La periodista Ana Boadas ha estat l’encarregada de conduir aquest matí la presentació de la temporada 2019/20 -la 33a ja!- del Grup Focus, que s’ha celebrat al Teatre Goya en un ambient de gala festiva i amb la presència de gran part dels protagonistes, que han pràcticament omplert el teatre. Hi han assistit el president de Focus Daniel Martínez de Obregon, Jordi González, Vicepresident d’Arts i Continguts del Grup, i els representants dels teatres Josep Maria Pou, Tania Brenlle i Daniel Anglès. S’han presentat els espectacles de tots quatre teatres (Goya, Romea, Villarroel i Condal), que acolliran 43 propostes en total, de les quals 11 són noves produccions i 6, coproduccions.
Daniel Martínez ha obert l’acte ressaltant que la temporada XXXII ha estat molt positiva per a l’empresa. Després d’uns anys difícils “enguany hem tingut increment de públic i també de recaptació. Hem assolit els 353.000 espectadors i hem arribat als 6.800 euros en 1763 funcions, el que significa un 7% d’augment en els espectadors i un 19% en la recaptació.” A més, hi ha hagut presència a Madrid d’alguns dels espectacles i una gira d’un total de 372 bolos.
Pel que fa a la nova temporada “acollirem 24 companyies i tindrem 350 artistes contractats. Esperem arribar al voltant de 700.000 localitats.” El pressupost és de 13.700.000€ , i inclou les nòmines dels 400 professionals del Grup Focus.
La 33a temporada presentarà nous formats i continuarà l’anomenada Focus Experience, un projecte sobre nous formats d’espectacles. En aquest sentit, Daniel Martínez promet que “busquem permanentment projectes amb temes que despertin la curiositat. Lluitem per recuperar el gruix cultural i tornar al teatre el protagonisme que tenia abans la crisi, una mena de contra-ofensiva cultural per tornar la cultura al lloc que li correspon. Jo sóc com un Xaman moderat que cuida les essències de l’empresa!”
L’editor i periodista Fèlix Riera ha intervingut per presentar de la revista Pre-ocupaciones, que va néixer l’any passat i aporta una lectura contemporània al fet del teatre. Hi col·laboren nombrosos escriptors, intel·lectuals i també gent de la companyia. Enguany gira a l’entorn del Plaer -concretament del plaer que ens dóna el teatre- i compta amb les signatures de Carme Riera, Rafael Argullol, Albert Lladó, Judith Colell, Ángeles Caso i molts altres. La portada és d’un banc rigorós i la signa el fotògraf Manel Esclusa.
VIATGEM PELS TEATRES: EL ROMEA
Proposem un recorregut pels tres teatres del grup Focus per donar-vos una idea del que serà la temporada i facilitar-vos la preparació de les agendes. Més endavant, a partir de les presentacions als mitjans, descriurem els espectacles amb tot detall, com ja és habitual. Advertim que és un reportatge llarg, ja que inclou la temporada de quatre teatres, tots cèntrics i molt reconeguts.
Comencem pel Teatre Romea, del que Josep Maria Pou n’ha assumit la direcció després d’estar 11 anys al Goya. “És un repte, perquè és un dels teatres més importants i antics de la ciutat. Aquest any, ja que compleixo 50 anys de professió, he fet el salt! Penso que la meva ambició i obligació és crear nous públics i que el Romea té un apartat de teatre familiar molt important i imprescindible per al futur.” Després d’això ha demanat un record i aplaudiment pel seu predecessor, en Carles Canut.
El Romea obrirà tal com va tancar: amb Casa de Nines, 20 anys després, de Lucas Hnath a partir del clàssic de Henrik Ibsen. Es va estrenar dins la programació del Grec i torna avui mateix. Parla del retorn de Nora, 40 anys després del mític cop de porta. “Per què torna? És un relat molt ben fet, la gent es pensa que veu un Ibsen, tot i que amb el pas del temps, la sensibilitat envers la Nora no és la mateixa.” L’interpreten Emma Vilarasau, Ramón Madaula, Isabel Rocatti i Júlia truyol, dirigits per Sílvia Munt, que ha manifestat que “és important que la identifiquis, malgrat la contradicció del personatge.” Pou aprofita per remarcar que “és una temporada amb motes dones!”
Hi serà fins al 13 d’octubre.
————————————
Seguirà Viejo amigo Cicerón, en un format estètic semblant al Sòcrates que vam veure fa uns anys: una tribuna de debat. És un text d’Ernesto Caballero i el dirigeix Mario Gas. L’interpreten Josep Maria Pou, –que es posa a la pell d’en Ciceró- Bernat Quintana i Miranda Gas. Proposa un joc metateatral sobre la figura del pensador, un ciutadà compromès, conscient dels seus propis errors i àvid defensor de la integritat moral.
