacions familiars d’arreu del país i afavorir la internacionalització de les companyies que hi participen.

Considerada Mercat estratègic de Catalunya, està organitzada per l’Ajuntament d’Igualada i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya. Del 26 al 29 de març de 2020 celebrarà la 31a edició.

Author