Fira Terres, la primera fira de teatre de sala organitzada per CIATRE (Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya); ha tancat la seva primera edició molt satisfeta i convençuda de la necessitat que hi ha en el sector de: tenir punts de trobada entre programadors i companyies. Fira Terres ha tingut lloc del 23 al 26 de gener entre Girona, Salt i Bescanó; en el marc del I Pla d’impuls del teatre 2023-2026; una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Al llarg d’aquests quatre dies, més 170 professionals acreditats, entre els quals programadors, distribuïdors, directors teatrals i companyies; han tingut l’oportunitat de veure dotze espectacles al Teatre Municipal de Girona, La Planeta, el Teatre de Salt; el Teatre de Bescanó i El Canal de Salt. A més, han participat de diverses activitats programades per enfortir el sector com les rodes de negocis; presentacions de recursos o els dinars. Amb la celebració d’aquesta fira, la ciutat de Girona es posiciona com el focus de les arts escèniques: en àmbit nacional, acollint a professionals del sector de tot el país i portant al públic general dotze propostes.
La coordinadora de Fira Terres, Alba Espinasa, explica: “En aquesta primera edició en què cap activitat no s’ha superposat i hi havia un volum de propostes controlat; els professionals i les companyies han pogut estar en contacte permanent. D’aquesta manera, ja sigui en una conversa a l’autocar o a la cua d’una obra, s’han creat sinergies i relacions :entre els professionals, que és l’objectiu de la Fira”.
La presidenta de CIATRE, Susana Lloret, ha afegit que aquesta primera edició és: “l’embrió de què creiem que ha de ser un mercat estratègic: perquè sorgeixin moltes més oportunitats de contractació a tot el país”. Ara per ara, explica Lloret, “no es pot donar una xifra d’acords tancats: perquè aquestes trobades són llavors que donen fruits en el futur. Mai se sap com i d’on pot néixer un bolo. El que sí que podem assegurar és que el retorn que ens fan les companyies participants és molt bo; i totes coincideixen en la necessitat d’una fira focalitzada en el teatre de sala”.
La gran majoria de professionals han vingut de diferents parts de Catalunya, però també n’hi ha hagut del: País Valencià, Aragó, Balears, Valladolid i Madrid, amb la directora artística de MADFeria (Feria de Artes Escénicas de Madrid); i la comissària de MERCARTES (Mercado de las Artes Escénicas y de la Música). A més, ha comptat amb representants de la Xarxa Alcover; una associació del sector teatral de l’àmbit geogràfic de la llengua catalana.
Entre els projectes presentats, han destacat l’experiència d’aquestes dues grans fires i la del projecte Teatre Accessible; una organització que lluita per una cultura inclusiva, incorporant mecanismes com la llengua de signes, subtitulació i altres; destinats a apropar el teatre a persones amb discapacitats físiques i/o psíquiques. Totes les obres de Fira Terres han estat adaptades per aquesta entitat.
Entre els professionals, també hi ha hagut varietat de trajectòries. Algunes companyies que acaben de començar, com L’Arsènica Jove de Granollers, han assegurat que la fira l’ha ajudat a: “fer contactes i rebre feedback de professionals amb més experiència”; com la de la companyia Pepa Plana: “Amb les ganes que tenim de girar, necessitem oportunitats com aquesta per trobar-nos amb programadors; i explicar en primera persona el nostre espectacle”; ha afirmat la pallassa i directora Pepa Plana.
Fira Terres espera celebrar una 2a. edició per continuar enfortint el sector teatral i generant negoci entre el teatre de sala per a adults.
El I Pla d’impuls del teatre de Catalunya
El I Pla d’impuls del teatre de Catalunya 2023-2026: és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC); l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE); l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), el Col·lectiu de Companyies de Teatre Independents de Catalunya, la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC) i UNIMA Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull (IRL) i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA); i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments escènics de Catalunya.
Aquest pla d’impuls consta de 23 mesures específiques que tenen per objectiu impulsar projectes de suport: a la creació i a la producció; millorar la difusió i generació de públics; impulsar la contractació; assegurar la formació i la capacitació; incentivar la recollida de dades i coneixement; i altres variables de sostenibilitat mediambiental i accessibilitat.
Suport i col·laboracions del projecte
El projecte Terres impulsat per CIATRE, compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració del Teatre Municipal de Girona – Ajuntament de Girona, el Centre de creació d’arts escèniques Salt /Girona / Catalunya (El Canal Salt); el Teatre de Salt – Ajuntament de Salt, el Teatre de Bescanó – Ajuntament de Bescanó i la Sala La Planeta de Girona.