Del 18 d’octubre al 10 de novembre
————————————
I un altre retorn del Grec: Jerusalem, “un espectacle que feia 7 o 8 anys que lluitava per portar a Barcelona!, assegura en Pou. Ha estat un gran èxit aquest estiu i ho tornarà a ser, entre d’altres virtuts, perquè compta amb un repartiment excepcional: Pere Arquillué, Elena Tarrats, Chantal Aimée, David Olivares, Marc Rodríguez, Víctor Pi, Guillem Balart, Adrián Grösser, Anna Castells, Clara de Ramon, Albert Ribalta, Jan Gavilan i Max Sampietro, dirigits per Julio Manrique. Per a Pou: “És una obra molt gran i requereix coproduccions. Es va estrenar fa 8 anys i no s’ha deixat de fer. És una festa!” L’acció transcorre en un bosc on viu un home en una Caravana. Però el volen fer fora per construir.
Pere Arquillué ha afirmat que “tenia ganes de tornar a treballar amb Julio Manrique”, el qual li ha tornat la floreta remarcant que Arquillué interpreta un paper excepcional: “És una peça gegantina, un viatge important. Crec que el protagonista acabarà sent un personatge mític a la història del teatre, d’aquells que tothom vol interpretar.” L’actor ha donat les gràcies a Focus “per fer una obra tan grossa i de les que ajuden a que els actors ens puguem expressar, ja que avui la llibertat d’expressió fa por!” .
Un text del dramaturg britànic Jezz Butterworth, que veurem del 14 de novembre al 6 de gener.
————————————
I una molt bona notícia: Núria Espert torna al Romea, el teatre on va debutar l’any 1951. “Feia 35 anys que no hi actuava i arriba acompanyada de Lluís Pasqual. Presenten el Romancero Gitano, amb textos de Federico Garcia Lorca i Lluís Pasqual, que dirigeix l’espectacle: “Tot un homenatge a Lorca! Portar aquesta obra és un d’aquells petits miracles que es produeixen de tant en tant. Té un nivell tan alt de teatralitat, que es converteix en una història sagrada!”, assegura en Pou
Només el 30 de novembre. Brillo, piqueu aquí
————————————
Els que vareu disfrutar dels principis de Clara Segura i Bruno Oro, quan actuaven junts fent-nos riure per arreu, estareu contents perquè tornen a fer tàndem. I presenten Cobertura, un espectacle que parla de com estem enganxats a les tecnologies i que recorda com érem de lliures quan el telèfon era a casa, lligat amb un cable. Autors: Alejo Levis i Bruno Oro i direcció de Clara Segura, que s’estrena com a directora.
Sense dates confirmades, de gener a març.
————————————
La programació del Romea acaba com ha començat: amb Sílvia Munt com a directora. Aquest cop amb Eva contra Eva, un text de Pau Miró inspirat en el clàssic Eva al desnudo, de Joseph L. Mankiewicz, que al cinema va interpretar Bette Davis. Amb Emma Vilarasau, Andreu Benito, Eduard Farelo, Nausica Bonnín i la resta de repartiment en curs. A l’obra, una actriu consagrada i una que comença han de interpretar el mateix personatge. Però això no les converteix en rivals: hi aporten mirades complementàries que poden aprendre una de l’altra.
La veurem durant els mesos de març a maig (sense concretar)
————————————
El Romea continua també amb la programació familiar Viu el Teatre, i amb tot el que aporta la Fundació Romea (conferències, lectures dramatitzades, debats…)
Informació sobre abonaments a: abonats@teatreromea.com
LA VILLARROEL. UNA FINESTRA OBERTA A LA CREACIÓ CONTEMPORÀNIA La Villarroel aposta per “la creació contemporània, la producció pròpia i els autors vius i de casa”, diu la Tania Brenlle, directora artístic de la sala. Presenta 8 espectacles en la programació normal i 7 en la OFF. “Són històries que sacsegen i que fan que l’espectador s’emporti l’espectacle a casa. ” També busca una programació que atragui als joves, el que es concentra sobretot a l’Off. “Estrenarem tres Off, amb autoria femenina.”
La programació de l’OFF la formen Una Ilíada, amb Eduard Farelo; Calma, d’Alícia Serrat, amb direcció de Guillem Albà; Pensem. (Pausa). A la merda!!!, que signa Manuel Dueso com autor i director; Quema la memòria, el treball més personal de Paula Bonet, que agraeix a la Tania “permetre aquesta experiència meravellosa on improvisem tota l’estona. Una gran aventura!” Seguiran dues històries de Sutottos, de Buenos Aires, Inestable i Perdón.I tancarà El pequeño poni, de Paco Bezerra. N’anirem parlant quan s’estrenin.
