Fira Trapezi tanca la 23a edició amb 90.000 visitants

05.13.2019

Author

Aquest diumenge ha finalitzat la 23a edició de Trapezi, Fira de Circ de Catalunya que enguany ha estat marcada per la clara aposta per la producció, la programació de companyies internacionals i per la qualitat dels professionals i entitats acreditades. Cada any, la fira organitzada per l’Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, permet prendre el pols al circ del nostre país i al circ internacional. Des de dijous 9 de maig, un total de 35 companyies han mostrat els seus espectacles a la capital del Baix Camp que, durant quatre dies, ha acollit una seixantena de representacions i s’ha convertit en la vitrina del millor circ nacional i internacional.

La direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles S.L), ha mantingut l’objectiu de consolidar Trapezi com a Fira amb identitat territorial però també amb la intenció que esdevingui una eina imprescindible pel circ de Catalunya i un referent en el sector professional a nivell estatal i internacional. En quant a la programació artística, el Trapezi ha ofert espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals de diverses tendències, formats i tècniques, on s’ha mantingut l’ajuda a la coproducció d’espectacles.

Els protagonistes de Trapezi, com sempre, han estat els espectacles de carrer, que conformen un 72% de la programació. Carrers i places de Reus han reunit milers de persones que s’han aplegat a veure les propostes dels artistes a l’aire lliure.

De la programació artística, han tingut un gran èxit de públic i crítica les següents propostes. Les coproduccions  Davaiii de Domichovsky & Agranov Dioptries de la Cia Toti Toronell, que a més de les funcions dins la programació, també ha realitzat funcions escolars dijous i divendres al matí. Circus Ronaldo amb Fidelis FortibusCia. LaMala amb ÍntimoEscarlata Circus amb Quan els crancs portin talonsLanördika Circo y Danza  amb Rojo estándar; Cirque Exalté amb Furieuse TendresseStrong Lady Productions amb Strong Lady El Cabaret.

Per primer any el Trapezi ha apostat per limitar l’aforament en espais gratuïts a la plaça de la Llibertat i a Casa Rull. La limitació de localitats ha estat per qüestions de seguretat i de comoditat, ja que aquest format garanteix que tot el públic pugui veure l’espectacle en unes condicions òptimes. En aquest sentit, la Fira vetlla per garantir la qualitat dels espectacles i la comoditat de públic i artistes.

ÈXIT DEL NOU FORMAT DEL CABARET

En aquesta edició tampoc hi ha faltat el Cabaret que s’ha pogut veure les nits de dijous i dissabte –divendres es va suspendre per pluja- a la Plaça del Mercadal. En aquesta edició, la Fira ha presentat un Cabaret amb un nou format escènic que no ha deixat indiferent el públic. Enguany, per primer cop s’ha dissenyat en col·laboració entre la direcció artística de Trapezi i la del Mercè Arts de Carrer (MAC) Festival encarregant la direcció artística, altres anys assumida internament per Trapezi, a Martí Torras Fàtima Campos. L’espectacle ha comptat amb l’estrena absoluta  d’un número de trapezi doble de La Fem Fatal i les estrenes a Catalunya de les peces de lira de la brasilera  Iara Gueller i de quadre fix del duet francès Dues Filles. També ha comptat amb la participació del malabarista Jimmy Gonzalez, dels francesos La Contrebande, la Roda Cyr d’Aimé Moralez i la banda musical dels  CirconautasAlba Sarraute i els marionetistes de  Discípulos de Morales han estat els mestres de cerimònia.

L’ÀREA PROFESSIONAL DEL TRAPEZI
Divendres i dissabte 206 professionals del circ s’han reunit a Reus. La Fira Trapezi ha aconseguit incrementar la xifra un 8% respecte a l’any passat, fet que demostra l’interès creixent en la seva vessant de mercat de la Fira. D’aquests professionals 84 són programadors.

Han participat a la Fira 39 professionals internacionals, 12 dels quals, programadors de països com Bèlgica, Croàcia, Brasil, Equador o Uruguai entre d’altres. També hi ha hagut un increment important de professionals de la resta de l’Estat en especial de comunitats com Andalusia, Cantàbria, Castella i Lleó, Illes Balears, Navarra etc.  A part dels programadors, la resta de professionals han estat distribuïdors, companyies, institucions i agents culturals.

En aquesta 23a edició, cal destacar la nombrosa assistència de professionals a totes les activitats programades, així com la qualitat de les entitats i professionals acreditades, la majoria, col·laboradors de projectes de circ i alguns d’ells programadors exclusius d’aquest gènere. També cal posar en valor l’increment de programadors de l’estat espanyol, repte que s’havia proposat la direcció de la Fira per enguany i que s’ha assolit amb èxit total.

La Fira Trapezi ha acollit el tancament del projecteDe mar a mar, Pirineus de circ, que ha col·laborat amb l’Àrea Professional en l’organització de diverses activitats com ara la taula rodona La cooperació internacional en el circ i diversos tallers. A més, com a membre de COFAE, Trapezi ha sigut seu de Debate Futuro, que ha reunit diversos professionals per reflexionar sobre el futur de Trapezi, en el marc de la resta de fires de l’estat espanyol. I per últim, l’Espai Professional d’aquest any també ha comptat amb la presència de la federació d’associacions de circ CircoRed.

Els professionals que hi han participat han valorat molt positivament l’organització i la metodologia de les activitats, posant en valor la seva agilitat i dinamització. I també la varietat dels continguts que s’han treballat: aspectes econòmics, creatius i vivencials del circ. La satisfacció tan de l’equip com dels professionals consolida el Trapezi com un punt de trobada i motor imprescindible pel sector, que incita diferents formes d’acompanyament i suport entre artistes i gestors a escala estatal i internacional, potenciant especialment la fase de la producció, coproducció i distribució dels diferents formats i procedències.

EL TRAPEZI EN XIFRES
Durant 4 dies, Reus ha estat capital del circ i es calcula que han gaudit del Trapezi unes 90.000 persones. A més, 127 artistes de 35 companyies han visitat la Fira. D’aquestes, 16 són catalanes4 de la restat de l’estat espanyol 15 internacionals. Al llarg dels 4 dies, els espectadors han pogut veure una seixantena de representacions en 20 espais d’actuació. De les quals 44 han estat sessions gratuïtes i 15 sessions de pagament.

Els espectacles de sala han tingut una molt bona afluència de públic en totes les seves funcions. S’han exhaurit les entrades de pràcticament tots els espectacles de sala i, la bona acollida d’aquestes, ha fet que diumenge al migdia s’haguessin venut 1.600 entrades a públic general 390 entrades a professionals i premsa.

La Fira ha comptat amb un equip humà de més de 200 persones que han vetllat pel bon funcionament d’aquesta 23a edició de Trapezi i perquè Reus es converteixi, durant els dies de la Fira, en la capital del circ.

L’espai de professionals ha estat també a ple rendiment amb 206 professionals inscrits entre programadors, distribuïdors i companyies entre d’altres institucions, escoles, associacions i particulars. Cal destacar, que dels programadors inscrits, un 15% eren de fora de l’Estat.

Author