Els Pirates Teatre, companyia que gestiona El Maldà, enceten una nova temporada ferms en les seves conviccions: ser teatre d’acollida, suport i acompanyament a companyies, recolzar el talent jove i garantir unes condicions dignes. El Maldà continua apostant per un teatre artesà i popular, on tenen cabuda diferents formats; i que manté el lema de la sala: històries de prop.

EL MALDÀ TANCA LA TEMPORADA 23-24 AMB UN 80% D’OCUPACIÓ

El Maldà va tancar la temporada 23-24 el passat mes de juliol amb 9.759 espectadors i un 80% d’ocupació. Es van poder gaudir de 14 espectacles, tot acollint fins a un total de 250 funcions;  amb un 43% de produccions pròpies, que corresponen a 6 espectacles. “Ha estat una bona temporada, i els números ens confirmen que mantenim un públic fidel; a més de sumar cada temporada nous espectadors que no coneixien la nostra sala”,comenta Marina Marcos, membre d’Els Pirates Teatre i co-directora d’El Maldà.

A més a més, les produccions d’El Maldà han fet gira arreu de Catalunya sumant 65 bolos;  superant els 54 del 2022-23, de 8 espectacles diferents, xifra que demostra la bona salut de les produccions; fora de la sala. En paraules de Montse Farrarons, responsable de distribució“L’augment de bolos confirma que anem pel bon camí;  en la lluita de donar continuïtat als espectacles que surten de la sala, teixint complicitats amb programadores;  i consolidant circuits de gira arreu del territori. És un camí laboriós, però ens fa felices poder arribar a la gent desplaçant-nos nosaltres als diferents pobles i ciutats”.


LA NOVA TEMPORADA 24-25: DIFERENTS VISIONS DEL MÓN CONTEMPORANI

Enguany El Maldà presenta una temporada amb un total de 13 espectacles que, com cada any, intenta trobar: l’harmonia entre els èxits de la sala i les noves propostes, programant així 6 estrenes totals i 7 reposicions d’èxits; de temporades passades. Cal remarcar que 5 espectacles són produccions pròpies, 2 estrenes i 3 èxits que tornen. “Volem destacar l’esforç per produir gairebé dos espectacles de nova creació cada temporada, que enguany hem encarregat a la cia. Les Pinyes i a Marc Domingo i Cris Margu”;  comenta Adrià Aubert, co-director de la sala.

 De fet, la temporada va donar el tret de sortida el passat 5 d’agost amb la tercera temporada d’un dels èxits: que ja es pot dir, de la casa, Un segundo bajo la arena;  del Col·lectiu Desasosiego. “Res ens fa sentir més orgullosos que acompanyar companyies emergents en la seva consolidació i els seus èxits” comenta Aubert. Un espectacle singular i fresc, l’spinoff de Bodas de sangre de Federico García Lorca amb música en directe: que encara es pot veure fins al 6 de setembre.


Temporada rabiosament contemporània

Quin és el present que estem vivint? La sala presenta una programació essencialment de nova creació que mira al món actual, que qüestiona el sistema;  i posa en valor les relacions humanes. També hi conviurà, com és habitual en la sala, l’humor, el cabaret i la música. Segons Núria Cuyàs, actriu i membre de la companyia: “Com a sala de proximitat tenim l’obligació: d’escoltar les minories, tot allò que queda amagat en un món cada vegada més globalitzat. Descobrirem noves mirades i, sobretot, noves interpretacions de les generacions més joves.”

Al setembre es podrà veure una història d’aquelles que indignen i meravellen a la vegada: la història d’una de les actrius de l’espectacle, Raquel Camón, que té sarcoïdosi pulmonar des de fa 10 anys. Com cantar “Sobreviviré” sense que m’exploti un pulmó és un cant a la vida i un crit a la lluita: per visibilitzar les malalties minoritàries. Un espectacle escrit per Dana Carbonell i dirigit per Júlia Cortina, que compta amb un equip íntegrament format per dones.  Es tracta d’un espectacle de nova creació seleccionat a la Convocatòria de Textos i Projectes On el teatre batega 2024;  i rep suport d’El Maldà a la producció i a la creació del projecte. El Maldà segueix apostant, així, per les companyies emergents i el talent jove, assessorant-les en tot moment.

