FiraTàrrega renova el seu programa Suport a la Creació 2019

05.08.2019

Author

FiraTàrrega ha presentat avui el Suport a la Creació 2019, la primera edició sota la direcció artística d’Anna Giribet. El programa arriba a la seva novena edició, caracteritzada per la renovació i per la voluntat d’oferir un acompanyament integral a les companyies, on s’inclouen totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. Un programa que es renova i que estableix diferents tipologies de projectes, en funció del grau d’acompanyament que necessiten:

Planter integra les propostes de companyies que presenten la seva primera peça al mercat.
Marges són les peces de les companyies amb trajectòria que ja tenen peces al mercat.
Brot són els projectes que estan completant el procés de producció i necessiten fer una prova d’adaptació in situ a la ciutat.
Migracions són les produccions que es gesten entre creadors i/o organitzacions de diferents països.
Guaret, són les propostes de cocció lenta que escapen de la lògica de la immediatesa i el consum ràpid i que tenen emprenen un procés de creació que abasta dos anys. Les companyies tenen temps per realitzar processos d’investigació, reflexió i assaig.

A través d’aquest programa Suport a la Creació,
FiraTàrrega vol dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d’innovació en l’àmbit de les arts de carrer. Com a novetat, a partir d’aquest any es vol vetllar especialment el procés d’inserció de les propostes al mercat i garantir-ne la pervivència i la viabilitat més enllà de l’estrena a FiraTàrrega.

És per aquest motiu que s’ha tingut molta cura  a teixir una xarxa de complicitats amb diferents agents que volen acompanyar projectes artístics arreu del territori, entre els quals aquest 2019 ja s’hi compten el Graner, Roca Umbert, Teatre de l’Escorxador de Lleida, Teatre Foment de Juneda, L’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell, el Festival Escena Poblenou, Festival Trapezi, SAT Sant Andreu Teatre, Fundació Catalunya La Pedrera, el festivalPaupaterres, In Situ, Plataforma Arts de Carrer, WeAct Assoc o el Montréal Complètement Cirque.

Una altra de les novetats a partir d’aquesta edició és la voluntat d’incloure els pobles agregats de Tàrrega (Altet, Claravalls, la Figuerosa, el Talladell, Riudovelles, Santa Maria de Montmagastrell i Conill) com a espais de residència i/o exhibició. Aquest any es podrà veure un dels projectes del programa justament a la Figuerosa, reforçant així també la voluntat d’apropar a la ciutadania de tot el municipi de Tàrrega els processos de creació de les companyies seleccionades.

El Suport a la Creació acollirà un total de 14 projectes i la majoria faran residència al municipi. S’han programat un total de 13 assajos oberts, on les companyies tindran l’oportunitat d’interactuar amb el públic i de crear un diàleg amb el paisatge humà i físic. Per primer cop, dos d’aquests assajos es faran fora de Tàrrega: el que ja hem dit a la Figuerosa i un segon a la fàbrica Roca Umbert de Granollers. Així mateix hi haurà dos assajos destinats específicament a públic infantil que seran concertats amb un centre escolar, amb la voluntat també de teixir complicitats amb els actors educatius de cara a formar i acompanyar públics per a les arts escèniques.

LES COMPANYIES DEL PROGRAMA SUPORT A LA CREACIÓ 2019
Per tipologies, de les 14 produccions que formen part del programa Suport a la Creació 2019 cinc són operes primes i estan integrades dins la tipologia Planter, quatre formen part de Marges, dos a Brot, dos a Migracions i una Guaret.

APARTAT PLANTER
Livalone de Francesc Cuéllar / Fundación Agrupación Colectiva. El jove artista construeix un relat en primera persona amb lucidesa i humor sobre els camins per arribar a l’autosufciència abans dels trenta anys. Un repàs minuciós i sarcàstic dels usos i costums, drets i necessitats de la societat contemporània.

L’acròbata Júlia Farrero, presentarà Teia, el seu primer espectacle, un solo de circ íntim. Conviuen la tradició i la contemporaneïtat, la rusticitat i la delicadesa.

Els Mambo Project, presentaran a Tàrrega, La festa, una experiència coreogràfica immersiva que explora els diferents estadis d’una festa tecno i les connexions entre els conceptes associats a la música electrònica i els estats propis de l’enamorament.

Per la seva banda el col·lectiu artístic dirigit per Sergio Gilabert, Paral·lel Ensamble, presentaran Paparazzi, una acció que uneix una narració radiofònica en sincronia amb un recorregut per la trama urbana.

Finalment La crisi de la imaginació de la companyia Rauxa, un espectacle multidisplinari que se serveix del moviment, l’acrobàcia, la manipulació d’objectes, titelles i la música.

APARTAT MARGES
The Half de la companyia Foradelugar sota la direcció de Sigrun Fritsch de Pan.Optikum. Una peça que explora els equilibris i els desequilibris en què es debat la societat contemporània.

La companyia Hotel Iocandi  amb Peix, un espectacle de petit format de carrer basat en les disciplines del circ, el pallasso i la música.

Miquel Barcelona amb la seva nova proposta escènica multidisciplinària [kórps]. Finalment, Quim Bigas portarà La llista serà en residència a La Figuerosa.

APARTAT BROT
Holoqué presenta La caixeta, un espectacle que explica una història d’amor prohibit entre la música i la dansa, sota el govern del rei Por.

Sound de Secà, una companyia que porta 10 anys recorrent places i carrers i que portarà Possê, el seu nou projecte itinerant amb una clara mirada contemporània, que reivindica l’espai públic com a lloc de trobada.

APARTAT MIGRACIONS
Amb la voluntat d’afavorir els intercanvis internacionals, dins d’aquesta categoria trobem dues propostes. La primera procedent de Montréal i fruit de la col·laboració amb el Montréal Complètement Cirque, un festival de la Tohu, on tres alumnes de l’École Nationale de Cirque,  sota la mirada externa del director i dramaturg Ricard Soler Mallol, ens atansaran el seu projecte 1 + 1+ 1un trio acrobàtic que, mitjançant un devessall d’equilibris, acrobacies i contorsions, explora els racons de la ciutat.

La segona proposta és Els despoblats, una coproducció en el marc del programa Acupunture de la xarxa In-Situ, una xarxa europea de creació a l’espai públic liderada per Lieux Publics, de la qual FiraTàrrega ha entrat a formar part. FiraTàrrega és la representació de l’Estat espanyol dins la plataforma que compta amb 25 socis de 17 països. El projecte Els despoblats té a veure amb la despoblació de les zones rurals i estarà en residència durant la tardor del 2019.

APARTAT GUARET
The frame de Eléctrico 28, una peça que proposa aturar-se davant el transcurs de la vida urbana i observar-lo, pensar-lo, significar-lo, compartir-lo. Durant el 2019 la companyia estarà treballant amb la peça que, en aquesta ocasió, es presentarà a FiraTàrrega 2020.

El primer dels assajos oberts programats serà el da 5 de juny amb la companyia Foradelugar, a la Nau 18 de Cal Trepat.

Author