El Teatre Gaudí reprèn la seva temporada a la Sala Petita amb la programació de ‘Guitarra Quemada. Lorca en el centro’, un espectacle contemporani de música, poesia i dansa que passa de l’escenari 360 de la Sala Gran: a l’espai annex Teresa Calafell, on evoluciona en una representació més íntima, amb més coreografia i més música. Això passarà del 19 al 29 de setembre.
‘Guitarra Quemada. Lorca en el centro’, del dramaturg i director del Teatre Gaudí Ever Blanchet; ha estat programada aquest estiu a la Sala Gran, convivint amb la resta de programació durant els mesos de: juliol i agost. Durant el setembre, i gràcies a la seva bona acollida de públic i crítica: torna dues setmanes en un nou espai que transformarà l’atmosfera de l’espectacle.
Més coreografia, més música i més proximitat amb l’espectador. Amb aquestes tres premisses, ‘Lorca en el centro’ fa el salt a la: Sala Petita de 34 butaques del Teatre Gaudí. Un viatge a través de les paraules i la música, on l’amor i la mort cobren vida poètica. L’actriu Maria Clausó i el guitarrista Juan Mario Cuéllar es donen la mà; a través d’una petita selecció de l’obra de Lorca, i altres grans autors com Machado, Lope de Vega, Miguel Hernández; Arcipreste de Hita, Gloria Fuertes, Gabriel Celaya, Maria Zambrano, Blas de Otero i León Felipe.
Aquesta representació artística, a cavall entre la poesia, la música, el moviment i la interpretació; neix del treball professional del dramaturg uruguaià Ever Blanchet, que ha “revisitat” fragments teatrals de Lorca d’obres com: ‘El retablillo de Don Cristóbal’, ‘Bodas de sangre’, ‘Mariana Pineda’ i ‘El Público’; així com ‘La dama boba’ de Lope de Vega.
La música de Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Ferran Sor, Joaquim Malats, Francesc Tàrrega o el propi Lorca: esdevenen el fil conductor entre text i text, acompanyats d’una interpretació i un treball coreogràfic.
‘Guitarra quemada. Lorca en el centro’ busca homenatjar al poeta granadí, amb una proposta contemporània; que va directe al cor de l’espectador. L’obra va dirigida als amants de la literatura, a les ànimes poètiques, als apassionats de la música i la guitarra. Una reivindicació de la necessitat de parlar de l’amor i la mort per afrontar el món en el que vivim.
Què ha dit la crítica?
El periodista Jordi Bordes escrivia al web Recomana.cat: “Hi ha lloc per a il·lusionar-se, per compartir un petit somni cada vespre amb un públic fidel que escolta i s’emociona silenciosament”. En la mateixa línia, el crític Miquel Gascón signava la següent frase al seu blog teatral Voltar i Voltar: “Una proposta on la música es converteix en el fil conductor de la peça; i on la interpretació i el magnífic treball coreogràfic ens han regalat moments màgics, d’una gran sensibilitat; on la paraula ens ha arribat al cor i ens ha posat la pell de gallina”.
Ferran Baile destacava la feina de Maria Clausó: “Ens ofereix una de les seves millors interpretacions, summament expressiva en el rostre, capaç de transmetre la puresa adolescent; el desengany adult i la complexa vellesa”.
Presentem els protagonistes
Juan Maria Cuellar, guitarrista
Guitarrista i pedagog, va néixer a Bogotà però resideix a Espanya des del 1982. Amb 12 anys s’inicia a la guitarra en el seu país natal, on absorbeix l’essència del folklore de l’interior andí; les planures i el Carib, llocs on hi va viure anys. Acaba els seus estudis al Conservatori Superior de Música de Barcelona, amb professors com Juan Ruano, Cesar A.. Roche o Antonio Francisco Serra. Ha recorregut el món donant concerts, i des de fa 15 anys dirigeix el departament de guitarra a: l’Escola Virtèlia de Barcelona.
Maria Clausó, actriu
Actriu, mover i directora. Va fundar el Teatre Gaudí Barcelona el 2008. També és la fundadora de la companyia Versus Teatre (1980) i de la cia. Teatre de la Nau (1991). Ambdues companyies compten amb més de trenta estrenes. Des del 1982 ha compaginat la vida d’actriu amb activitats d’ajudant de direcció i col·laboradora en companyies de creació. A més d’estudiar interpretació i dansa contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona, ha donat classes al: Centre dramàtic del Vallès Oriental. Com a actriu, ha participat en obres com Diskòdrom (Teatre Gaudí, 2022); Karen (Teatre Gaudí, 2019), Amics íntims (Teatre Gaudí, 2017), Demà coneixeràs en klein (Teatre Gaudí, 2009), Desiguals (Teatre Gaudí 2009.), o Els Músics de Bremen (Teatre de la Nau, 1985).
FITXA ARTÍSTICA
Dramatúrgia: Ever Blanchet
Posada en escena: Ever Blanchet | Maria Clausó
Actriu: Maria Clausó
Guitarrista: Juan Mario Cuellar
Disseny Il·luminació: Daniel Gener
Textos de: Federico García Lorca, Antonio Machado, Miguel Hernández, Lope de Vega, Arcipreste de Hita, Gloria Fuertes, Gabriel Celaya, Maria Zambrano, Blas de Otero y León Felipe
Música de: Federico García Lorca, Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Ferran Sor, Joaquim Malats, Francesc Tàrrega, Gaspar Sanz
Vestuari: Niño De Teatro
Disseny gràfic: Neus Vallespí
Premsa: Àlex Sánchez Aragón
DEL 19 AL 29 DE SETEMBRE | SALA PETITA | PER A TOTS ELS PÚBLICS
ESPECTACLE EN CASTELLÀ
Entrades; aquí