Un espectacle també de nova creació que posa en valor les relacions és Man mano, il tempo scorre;  de la creadora, investigadora i performer Elaine Grayling. Es tracta d’una peça intimista, que té cura del detall, una experiència vivencial  que posa en valor la importància de: compartir el temps, amb l’acte social més simple que és l’estar junts cuinant i menjant.  L’espectacle es podrà veure a partir del novembre i, al desembre, es recupera un espectacle que és una coproducció del: Centre de les Arts Lliures i la Cia. Dúo Fàcil, Observin aquests fills de puta, una comèdia que vol reflexionar sobre com la corrupció està normalitzada;  en la nostra vida quotidiana.

Daniel Anglès portarà a la sala l’adaptació inèdita al català, de l’èxit de l’off-Broadway, inspirat per Barbra Streisand, Buller&Cellar;  de Jonathan Collins. L’adaptació es titularà Quan la vaig conèixer i compta amb Jumon Erra en la direcció. Una comèdia mitòmana que es podrà veure al gener i febrer.

I al març el Col·lectiu Desasosiego s’aventura amb el seu segon espectacle amb una temàtica que toca a tothom i que es tracta poc: la por. Breu visita a la Gola del Llop és un espectacle que convida a mirar a la por directament;  enfrontar-s’hi, però no sols, sinó en comunitat.

L’espectacle The Cibelsuna creació col·lectiva de Laura Aubert, Francesc Marginet, Clara Mingueza, Núria Coromines, Marc Domingo i Cris Margu que es podrà veure al març. Es tracta, d’un espectacle musical, un cabaret delirant, un (fals) documental, un show surrealista que, a través de: la música i la veu, explicarà la divertida, emocionant i esbojarrada història d’un estudi de gravació.

I just després, a l’abril, la companyia Les Pinyes, amb el seu particular llenguatge visual i interdisciplinari, explora: l’evolució del comerç al Barri Gòtic, un barri que les últimes dècades ha canviat radicalment a causa de la gentrificació;  i la massificació turística. La jove companyia ens porta una creació de caire documental, Hi! I’m Steven, que compta amb la col·laboració del teixit veïnal i associatiu del Gòtic. La peça, producció d’El Maldà, continua així amb el projecte de barri de la sala que va començar amb: Herois anònims i que ara segueix amb l’objectiu de preservar l’ànima dels barris i el sentiment de comunitat.

I continuant amb l’actualitat, enguany, El Maldà acollirà un tast del Festival de la Paraula,  l’esdeveniment dedicat a la: dramatúrgia contemporània que la productora d’arts escèniques mallorquina Produccions de Ferro organitza a les illes Balears. Quatre diumenges de sessions teatrals i vermut que es duran a terme durant els mesos de març i abril.

 

Èxits que tornen aquesta temporada

I pel que fa als èxits emblemàtics, El Maldà celebra la 6a. temporada de Les dones sàvies d’Enric Cambray i Ricard Farré;  amb gairebé 300 funcions. La comèdia triomfadora entre el públic torna a l’octubre.

Amb relació a les reposicions, torna l’espectacle de teatre musical Batecla història de quatre dones: besàvia, àvia, mare i filla i la convivència entre elles, la soledat dins d’una cuina, l’arrel i la tradició. Un espectacle de Cia. Calajoidea de Candela Díaz Sanz, escrit per Georgina Castillo i dirigit per Marc Vilavella;  que la temporada passada només es va poder veure una setmana i que enguany es recupera els diumenges.
I seguint amb espectacles aclamats pel públic, l’aclaparador Guillermotta;  l’homenatge a Guillermina Motta de Jordi Prat i Coll, Jordi Vidal i Jordi Cornudella tornarà només 3 diumenges aquesta tardor.