———————————–
La primera estrena de la temporada és Vaselina, de Gabriele di Luca, que dirigeix Sergi Belbel i interpreten Lluïsa Castell, Joan Negrié, Joan Miquel Reig, Artur Busquets i Karin Barbeta. És una producció de la Sala Trono i us en parlarem demà, ja que ens faran la presentació als mitjans.
————————————
També s’ha programat Una història real, un encàrrec de La Villarroel al dramaturg Pau Miró, que interpreten Julio Manrique, Laura Conejero, Mireia Aixalà i Nil Cardoner, dirigits també per Pau Miro. La Tania explica que “és un text inquietant que genera moltes preguntes.” I Pau Miró agraeix a la Tania “programar un text tan arriscat, que parla d’una relació complicada entre un pare i un fill. El pare és un escriptor compromès i progressista i, a poc a poc, va descobrint com el seu fill camina cap a l’ultra dreta.”
Del 26 d’octubre al 8 de desembre.
————————————
La Brutal i Minoria Absoluta comparteixen la producció de Aquella nit (una obra de teatre amb cançons), que “transcorre en una nit d’estiu terriblement romàntica.” L’autor és David Greig i la música de Gordon McIntyre. L’interpreten Ivan Massagué i Marta Bayarri, amb els músics en directe Aurora Bauzà i Pere Jou. David Selvas, director de l’espectacle, puntualitza que “no és un musical. És una comèdia sobre segones oportunitats.”
Del 4 de gener al 16 de febrer.
————————————
Àlex Rigola dirigeix una versió lliure de La Gavina, de Txékhov, que “travessa l’ésser humà a través de l’existencialisme.” Compta amb Nao Albet, Irene Escobar, Pau Miró i Xavi Sáez, amb més repartiment per confirmar. “És un viatge a la contra de l’habitual: aquí el text es posa al servei dels intèrprets perquè puguin explicar com veuen la vida i les seves pròpies experiències.”
Del 13 de març al 26 d’abril
————————————
LES REPOSICIONS
Torna Nenes i nens, el monòleg de Dennis Kelly que protagonitza Anna Sahun, dirigida per Joel Joan i que podeu recuperar aquí. Del 29 d’abril al 17 de maig.
També torna Ovelles, una comèdia escrita i dirigida per Carmen Marfà i Yago Alonso, i que interpreten Biel Duran, Sala Espígul, Gemma Martínez i Albert Triola. Una producció de la Sala Flyhard que trobareu aquí. Del 20 de maig al 7 de juny de 2020.
La súperpremiada i també producció de la Flyhard A.K.A (Also Known As), de Daniel J. Meyer i dirigida per Montse Rodríguez Clusella, torna per donar una nova oportunitat als que se l’han deixat escapar. No us la perdeu. L’interpreta -magistralment-Albert Salazar. És aquí. Del 21 de maig al 7 de juny.
I del Grec arriba a La Villarroel Un dia qualsevol, de la que n’és autor i director Oriol Tarrasón. Una història plena d’humanitat, entranyable i emocionant, que interpreten Annabel Castan, Imma Colomer, Pep Ferrer i Quimet Pla. La trobareu aquí. Del 10 al 28 de juny
Més informació i entrades per a La Villarroel aquí
EL GOYA APOSTA PER L’AUTORIA CONTEMPORÀNIA… I PELS CLÀSSICS!
Jordi González, que ha assumit la direcció artística del Goya, explica que s’han programat 5 espectacles d’autoria contemporània, tres estrenes absolutes… I dues imprescindibles: Cinco horas con Mario i Delicades.
Comencem per Cinco horas con Mario perquè és la primera en arribar. Un clàssic que Lola Herrera passeja pels teatres d’arreu des de fa 40 anys. Un text de Miguel Delibes que no necessita presentacions i que dirigeix Josefina Molina. Herrera fa una interpretació majestuosa i plena de sentiment sobre una dona, que serveix per fer un fidel retrat de la societat espanyola dels anys 60.
Del 18 de setembre al 20 d’octubre
————————————
La dona del 600 és una comèdia divertida de Pere Riera, que també la dirigeix, i que interpreta un gran repartiment: Mercè Sampietro, Àngels Gonyalons, Jordi Banacolocha, Victòria Pagès i Pep Planas. Explica les històries d’una família que viatja en el 600 de color verd de la tieta i el que els passa quan una peça de l’engranatge es desvia. Però no una peça del cotxe sinó de la família! Històries en les que ens podem identificar tan si som de poble com de ciutat. Amb personatges pròxims i plens d’humor.
Del 25 d’octubre al 15 de desembre
————————————
I torna Escape Room, sobre el que Joel Joan assegura que “encara estem de subidón! Va ser un fenomen total, d’aquells que passen pocs cops a la vida. Molt xulo!” L’Hector Claramunt i en Joel Joan en són autors i directors, i l’interpreten Joel Joan, Paula Vives, Mònica Pérez i Biel Duran. Una història amb misteri, emocions i molt d’humor que transcorre en un Escape Room d’Hostafrancs.
