El projecte ubicat a Banyoles Escenaris Especials, que utilitza el teatre com a eina de transformació social, presenta el proper 11 i 12 de Maig el seu nou espectacle: LOVE. L’obra aglutina diverses històries que ens parlen del sexe, el desamor, el rebuig, l’enamorament, el desig, l’amistat, la idealització de la persona estimada, l’autoestima, l’amor a la família, als educadors… “Temes que sovint surten a les improvisacions de teatre i que aquest any hem volgut posar al centre de l’escenari, per parlar-ne obertament amb els nostres alumnes” comenta Anna del Barrio, coordinadora del projecte.
LOVE és un espectacle multidisciplinari que barreja música en directe i teatre. Comptarà amb les actuacions musicals de Paula Grande, Trio R4 i Machine à Swing els quals han participat i han creat interaccions amb els alumnes molt interessants i sorprenents. Totes les històries succeeixen en un Club de Jazz anomenat LOVE, on podem veure des d’una dona enamorada del seu gos fins una litúrgia a la Verge del Desamor, passant per un jove que estima el dinosaure protagonista d’un videojoc o una parella de dones que volen activar la seva vida sexual. “L’interessant d’Escenaris Especials és la creació d’una dramatúrgia nova, diferent, amb estructures narratives sorprenents, sorgides de l’imaginari de persones que normalment no són les que ens expliquen les històries” comenta Clàudia Cedó, creadora d’Escenaris Especials.
LOVE ha estat creat a partir d’un laboratori teatral anual, on han participat set nous directors i docents: Tere Solà, Genís Casals, Ferran Joanmiquel, Berta Camps, Jordi Subirà, Albert Olives i Cristina Cervià, que ha portat aquest any el grup del Servei de Rehabilitació Comunitària de Girona per a persones amb una malaltia mental, uns alumnes que la recorden amb molta estima: “La Cristina ens va ensenyar a estimar el teatre, va estar amb nosaltres fins el final i li volem dedicar l’obra de teatre” comenta en Jordi, un dels seus alumnes.
La creació de l’espectacle s’ha fet partint d’una espurna: “Vam fer a tots els alumnes la mateixa pregunta: Què és per tu, l’amor?”, explica Berta Camps, que aquest any s’ha incorporat al projecte com a educadora transversal i ajudant de direcció. “Les respostes ens han sorprès, ens han fet riure i ens han emocionat. Amb totes elles, hem construït l’obra.”
Persones amb diversitat funcional i sensorial, amb autisme, amb una discapacitat, amb una malaltia mental, amb paràlisis cerebral o en procés de superació d’una drogoaddicció pujaran a l’escenari per parlar de l’amor i demostrar que el teatre seria més ric si escoltés totes les veus. “No podem pretendre que la gent vagi al teatre si sempre parlen els mateixos. Necessitem noves veus, noves maneres d’entendre el món, més obertes i diverses. Noves maneres d’interpretar i d’abordar el fet dramàtic. Necessitem veure cossos diversos, veus diferents, maneres d’expressar-se que ara ens són estranyes perquè no estan prou representades a les ficcions actuals. Els alumnes d’Escenaris Especials haurien de conquerir les pantalles i els escenaris, i això hauria de passar ben aviat!” afegeix Cedó, que porta tretze anys al capdavant del projecte de teatre social.
El projecte Escenaris Especials ha guanyat aquesta setmana el Premi Pere Casaldàliga del CLAM. Un guardó que en les darreres ocasions s’havia atorgat a entitats com Pro-Activa Open Arms, Fundació Arrels o Voces. Les coordinadores d’Escenaris Especials expliquen que van anar a recollir el premi juntament amb una representació dels alumnes i van agrair molt el reconeixement, explicant que “Escenaris Especials no hauria d’existir. Els actors i les actrius amb diversitat funcional haurien de formar part de les cartelleres actuals, estar integrats dins el repartiment de qualsevol obra de teatre o pel·lícula professional actual, sense necessitat de crear cicles de teatre social.”
LOVE es podrà veure a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles aquest cap de setmana i a la Sala La Planeta de Girona l’1 i 2 de juny. Aquest any, Escenaris Especials compta amb la coproducció d’Art For Change de la Fundació Obra Social La Caixa i del Temporada Alta de Girona.
ESTRENA DE LOVE:
Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles
Dissabte 11 de maig a les 11:30h / 18:00
Diumenge 12 de maig a les 11:30h
Aconsegueix la teva entrada a la Factoria aquí.
Sala La Planeta de Girona
Dissabte 1 de juny a les 11:30h / 18:00h
Diumenge 2 de juny a les 11:30h
Aconsegueix la teva entrada a La Planeta aquí.
Més info: www.escenarisespeicials.com
SOBRE ESCENARIS ESPECIALS
Escenaris Especials és un projecte nascut el 2006 que utilitza el teatre com a eina per a la transformació social i per a la inclusió, realitzant cursos d’art dramàtic dirigits a persones en risc d’exclusió social (persones amb diversitat funcional, en procés de deshabituació de tòxics, diagnosticades d’autisme o psicosis, amb discapacitat intel·lectual, psíquica o paràlisis cerebral). A les classes es treballen la memria, l’expressió de les emocions, les habilitats socials o l’autoestima a través d’exercicis d’art dramàtic. Amb l’espectacle final, es lluita contra l’estigma i es treballa per la sensibilització del públic envers el valor de la diferència. Actualment, Escenaris Especials té 100 alumnes, 10 grups i 9 docents.
Clàudia Cedó és la creadora i impulsora d’Escenaris Especials. Gràcies a aquest projecte mescla les seves dues formacions, ja que és Llicenciada en Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2005 i graduada en Art Dramàtic al Centre de Formació Teatral el Galliner de Girona al 2009. A més a més, Clàudia Cedó és dramaturga i directora teatral, autora d’espectacles com Tortugues: La desacceleracó de les partícules (Premi Butaca Millor Text), Una gossa en un descampat (Premi La Crítica Millor Text, Millor Espectacle i Millor actriu) o L’home sense veu (Nominat al Butaca al Millor Text).