Es podrà veure Amor a mort de The Felliuettes al gener, una de les produccions pròpies que es van estrenar: la temporada posada. Una comèdia, amb música en directe, àcida i irònica que reflexiona sobre l’amor; des del sentit més ampli de la paraula. Dirigida per Eu Manzanares i interpretada per Laia Alsina, Maria Cirici, i Laura Pau.

I al maig torna Els secundaris d’Els Pirates Teatreun vodevil, escrit i interpretat per Laura Aubert i Bernat Cot;  que ens trasllada a l’època daurada del Paral·lel per fer un homenatge als actors que han format part de la nostra història i que han estat oblidats.


MÉS ENLLÀ D’EL MALDÀ: LES PRODUCCIONS DEL TEATRE SURTEN DE GIRA

Des de fa anys El Maldà aposta per les produccions pròpies, les quals a part de representar-se al teatre: surten de la sala del carrer Pi de Barcelona per fer gira, amb la voluntat d’apropar les seves creacions: als municipis i ciutats amb programació estable. Actualment, el teatre compta amb 7 espectacles actius en gira, amb gran varietat de propostes: tant a nivell de format com de gènere.
Aquests espectacles són les comèdies Els secundaris d’Els Pirates Teatre, El bon policia i El Collar de la reina ambdues de Ricard Farré i Arnau Puig, Amor a mort de The Feliuettes, Les dones sàvies de Molière, amb Ricard Farré i Enric Cambray;  La paella dels dijous;  de Cristina Clemente, que a l’octubre anirà al Festival Internacional de Buenos Aire (FIBA); i també el monòleg Des de l’ull de l’huracà de Pau Carrió amb Laura Aubert. Enguany afegirem la nova producció d’Els Pirates Teatre, La Cuina, escrita per Laura Aubert, inspirada en l’obra homònima d’Arnold Wesker.

 

L’AUGMENT DE L’ÚS D’ABONAMENTS DE LA SALA

Els abonaments d’El Maldà augmenten temporada rere temporada. La temporada 22-23 els abonaments van augmentar un 21% i aquesta última temporada, un 35%;  sent l’abonament T10 el més utilitzat, xifres que demostren que cada cop el públic confia més: en la programació d’El Maldà.

A part dels habituals abonaments de sala, El Maldà manté l’Abonament de Barri; després de la bona acollida de la temporada passada. El teatre posa a disposició de les persones que fan vida al Gòtic l’Abonament de Barri, amb el qual podran: gaudir d’invitacions, entrades amb descompte per als espectacles i accés a activitats paral·leles que s’organitzen al llarg de l’any. Aquest abonament té la clara intenció de: crear vincles i lligams tant amb els veïns i veïnes com amb els equipaments del barri. 

ESPAI ROBRENYO: UN PROJECTE D’ELS PIRATES TEATRE I ON EL TEATRE BATEGA

A partir d’aquest setembre On el Teatre Batega i Els Pirates Teatre uneixen esforços i obren el nou: Espai Robrenyo al barri de Sants. Un espai de creació on es desenvoluparan la majoria de produccions d’El Maldà i d’Els Pirates Teatre;  que estarà també obert a totes les companyies de la ciutat, amb espai d’assaig, taller, magatzem i oficines. 

El local ha sigut adjudicat en concurs públic a través de la convocatòria de l’Ajuntament de Barcelona “Amunt persianes”; programa d’activació de locals municipals per a espais de creació artística. El local té 170 m² i consta d’una sala gran d’assaig, una sala-taller, una sala d’oficina per a: l’Associació On el Teatre Batega, cuina i magatzem.

Amb aquest nou projecte compartit amb On el teatre batega, Els Pirates Teatre continuen treballant per: donar suport a les companyies, guiant-les i assessorant-les en el procés de creació i producció dels espectacles;  vocació que mantenen amb fermesa.
Amb tot, El Maldà dóna el tret de sortida a una temporada variada, crítica i contemporània. L’equip d’El Maldà remarca el seu agraïment a tothom qui fa possible que el projecte segueixi endavant.

Author