FiraTàrrega s’inaugura amb un pastís de 40 espelmes per celebrar la 40a edició

Escrit per Revista Teatralnet

09.10.2021

Un pastís d’aniversari amb 40 espelmes va presidir aquest dijous l’acte institucional que va tenir lloc a la plaça dels Comediants de Tàrrega. Natàlia Lloreta, directora executiva i Anna Giribet, directora artística, van conduir l’acte a partir de les vivències viscudes durant la història de la Fira.

Les dues amfitriones van proposar al centenar d’assistents a la plaça targarina un breu recorregut cronològic social i emocional per la Fira. Les van acompanyar personalitats rellevants que han tingut un vincle amb el certamen des dels seus orígens com: Josep Minguell, artista polifacètic i membre impulsor de la primera edició de la Fira; Pau Llacuna, director i gerent de la Fira durant 19 anys; Ester Bartomeu, vicepresidenta de la AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya); Justo Barranco, cap de Cultura de La Vanguardia o Àngela Boig de La Veronal.

Les dues directores van recordar que al llarg dels anys han passat per Tàrrega companyies tan mítiques com: Comediants, la Fura dels Baus, Vol Ras, Sèmola Teatre, La Cubana, Dagoll Dagom, Tricicle, Els Joglars, Teatre de Guerrilla; Rocamora, T de Teatre, Carles Santos, Pep Bou, Albert Vidal, Christa Leem, Marcel·lí Antúnez, Gelabert Azzopardi, Mudances, Mal Pelo, Sol Picó o Tortell Poltrona.

Minuts abans la consellera de Cultura Natàlia Garriga, va fer la inauguració institucional de l’espai professional de La Llotja amb Alba Pijuan alcaldessa de Tàrrega; Miquel Curanta, director de l’ICEC, entre d’altres personalitats. La Llotja, espai expositiu, punt de trobada i d’intercanvi professional, compta enguany amb una quarantena d’estands i amb 767 professionals acreditats d’arreu del món: un 55% dels quals són programadors.

Primera jornada

Entre les propostes artístiques que van tenir lloc la primera jornada de FiraTàrrega 2021 hi destaquen [The Frame] dels Eléctrico 28; Desdèmona, d’Alba Sarraute & Les OfèliesQuijotes y Sanchos de la companyia [ los números imaginarios ] o Alter, de Kamchàtka.

L’ocupació dels espectacles fins a ahir a la nit se situa en el 80,7%. Un 58,56% correspon a la venda d’entrades per al públic i la resta son entrades per a professionals. L’espectacle Alter de Kamchàtka es troba ja exhaurit en la seva totalitat.

 

Segona jornada

La segona jornada l’obriran les dues creacions que es podran veure a Ciutat Piscina, l’espai dedicat al públic infantil i familiar, amb les titelles d’Animalia; INC. de Sàndal Produccions i Kujira, la balena blava del Centre de Titelles de Lleida. La companyia irlandesa Laura Murphy Dance portarà a Ciutat Trepat Abacus i la seva percussió a ritme de galledes. El francès Pierre Sauvageot farà el primer passi del seu esperat Water Music. Una estrena internacional en la qual els espectadors s’hauran de posar el banyador i experimentar un concert dins d’una piscina.

Entre d’altres propostes destaquen les valencianes de la Cia. Maduixa amb la seva dansa sobre xanques i presentant la peça Migrare; la Cia. Moveo, amb la peça Echoes que barreja teatre, dansa i acrobàcia; els targarins Emília Gargot amb la peça Container que tracta sobre l’odi a les xarxes socials. Han evolucionat dins el programa Suport a la Creació amb una sèrie d’assajos oberts amb la participació de 400 alumnes de l’ESO; els balears Hermanas Picohueso amb P-Acte Idiotael clown de La Industrial Teatrera amb Herència, una peça sobre el món que lleguem a les properes generacions. I Los Galindos amb Mort de riureuna peça amb tres pallassos que afronten una situació inaudita.

 

Espai La Paraula

Avui arrencarà també el nou espai La Paraula, a la plaça dels Comediants. Acull una programació centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines; la música, la ràdio o la poesia. Obrirà l’espai la Conversa Oberta entre David Fernández i Ada Vilaró a propòsit del concepte: “Habitar l’espai”, leitmotiv de l’edició 2021. Hi trobarem també propostes com la de Barba Corsini, Laura LaMontagne & PicoAmperio, Ikram Bouloum, Ana Polo & Oye Sherman o Cuartito de Poesía.