Fakir Kirman guanya el premi Zirkòlika 2018 a la Millor Trajectòria i l’espectacle ‘Mr. Alret’ de Moi Jordana el Premi de Votació Popular

12.07.2018

Author

El veterà artista Josep Miret ‘Fakir Kirman’ (Cornellà de Llobregat, 1946), també conegut com a l’home-volcà, ha guanyat la primera edició del premi Zirkòlika a la Millor Trajectòria de Circ pels seus 54 anys de carrera ininterromputs i pel seu treball, únic en el panorama de les arts escèniques a Catalunya. Durant aquest més de mig segle dalt dels escenaris, Fakir Kirman ha actuat en circs, teatres, festivals i al carrer, aconseguint una gran popularitat pels seu insòlits números de llits de claus (Rècord Guiness l’any 2001), perforacions i números amb foc i encanteri de serps, entre d’altres exercicis de faquirisme. Kirman, que va obtenir el premi Aplaudiment Sebastià Gasch l’any 1982 i més recentment, l’any 2016, una Menció Honorífica al festival de màgia Memorial Li-Chang de Badalona, també ha actuat en nombrosos programes de televisió de TV3, TVE i Tele 5, entre d’altres cadenes.

D’altra banda, l’espectacle còmic de malabars i manipulació d’objectes Mr. Alret,  de Moi Jordana Cia de Circ, ha guanyat el Premi Zirkòlika de Votació Popular 2018 després d’aconseguir un total de 277 vots, el 27% del total. Estrenat a la sala Plana de l’Om de Manresa l’any 2017 i protagonitzat per Moi Jordana (Sallent, 1974), Mr Alret és un espectacle familiar de circ clàssic amb dosis de contemporaneïtat, dirigit per Jordi Girabal, que gira al voltant d’un personatge excèntric.

El Premi de Votació Popular, obert a la participació de professionals del circ, periodistes culturals i aficionats, ha batut enguany el rècord de participació i ha rebut 1.038 vots. En total, s’han votat 54 espectacles, tots ells presentats a Catalunya durant l’últim any. Han aconseguit més de 50 vots els espectacles Koselig i Rojo, de les companyies Capicua i Mireia Miracle, respectivament (113 vots), Set Up de Los Barlou (93 vots) i El Senyor de les Baldufes de Penélope i Aquiles (51 vots). El còmic Javier Ariza ha superat la barrera dels 50 vots amb dos espectacles, Antes es mejor (109 vots) i The best of de worst (85 vots)

Aquests dos premis es lliuraran, juntament amb la resta de categories dels Premis Zirkòlika i del V Gran Premi BBVA Zirkòlika, durant la Nit de Circ 2018 que se celebrarà el 19 de desembre a El Born Centre de Cultura i Memòria, a Barcelona, i que inclourà també l’estrena de l’espectacle UNDER. Històries sota terra

La Nit de Circ i els premis estan organitzada per la revista Zirkòlika i compten amb la implicació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i la col·laboració de la Generalitat de Catalunyal’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Els premis van néixer el 2010 com a suport a la creació i al reconeixement del treball dels artistes i les companyies de circ catalanes. Els premis s’han convertit en una cita anual i reuneix tots els professionals i aficionats al circ.

Author