Del 10 de novembre al 3 febrer
————————————
#Puertas abiertas també ve de Madrid, encara que l’autora és una catalana: Emma Riverola, periodista i escriptora que s’estrena com a dramaturga. L’interpreten Cayetana Guillén Cuervo i Aydub El Hilali, dirigits per Abel Folk. L’autora explica que l’obra “va néixer a partir d’un article sobre un atemptat a Paris. Em vaig fixar en la gent que oferia casa a persones que no coneixia de res i que es trobaven aïllades per llocs en perill al centre de la ciutat. Em va quedar clavada la història de que, en moments difícils, la gent obre les portes a desconeguts.” Els protagonistes són una dona que viu sola i un noi, amb fisonomia àrab. “Passen una nit explicant-se pors i prejudicis, Una nit empàtica durant la que passen moltes coses!”
Del 13 de maig al 14 de juny
————————————
I tanquem amb la reposició de Delicades, de T de Teatre, que ja han vist i aplaudit més de 75.000 espectadors a 60 ciutats i 8 països. Es va estrenar fa 10 anys. L’autor i director és Alfredo Sanzol i és una obra construïda per fragments que en aparença no tenen relació, però que configuren un univers comú.
Del 30 de juny al 9 d’agost
EL CONDAL TIRA CAP A LA COMÈDIA, ELS MUSICALS I ELS ESPECTACLES DE LLARG RECORREGUT
Daniel Anglès, director artístic del teatre, ha apuntat que aposta molt clarament per la comèdia, amb títols contemporanis actuals, i també per les estrenes. “Fem una temporada en la que hi ha un eix comú que és la família i les relacions que comporta: celebracions, casaments, dinars de trobada… Parlarem de coses com les relacions de parella que ens són molt poperes i, sobretot, amb molt sentit de l’humor!” També aposta els nous públics a través del públic familiar.
La primera en arribar és Lunnis de leyenda, on el Mag Lari abandona les il·lusions clàssiques i emprèn la tasca de direcció, amb molta il·lusió també: “Efectivament, no faré màgia. Vindré a disfrutar! És un espectacle infantil. Vaig explicar a Focus que volia dirigir teatre i em van dir: tenim la Lucrecia. Va, dirigeix els Lunnis!” I aquí estic.” I adverteix que “havia de ser un concert però ha acabat sent un musicalet.” La Lucrecia, radiant i guapíssima, diu que és molt feliç perquè la dirigeix en Lari!
Del 20 al 29 setembre
————————————
I una estrena sonada, de la que en són autors l’Hector Claramunt i el Joel Joan. Es diu El pare de la núvia… i potser del nuvi!, que interpreten Joan Pera, Pep Sais, Maife Gil, Anna Carreño, Oriol Casals, Marc Rius i Sergi Vallès, dirigits per en Joel Joan. En Joan Pera bromeja dient que “he treballat amb gent rara, eh, però si alguna vegada he pensat amb qui lligo menys, el resultat ha estat amb Joel Joan! I aquí em teniu. L’afegitó del títol és perquè tothom sap que només tinc nois…” Bromes apart “si aconseguim apropar l’humor a la gent, que s’ho passi bé i que estimi el teatre, haurem fet una gran feina!” I Joel Joan afegeix: “Mireu: si en Julio té l’Arquillué, jo tinc en Pera! Ens van encarregat l’obra a l’Héctor i a mi i crec que ens ha sortit una joguina!
Del 12 d’octubre al 17 de novembre.
————————————
Fins als… Nadals és un espectacle de Cabaret que es farà durant la tempirada nadalenca, per viure el Nadal i les seves cançons amb sentit de l’humor i amor. El dirigeix Míriam Escurriola amb direcció musical de Jordi Taixés. Una doble mirada gamberra i entranyable a les festes, que interpreten 8 cantants-ballarins.
Es farà al Club Condal, del 16 de desembre de 2019 al 6 de gener
————————————
Perfectes desconeguts és un text de Paolo Genovese. L’obra que ve Madrid i és una gran producció de Focus, dirigida per Daniel Guzmán. Ara es farà amb actors catalans, encara per determinar. Parla del telèfon mòbil i planteja situacions inesperades. Daniel Anglès assegura que “és un text que atrapa!”
Del 18 de febrer al 21 de juny
————————————
Si voleu consultar preus i dates, les entrades són aquí
I ja estem! Si encara queda algú, penseu en preparar l’agenda i reservar les entrades. El temps passa que ni ens adonarem!
després de 35 anys, torna a Barcelona Núri Espert